Monumentul care îl reprezintă pe Întemeietorului Moldovei, domnitorul Bogdan I, situat în zona centrală a municipiului Rădăuţi, în faţa Mănăstirii Bogdana, pare să fi fost abandonat de autorităţi, chiar inscripţia de sub statuie fiind descompletată de aproximativ doi ani de zile. Trecând peste faptul că ansamblul monumental este înnegrit de vreme, doar bustul fiind recent văruit, faptul că din inscripţie nu se înţelege mare lucru este cu adevărat o ruşine.
Practic, persoanele care vin să viziteze Mănăstirea Bogdana, în care se găseşte prima biserică din piatră ridicată în Moldova, unde sunt îngropaţi primii domnitori ai Moldovei, şi trec şi pe la monumentul lui Bogdan I sunt în imposibilitatea de a descifra mare lucru. Numele domnitorului poate fi doar intuit, majoritate literelor fiind dispărute. Privitorul vede apoi că acesta a domnit
între anii „1_59-136 ” şi că a fost „Întemeietorul M” (Bogdan I a domnit între 1359-1365 şi a fost cel care a întemeiat statul Moldovei).
„Aşa a arătat monumentul şi când am sărbătorit 650 de la întemeierea Moldovei, aşa a rămas şi acum, e o problemă veche. Monumentul e în parcul primăriei, noi am semnalat situaţia, însă nu s-a întâmplat nimic”, ne-a spus părintele stareţ de la Bogdana, Iustin Dragomir.
Teoretic, Primăria municipiului Rădăuţi a alocat bani pentru refacerea monumentului, responsabil pentru aceste lucrări fiind directorul Casei de Cultură Rădăuţi, Ovidiu Foca. Lucrările s-au făcut în vară, monumentul fiind „înfrumuseţat” mai mult în bătaie de joc de muncitori.
(12 feb 2011, 12:43:51