Jumătate dintre persoanele arestate în dosarul mitei de la Vama Siret vor afla abia la începutul săptămânii viitoare dacă rămân sau nu după gratii. Şi asta pentru că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat judecarea recursurilor formulate de 30 de vameşi şi poliţişti de frontieră pentru zilele de luni şi marţi. Printre cei care au formulat recurs la instanţa supremă şi aşteaptă un rezultat se numără şi comisarul-şef Aurel Anea, fostul şef al Punctului de Trecere a Frontierei Siret. Pe lângă recursul acestuia, instanţa supremă va avea de soluţionat şi cererile altor 25 de poliţişti de frontieră, dar şi a patru vameşi.
Poliţiştii de frontieră ale căror recursuri se vor judeca la începutul săptămânii viitoare sunt: agent-şef Ilie Cozmei (44 de ani), din Siret, agent Alina Olivia Mandiuc, (27 de ani), din Siret, agent-şef Florin Sticleţ (36 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent principal Cristian –Teodor Nicolovici (31 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent principal Adrian Iuga (41 de ani), din Baineţ-comuna Muşeniţa, agent-şef principal Marcel Coroi (48 de ani), din Măriţei-comuna Dărmăneşti, agent principal Daniel Barbă (32 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent-şef Manuel –Eugen Costache (36 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent-şef adjunct Dănuţ-Dumitru Neagu (40 de ani), din municipiul Suceava, agent Adrian Ionuş Grosu (24 de ani), din municipiul Suceava, agent principal George Jacotă (33 de ani), din comuna Frătăuţii Noi, agent Traian Constantin Hai (35 de ani), din municipiul Suceava, agent-şef principal Luchian Alexandru Posmangiu (42 de ani), din municipiul Suceava, agent Gheorghe Neamţu (28 de ani), din municipiul Fălticeni, agent şef Rodica Nichiforiuc (45 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent-şef principal Romis Vasile Luchean (32 de ani), din comuna Dorneşti, agent Silviu Georgică Pomohaci (28 de ani), din comuna Şcheia, agent principal Lucian Ştefan Pintilii (32 de ani), din municipiul Fălticeni, agent principal Loghin Daniel Timoci (37 de ani), din Siret, subinspector Bogdan Constantin Rurac (27 de ani), din municipiul Suceava, agent-şef Florin Constantin Lupu (38 de ani), din Siret, agent-şef principal Sorin Doru Strugar (42 de ani), din municipiul Suceava, agent-şef principal Viorel Ruşte (46 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent principal Ramona Costiuc (30 de ani), din Siret, agent Elena Anca Agapi (27 de ani), din Siret.
Acestora li se adaugă şi cei patru vameşi, toţi şefi de tură în PTF Siret, respectiv Sorin Constantin Şcladan (41 de ani), din comuna Vicovu de Jos, Nicu Cezar Schipor (38 de ani), din Siret, Lazăr Ungureanu (45 de ani), din municipiul Suceava şi Simion Coroliuc (43 de ani), din Siret.
În total, sunt arestate 59 de persoane
În acest dosar, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de 59 de persoane. Potrivit anchetatorilor, în perioada septembrie 2010 - ianuarie 2011, la punctul de trecere a frontierei Siret a fost constituit un grup infracţional organizat format din lucrători de poliţie şi lucrători vamali având ca scop strângerea unor importante sume de bani, sub formă de mită, ca urmare a trecerii cu vederea, nedenunţării şi neconstatării a unor infracţiuni sau contravenţii comise la trecerea frontierei de stat a României, fiind vorba în special de tolerarea traficului de ţigări.
Concret, în perioada menţionată, cei 54 de inculpaţi, în calitate de lucrători de poliţie la PTF Siret, în baza unei înţelegeri prealabile, au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, în mod repetat, importante sume de bani şi bunuri de la persoane care au tranzitat frontiera. Sumele de bani erau luate pentru ca lucrătorii de poliţie să le permită mituitorilor introducerea în România a unor bunuri, în general ţigări din Ucraina peste limita legală admisă.
De asemenea, în perioada decembrie 2010- ianuarie 2011, Aurel Anea, în calitate de comisar de poliţie, a pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, în mod repetat, importante sume de bani şi bunuri de la poliţiştii de frontieră Posmangiu, Rădăcină, Strugar şi Luchian pentru a trece cu vederea încălcarea legii de către subordonaţii săi.
În aceeaşi perioadă, comisarul de poliţie a pretins, primit ori acceptat sume de bani şi bunuri şi de la cei patru lucrători vamali, pentru a nu efectua controale asupra modului în care îşi îndeplinesc aceştia atribuţiile de serviciu. În mod constant, inculpatul a sprijinit grupul infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de luare de mită, pentru a obţine beneficii financiare şi materiale.
Potrivit anchetatorilor, pentru a trece frontiera cu 30 de cartuşe de ţigări, o persoană oferea lucrătorului vamal aproximativ 150 lei drept mită, iar poliţistului 50 de lei. Sumele primite de poliţiştii care lucrau pe o tură variau între 7.000-8.000 lei şi 20.000-25.000 lei, în condiţiile în care într-o tură lucrau aproximativ 10-12 persoane.
Cei 54 de poliţiştii de frontieră suceveni din Punctul de Trecere a Frontierei Siret au fost suspendaţi din funcţie, conducerea IJPF Suceava dispunând cercetarea prealabilă a acestora în regim de urgenţă.
Contrabandist din Vicovu de Jos, arestat la Piteşti
În paralel cu ancheta derulată de DNA Bucureşti, procurorii din Piteşti au deschis un dosar şi pentru contrabandiştii de ţigări. Printre persoanele reţinute şi ulterior arestate se află şi un sucevean. Este vorba de Dumitru Spînu, din Vicovu de Jos. De altfel, marţi, la locuinţa fratelui său, Vasile Spînu, zis „Suzan”, au descins mai multe persoane, printre care poliţişti de la Direcţia Generală Anticorupţie şi mascaţi, care au percheziţionat fiecare ungher într-o acţiune care a durat şase ore. Alături de Dumitru Spînu, Tribunalul Piteşti a mai arestat alte 31 de persoane din mai multe judeţe ale ţării.
Din probele prezentate de anchetatori rezultă că în perioada august 2010 - februarie 2011, inculpaţii au achiziţionat în nume propriu cantităţi impresionante de ţigarete, cunoscând că acestea provin din contrabandă, pe care le-au comercializat ilegal la rândul lor, aplicând un adaos la fiecare pachet, cu scopul de a obţine profit.
„Ca mod de operare s-a folosit achiziţia primară de ţigarete din Republica Serbia, Ucraina şi Republica Moldova, urmată de introducerea în ţară prin sustragerea de la controlul vamal, apoi revânzarea de către unii dintre inculpaţi, în regim angro. De asemenea, ţigările se depozitau temporar în locaţii dinainte stabilite, aparţinând acestora sau intermediarilor, urmate de distribuirea de către inculpaţi sau de intermediari pentru comercializarea în regim en-detail în pieţele din Municipiul Piteşti”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş.
Marţi, au fost efectuate simultan 77 de percheziţii la domiciliile inculpaţilor, precum şi în locaţiile utilizate de către aceştia ca depozite ilegale, cinci dintre acestea derulându-se în judeţul Suceava. În urma percheziţiilor au fost ridicate peste 300 de baxuri de ţigări de contrabandă, circa 500.000 de lei, respectiv peste 35.000 de euro, o armă cu aer comprimat, un pistol cu bile, un dispozitiv cu electroşocuri, un girofar cu sistem de alarmă tip sirenă, un baston reflectorizant din dotarea poliţiei, peste 100 de telefoane mobile, 41 de cartele sim, aparate foto, mari cantităţi de bijuterii (coliere, brăţări, inele etc.), precum şi posibile documente falsificate (paşapoarte, cărţi de identitate, certificate de înmatriculare auto etc.).
(11 feb 2011, 11:05:32
Într’o realitate deformată de mâzga portocalie
Extraşi din urna foamei , cu etichetă de hoţi
Consumăm sânge de vameş ( ne scoate din apatie )
Malaxorul presei toacă pe nemestecate
Imoralizarea icapitalismului românesc
Ne v-a aduce asta ceva ? tot rupţi în coate
Aluvionăm continuu spre ... nefiresc
Cu toţii ştim că adevătara contrabandă
Nu se face cu bicicleta sau cu scuterul
Şi’apoi peste sistemul şefilor de vamă
La noi ( aici , la Siret ) nu’i Fluturul ? ? ?
El acum (şşştt ) face contrabandă cu caterincă
Şi asta , dom’le , asta realmente mă oftică !