Recursurile discutate ieri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în privinţa a 14 poliţişti de frontieră de la Siret s-au întins pe aproximativ patru ore. În pledoariile lor, avocaţii şi-au apărat clienţii afirmând că la mijloc a fost vorba de provocare şi că poliţiştii de frontieră nu aveau motive să strângă mită, deoarece atribuţiile lor prevedeau doar controlul asupra documentelor şi nu pentru mărfurile transportate.
Printre avocaţi s-au numărat Paula Iacob, dar şi Ion Cazacu, cel care l-a avut client pe fostul preşedinte al PSD Adrian Năstase. Cei doi avocaţi, dar şi ceilalţi apărători, au cerut aprobarea recursurilor şi punerea în libertate a clienţilor pe care îi reprezintă.
„Există o contradicţie flagrantă între fişa postului unui poliţist de frontieră şi acuzaţiile aduse de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Aceştia nu au putut să demonstreze legătura între probele pe care le-au depus la dosar şi motivele pentru care poliţiştii de frontieră, în speţă şi clientul meu, ar fi perceput diferite sume de bani. Mai mult, agenţii sub acoperire i-au provocat pe poliţiştii de frontieră să primească diferite sume de bani, au strâns banii şi i-au împărţit, ceea ce nu poate fi catalogată decât instigare. În plus, există o sumedenie de similitudini cu cazul Stamora Moraviţa, unde cea mai mare parte a poliţiştilor de frontieră aduşi pentru audieri au fost lăsaţi să plece acasă”, a explicat Ionel Andrişan, avocatul unuia dintre cei 14 poliţişti de frontieră prezenţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
După patru ore de deliberări, completul de judecată a decis să respingă toate recursurile, astfel încât angajaţii Poliţiei de Frontieră rămân în arest preventiv.
Este vorba de următoarele persoane: agent principal Cătălin Dumitru Zebreniuc, (29 de ani), din Siret, agent-şef Constantin Gheorghe Lavric (39 de ani), din comuna Frătăuţii Vechi, agent principal Fănel Florin Rădăcină (42 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent George Bogdan Ungureanu (29 de ani), din Siret, agent principal Radu Lucanu (43 de ani), din municipiul Suceava, agent Daniela Căpăţână (43 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent principal Vasile Adrian Bălici (29 de ani), din Vicovu de Sus, agent principal Cristinel Ţiprigan (33 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent principal Ionel Marinel Gîză (40 de ani), din Salcea, agent George Slevoacă (25 de ani), din comuna Cacica, agent principal Valentina –Ioana Sauciuc (27 de ani), din comuna Şcheia, agent principal Gheorghe Alin Pavlovici (32 de ani), din Siret, agent-şef Ilie Zahariuc (47 de ani), din Siret, agent principal Adrian Petru Mudrac (28 de ani), din comuna Mihăileni.
Poliţiştii de frontieră de la Siret, suspendaţi din funcţii
În timp ce o parte dintre poliţiştii de frontieră suceveni au aflat că vor sta după gratii 29 de zile, iar alţii aşteaptă recursurile pentru zilele următoare, conducerea Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Suceava a dispus suspendarea din funcţie a tuturor persoanelor implicate în anchetă.
„Cei 54 de poliţişti de frontieră de la PTF Siret reţinuţi în cursul săptămânii trecute au fost suspendaţi din funcţii conform procedurilor legale la data emiterii mandatelor de arestare pe numele acestora. De asemenea, conducerea IJPF Suceava a dispus cercetarea prealabilă a acestora în regim de urgenţă”, a declarat comisarul Ilie Poroch Seriţan.
În privinţa celor patru vameşi arestaţi în acelaşi dosar, Direcţia Regională Vamală (DRV) Iaşi a anunţat că nu a luat nici o măsură deoarece nu a primit până în prezent o informare oficială din partea reprezentanţilor DNA.
Liana Barbu, responsabilul cu relaţiile mass-media de la DRV Iaşi, a declarat că imediat ce instituţia va fi informată oficial, toate datele vor fi trimise la Administraţia Naţională a Vămilor, care va lua măsurile legale.
Printre persoanele arestate se numără şeful Punctului de Trecere a Frontierei Siret, comisarul-şef Aurel Anea, 53 de subordonaţi ai acestuia, dar şi patru vameşi. Este vorba de şefii de tură Sorin Constantin Şcalad, Nicu Cezar Şchiopu, Lazăr Ungureanu, Simion Coroliuc. Toţi au fost arestaţi pentru constituire de grup infracţional organizat, iar de la caz la caz pentru luare sau dare de mită.
(10 feb 2011, 11:07:56
În foarte amănunţit detaliu , inclusiv corporal
I ( Am fost ieri ,, la fraţi ’’ .. d’aia ştiu )
E un adevărat exces de zel ... vamal
Ce nu se văd sunt tirurile capturate
Reţelele care funcţionează cum cu toţii ştim
Traficul de ţigări dăunează ,, la sănătate ’’
Dar informaţii despre ADEVĂRAŢII ... când primim ?
Şefii d’acolo de cine’s puşi ? nu’s portocalii ?
Tovarăşe Flutur , matale despre asta ce ştii ?