A fost sau nu a fost? Aceasta este întrebarea la care trebuie să răspundă preşedinţii de asociaţii de proprietari din Suceava, care vor trebui să declare pe propria răspundere dacă au fost colaboratori ai Securităţii sau au deţinut funcţii în cadrul acestea.
Viceprimarul Sucevei Lucian Harşovschi este decis să îi pună să completeze declaraţii pe propria răspundere că nu au făcut poliţie politică pe toţi cei care vor candida pentru un post de conducere în cadrul asociaţiilor de proprietari, la alegerile care au loc în această perioadă.
“Există numeroase mituri referitoare la preşedinţii de asociaţii de proprietari din Suceava, că au avut legături cu Securitatea, ba chiar că ar fi avut funcţii de conducere în Securitate. Există HG 611/2008, prin care orice funcţionar public, indiferent cât de mărunt, este obligat să declare pe proprie răspundere dacă a făcut sau nu poliţie politică. De ce să nu facă la fel şi preşedinţii de asociaţii, care sunt reprezentanţi ai populaţiei şi iau decizii în numele lor?
La toate adunările generale ale asociaţiilor vom merge cu aceste declaraţii şi vom face propunerea ca toţi cei care candidează pentru un post să completeze aceste hârtii. Nu cred că vor fi probleme, doar cine are ceva de ascuns nu va dori să le completeze. Astfel venim în sprijinul actualilor preşedinţi de asociaţie, să spulberăm acest mit, că mulţi dintre ei au fost securişti”, a declarat Lucian Harşovschi.
El a spus că se aşteaptă la reacţii negative din partea unora dintre ei, dar că, pe de altă parte, le face un serviciu, pentru că nu vor mai putea fi etichetaţi drept “securişti”.
Preşedinte de asociaţie amendat pentru că nu a programat alegerile
Alegerile la toate asociaţiile de proprietari din Suceava trebuiau să fie programate până pe data de 31 ianuarie şi să se încheie pe data de 31 martie.
Cu toate acestea, nici măcar până ieri, Asociaţia 36 din Burdujeni nu a anunţat data la care sunt programate alegerile, motiv pentru care preşedintele asociaţiei a fost amendat ieri cu 500 de lei.
“Am dat această amendă pentru a-i atenţiona că nu e de joacă cu alegerile la asociaţii, că ele trebuie făcute în spiritul şi litera legii, astfel încât preşedintele de asociaţie să aibă puterea de a lua decizii în numele celor care l-au ales. Rog populaţia să se implice în aceste alegeri, pentru că acolo se votează salariile celor care conduc asociaţiile, cheltuielile materiale pe care ei trebuie să le suporte”, a adăugat Harşovschi.
Prima convocare a Adunării Generale a asociaţiei de proprietari se face pe bază de anunţ la avizier, iar a doua cu un tabel nominal, semnat de fiecare locatar în parte.
( 9 feb 2011, 11:28:15