Oferta turistică a judeţului Suceava şi cele două proiecte mari din acest an, „Paştele în Bucovina” şi „Pelerin în Bucovina”, vor fi lansate la cel mai mare târg internaţional de turism din Europa, la Berlin. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că în perioada Târgului Internaţional de Turism de la Berlin, 9-13 martie, Bucovina va avea un stand de 60 metri pătraţi, unde vor fi prezentate oferta turistică, tradiţiile şi meşteşugurile din zonă şi filme turistice.
„Am avut discuţii cu Ministerul Dezvoltării şi Turismului, Bucovina va fi prezentă acolo ca regiune, vom reprezenta România cu o seară bucovineană, vom avea meşteri populari, oferta turistică, tradiţii din Bucovina. Principalele proiecte pe care vrem să le lansăm şi la Berlin vor fi <Paştele în Bucovina> şi <Pelerin în Bucovina>. Suntem foarte interesaţi ca acest proiect să fie bine cunoscut”, a spus Flutur.
Pentru Bucovina, prezenţa la un târg de turism în Germania este o mare provocare deoarece ţara noastră a reuşit să revină, anul trecut, în cataloagele de promovare ale celui mai mare tur-operator din lume, grupul german TUI, după patru ani de absenţă.
„Turistul german nu vine într-o staţiune doar pentru că se numeşte Mamaia şi este undeva în România. Acolo trebuie să se întâmple ceva”
În 2006, grupul TUI a renunţat să mai aducă turişti în România, nemulţumit de condiţiile de cazare, de preţurile mari practicate de hotelieri, de zgomotul şi lipsa curăţeniei din localităţi. Cu mari eforturi, anul trecut ţara noastră a revenit modest, germanii de la TUI acceptând să promoveze doar câteva staţiuni româneşti. Emblema destinaţiei turistice România a fost, în viziunea lor, Dracula. Cu această ocazie, reprezentanţii grupului au explicat că „turistul german nu vine într-o staţiune doar pentru că se numeşte Mamaia şi este undeva în România. Acolo trebuie să se întâmple ceva, pentru că hoteluri găsim oriunde în lume. Dacă nu avem evenimente atractive poate să fie tariful cât de mic şi nu va conta".
Flutur apreciază că astfel de evenimente atractive pot fi cele două proiecte, „Paştele în Bucovina” dar, mai ales, „Pelerin în Bucovina”, prin promovarea turismului de familie şi a traseelor de pelerinaj spre Catedrala de la Cacica şi Mănăstirea Putna, cu icoane făcătoare de minuni, şi Mănăstirea Dorinţelor (Hagigadar).