Poliţiştii de la Secţia Burdujeni au avut parte, acum două zile, de o sesizare de răpire a unei fetiţe în vârstă de 12 ani, sesizare care s-a dovedit a fi neîntemeiată, minora urcându-se de bunăvoie în maşina în care se afla cel destinat să-i fie mire, conform tradiţiei ţigăneşti. Totul a pornit de la un apel la 112, primit luni, în jurul orei 10.30.
O femeie din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava a reclamat că nepoata sa, în vârstă de 12 ani, domiciliată într-o comună din judeţul Sălaj şi aflată în vizită la domiciliul ei, a fost răpită în timp ce se afla în faţa unui magazin din cartier. Femeia a reţinut detalii despre maşină, astfel că imediat autoturismul a fost dat în urmărire. Aproximativ jumătate de oră mai târziu, maşina a fost reperată în trafic, pe DN 17, în oraşul Frasin.
Minora a fost predată tatălui ei, acesta nedorind să depună plângere
În autoturism se aflau fata în vârstă de 12 ani, un copil de 14 ani, din Topliţa - Harghita, precum şi părinţii acestuia din urmă. Luaţi la întrebări de poliţişti, aceştia au susţinut că nu au luat-o cu forţa pe fetiţă. Ei au explicat că fiul lor de 14 ani şi fata cu doi ani mai mică se vor căsători în curând după legea ţigănească şi că părinţii fetei ştiau că vin să o ia de la Suceava.
„S-a luat legătura cu părinţii fetei, minora de 12 ani fiind predată tatălui ei. Acesta a declarat că nu doreşte să depună nici o reclamaţie împotriva celor reclamaţi pentru răpire”, a precizat inspectorul principal Gabriel Panţiru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.
Deoarece părinţii celor doi au declarat în scris că sunt în relaţii bune şi nu a fost vorba nici pe departe de o răpire, dând vina pe o confuzie a mătuşei, poliţiştii nu au putut face mare lucru, familiile de romi întorcându-se la casele lor din Harghita şi Sălaj fără a primi nici măcar o amendă.
Căsătorie după legea ţigănească, la 10-12 ani
Conform tradiţiilor din comunităţile de romi, tinerii se căsătoresc după legea ţigănească chiar şi de la zece-doisprezece ani, tentativele poliţiei sau ale autorităţilor de protecţie a copilului de a-i convinge pe părinţi să mai amâne începerea vieţii de cuplu a copiilor fiind fără succes. De altfel, de multe ori părinţii unuia dintre „soţi” a reclamat la poliţie dispariţia odraslei, însă aproape de fiecare dată romii s-au înţeles ulterior între ei şi s-au împăcat, retrăgându-şi plângerile.
( 9 feb 2011, 11:58:07