Criză fără precedent la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava. Din luna decembrie a anului trecut toate dosarele penale, indiferent de gravitatea lor, sunt blocate. Asta pentru că de la minister nu a mai venit nici un leu în contul bugetului pentru achitarea expertizelor ori a necropsiilor din dosare. Până ce acestea nu sunt plătite, dosarul nu este complet şi nu poate fi trimis la Parchet, de unde, urmându-şi cursul firesc, să fie trimis în instanţă, pentru pedepsirea vinovaţilor.
Banii viraţi de la Ministerul de Interne pentru expertize şi autopsii nu sunt suficienţi pentru toate lucrările penale încă de la finele lui 2009. Aşa s-a ajuns în situaţia ca ofiţerii de poliţie să facă referate după referate în care să explice conducerii IPJ de ce dosarul la care lucrează este o prioritate şi trebuie găsiţi bani pentru a-şi continua cursul. Pentru unele dosare s-au găsit bani, în timp ce multe altele au tot fost amânate de la o lună la alta, în limita bugetului disponibil. Aşa s-a ajuns în situaţia ca dosare privind ucideri din culpă, fapte petrecute în prima parte a lui 2010, să fie şi astăzi blocate la Poliţie. Nu a existat buget pentru cele câteva sute de lei reprezentând banii ce trebuie achitaţi Serviciului de Medicină Legală, pentru o autopsie, în timp ce dosarele în care s-au solicitat şi expertize judiciare (care să stabilească de exemplu dinamica de producere a unui accident), mult mai scumpe, sunt şi mai greu de deblocat.
Familii disperate, acuze către poliţişti şi aşteptarea unor vremuri mai bune
Decembrie 2010 a adus însă un adevărat dezastru. Nici măcar bugetul din lunile anterioare nu a mai fost virat, astfel că, din punctul de vedere al cursului dosarelor penale, s-a ajuns la un blocaj aproape total.
Familiile care şi-au pierdut apropiaţii în diferite împrejurări tragice bat pe la uşile comandanţilor de poliţie şi se plâng presei că nimeni nu vrea să le facă dreptate. Este şi normal să o facă, în condiţiile în care văd că lunile se succed una după alta, iar cercetările bat pasul pe loc. Unii îi acuză pe poliţişti că ar fi părtinitori şi blochează intenţionat cercetările, însă realitatea este alta. Nu mai există bani pentru ca cercetările dintr-un dosar să-şi urmeze un făgaş normal.
Dosarele, în aşteptare de cel puţin şase luni
Mai marii din conducerea IPJ Suceava, care nu pot la rândul lor decât să facă demersuri la Ministerul de Interne pentru ieşirea din criză, se feresc să comenteze oficial această situaţie, cuvântul de ordine fiind aşteptarea.
Până nu cu mult timp în urmă, datoriile IPJ Suceava către Serviciul Judeţean de Medicină Legală, Biroul de Expertize Judiciare şi alte instituţii cu care colaborează se cifrau la aproximativ 450.000 de lei.
Din informaţiile pe care le-am adunat, în cele mai fericite cazuri, la structurile de poliţie municipale din judeţ s-au achitat costurile necropsiilor şi expertizelor până în lunile mai-iunie 2010, însă sunt şi cazuri în care întârzierile sunt şi mai mari.