Lucrările de amenajare a spaţiului în care va funcţiona ambulatoriul integrat de specialitate de la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava au fost recepţionate ieri, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur.
Ambulatoriul cuprinde 14 cabinete medicale şi 19 specialităţi diferite, respectiv medicină internă, hematologie, cardiologie, dermatologie, reumatologie, neurologie, nefrologie, balneofizioterapie, pneumologie, gastroenterologie, ortopedie, urologie, ORL, chirurgie infantilă, chirurgie vasculară, chirurgie generală, oftalmologie şi neurochirurgie, şi va deveni funcţional în primăvară, după ce va fi dotat cu aparatură.
Prin noul ambulatoriu se doreşte reducerea numărului de internări
Ambulatoriul reprezintă o investiţie de un milion de euro, dintre care aproape jumătate s-au cheltuit pentru amenajare, restul sumei urmând să fie folosită pentru achiziţionarea de echipamente medicale şi mobilier. Majoritatea banilor provin din fonduri europene şi sunt nerambursabili, dar o contribuţie financiară a avut şi Consiliul Judeţean Suceava.
Ambulatoriul mai dispune de o sală de intervenţii chirurgicale, una de intervenţii ortopedice, o sală de ghips pentru copii şi una pentru adulţi. Dotarea va cuprinde, printre altele, 11 tipuri de aparate pentru oftalmologie, 13 tipuri de aparate şi instrumente ORL, 17 tipuri pentru diagnostic, chirurgie, narcoză şi reanimare, aparate de înaltă tehnologie şi instrumente de măsură a presiunii arteriale, instrumentar, utilaje şi instalaţii pentru radiologie, instalaţii şi aparate pentru sterilizare.
Prezent ieri, la recepţia lucrărilor de amenajare, Gheorghe Flutur a declarat că darea în funcţiune a ambulatoriului integrat va fluidiza activitatea Spitalului Suceava, prin reducerea numărului de internări.
Flutur despre vechiul ambulatoriu: „Era un spaţiu care inspira groază”
El a explicat că ambulatoriul se va ocupa de oamenii care prezintă diverse probleme de sănătate, astfel încât Unitatea de Primire a Urgenţelor va prelua numai cazurile grave, aduse de Ambulanţă. „Ambulatoriul este practic o policlinică, unde toţi cei care au anumite simptome pot veni să fie consultaţi. Mai mult de jumătate din oamenii care ajung aici se vor întoarce însă acasă, după ce vor lua un tratament, o reţetă sau li se va aplica o intervenţie de mică chirurgie sau un ghips”, a spus preşedintele CJ, care şi-a amintit de cum arăta ambulatoriul spitalului înainte de modernizare: „Acest ambulatoriu era un fel de tunel al timpului, de unde te temeai că nu mai ieşi, era un fel de spaţiu foarte întunecos, care inspira mai mult groază”.
( 9 feb 2011, 11:43:26