Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 feb 2011 - Anul XVI, nr. 34 (4632)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

În 2010

Un singur caz grav de culpă medicală, reclamat la Colegiul Medicilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O singură acuzaţie gravă de culpă medicală a fost înregistrată anul trecut la Colegiul Judeţean al Medicilor (CJM) Suceava, cea în care 20 de bolnavi dializaţi susţin că s-au contaminat în timpul terapiei cu virusurile hepatice C şi B, restul plângerilor fiind pentru chestiuni minore, cum ar fi cele legate de perioada mare de aşteptare pentru consult, schimbarea gradului de handicap, refuzul doctorilor de a elibera anumite documente medicale.

“Nu mai avem dosare grele, ca înainte, pe specialităţi chirurgicale. Poate şi pacienţilor le este lehamite să mai umble pe drumuri sau poate au realizat că doctorii sunt şi ei oameni, care lucrează în condiţii dificile, de lipsuri şi stres”, spun responsabilii de la CJM Suceava.

 

A scăzut numărul pacienţilor nemulţumiţi care depun plângeri

Ei adaugă că, în afară de gradul de complexitate a dosarelor, în 2010 a scăzut şi numărul pacienţilor care s-au adresat Colegiului Judeţean al Medicilor în vederea demarării unei anchete, nemulţumiţi fiind de doctorii pe mâna cărora au ajuns.

Anul trecut, doar 11 persoane au depus plângeri la această organizaţie profesională care are dreptul de a verifica activitatea doctorilor, spre deosebire de anii anteriori, în care numărul celor care făceau sesizări scrise era cel puţin dublu. Jumătate din reclamaţiile înaintate în 2010 au fost soluţionate, restul fiind încă în lucru.

 

L-a reclamat pe medic că nu i-a dat un bilet de trimitere pentru copil

Una dintre reclamaţiile finalizate a fost făcută în luna mai, împotriva unui medic de familie din Siret, de către tatăl unui minor, care a sesizat că medicul nu i-a dat un bilet de trimitere pentru copil.

„Părintele avea posibilitatea de a se prezenta cu minorul la spital, dacă era vorba de o urgenţă. Însă, el a declarat că avea nevoie de document pentru un consult la o policlinică privată. La momentul la care a solicitat biletul de trimitere, medicul de familie nu avea încă semnat contractul pe 2010 cu Casa de Asigurări de Sănătate şi, ca atare, nu putea să i-l elibereze. Pe de altă parte, chiar dacă i-l dădea, documentul era nul în lipsa contractului cu această instituţie. Acest caz a fost soluţionat în favoarea medicului”, au explicat reprezentanţii CJM.

 

Neurolog acuzat de pacient pentru pierderea gradului de handicap

Un alt dosar soluţionat a fost înregistrat în luna martie şi l-a vizat pe un neurolog din judeţ, acuzat de rudele unui bolnav cronic de faptul că din cauza lui suferindul a pierdut la comisie gradul de handicap. „După noile reglementări, medicul are obligaţia de a trece în acte şi stadiul bolii, nu doar afecţiunea. Specialistul care a trebuit să-i dea bolnavului actele doveditoare s-a conformat, iar comisia a decis că pacientul nu mai poate primi gradul II de handicap, pe care-l primea până atunci pentru boala Parkinson de care suferea. Nepotul

bolnavului a fost nemulţumit de acest lucru şi l-a reclamat pe medicul curant la Colegiu. Ancheta noastră a demonstrat că neurologul n-a făcut decât să respecte legea, iar tot ce a scris în acte era conform cu realitatea”, au punctat responsabilii de la CJM.

 

Cazul bolnavilor dializaţi, anchetat la Cluj, de un profesor universitar

Printre dosarele rămase nefinalizate se numără şi cel mai complex dintre ele, înaintat de cei 20 de pacienţi de la fostulCentru de Dializă din cadrul Spitalului Suceava, care reclamă condiţiile în care au făcut tratamentul fără de care nu pot supravieţui. Bolnavii în cauză deplâng modul în care au fost trataţi de către personalul medical şi medicaţia adjuvantă insuficientă şi sunt convinşi că s-au contaminat în timpul terapiei cu virusurile hepatice C şi B.

„De acest caz se ocupă acum un profesor universitar din Cluj. El a fost desemnat de Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor să analizeze dosarul, fiind vorba de o situaţie care depăşea cunoştinţele comisiei noastre”, au precizat responsabilii de la CJM Suceava.

 

Susţine că neprofesionalismul oftalmologului său l-a orbit

Un alt dosar încă nesoluţionat este cel al unui bărbat de 70 ani, din zona Humor, care reclamă că ar fi orbit din cauza unui medic oftalmolog, al cărui pacient a fost ani de zile.

„A beneficiat de serviciile doctorului respectiv un timp foarte îndelungat şi acum îl reclamă. Spune că nu mai vede, dar a scris o sesizare de şase pagini. A început să o scrie în prima parte a lui 2010 şi a finalizat-o în noiembrie, timp în care a beneficiat de internări repetate. Pacientul este însă unul foarte tarat, cu multe boli, inclusiv diabet şi cataractă. El a fost pentru investigaţii şi tratament la toate clinicile din Suceava, dar şi la Iaşi, Cluj, Tg. Mureş. Cazul este în curs de investigare, însă nu trebuie să uităm că sunt şi anumite lucruri care ţin de organismul pacientului, care n-au de-a face cu profesionalismul medicilor”, au precizat reprezentanţii CJM.

 

Nici o sancţiune împotriva doctorilor reclamaţi

În 2010, Colegiul Judeţean al Medicilor nu a dispus nici o sancţiune împotriva doctorilor reclamaţi, dar în trei dintre dosarele soluţionate a dat atenţionări (atenţionarea nu constituie o sancţiune, ci doar o punere în vedere, adică o sfătuire a doctorului de a adopta o anumită conduită pe viitor, pentru evitarea ajungerii în situaţii similare, Colegiul neconsiderând că a fost vorba de o eroare profesională). Cei vizaţi au fost doi medici de familie şi unul de medicină internă.

 

Sesizări pe numele a 21 de medici, din partea Casei de Asigurări

Doctorii în cauză au fost reclamaţi de bolnavi că le-au vorbit urât, i-au lăsat să aştepte pe la uşi sau nu i-au consultat atent.

„Medicii au reuşit să demonstreze că n-au greşit, dar li s-a pus în vedere să fie mai atenţi cu pacienţii, pentru a evita situaţiile de genul ăsta”, au menţionat responsabilii de la CJM.

Anul trecut, în atenţia Colegiului Judeţean al Medicilor au intrat şi 21 de doctori pe numele cărora a fost transmisă câte o sesizare din partea Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, referitoare în principal la eliberarea de concedii medicale fără respectarea legii şi la prescrierea abuzivă de medicamente. Deocamdată, nici unul din dosarele în cauză nu a fost finalizat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un singur caz grav de culpă medicală, reclamat la Colegiul Medicilor.
 Vizualizări articol: 968 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 4 voturi
Un singur caz grav de culpă medicală, reclamat la Colegiul Medicilor4.554

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei