Situaţie paradoxală în transportul public local din municipiul Suceava – cursele efectuate de transportatorii privaţi sunt mai ieftine decât cele făcute de TPL, societatea de transport public al cărei acţionar unic este Consiliul Local Suceava.
Astfel, în vreme ce o călătorie cu autobuzele sau microbuzele TPL costă doi lei, o călătorie cu microbuzele de maxi-taxi private costă 1,5 lei. Mai mult, transportatorii privaţi au luat decizia de a nu mai majora preţul călătoriei, aşa cum intenţionau iniţial, astfel încât, până la expirarea contractului pe care îl au cu municipalitatea suceveană, adică în luna iunie 2011, preţul unui bilet de călătorie va rămâne tot 1,5 lei.
Transportatorii privaţi din cadrul ATPL Suceava recunosc că au avut intenţia de a-şi alinia tarifele la cele practicate de TPL, societatea de transport public local, dar că, după mai multe runde de discuţii, au luat decizia de a păstra vechiul preţ, de 1,5 lei, cu care speră să atragă călătorii care doresc să circule mai ieftin.
Decizia de a nu majora preţul călătoriilor poate fi şi o mănuşă aruncată TPL-ului, care intenţionează să îşi extindă cursele şi prin cartiere, acaparând astfel întreg transportul local.
Pe de altă parte, directorul TPL, Darie Romaniuc, spune că, chiar şi după majorarea de preţ, de la 1 ianuarie 2011, călătoriile pe care le asigură TPL sunt la un preţ mai mic de 1,5 lei.
“E normal ca cei de la ATPL să nu majoreze preţul biletelor, pentru că nu se justifică această măsură din partea lor. Şi la noi, la TPL, costul mediu al unei călătorii este de 1,44 de lei, după cum rezultă dintr-un calcul, ţinând cont de preţul redus al călătoriilor pentru cei care circulă cu abonament, mai ales cu abonamente de elevi sau studenţi.
Cei de la maxi-taxi asigură călătorii doar pe bază de bilet, nu oferă şi abonamente, iar în plus, cât plătesc ei TVA la stat din încasările lor? Pot demonstra că plătesc impozite pentru fiecare călătorie efectuată? În 2009, TPL a plătit 16,5 miliarde de lei vechi numai TVA la bugetul de stat, iar în 2010 am avut de achitat peste 17 miliarde lei vechi cotă de TVA”, a declarat Darie Romaniuc.
Costul unui abonament TPL, valabil pe toate liniile, pentru o lună de zile este de 50 de lei, iar cel al unui abonament pentru elevi şi studenţi este de 30 de lei, din care 15 lei sunt decontaţi de la bugetul local, în vreme ce beneficiarul, elev sau student, plăteşte doar 15 lei.
(11 feb 2011, 13:13:08