Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 feb 2011 - Anul XVI, nr. 31 (4629)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Supravieţuire

Strâng pâine, pe care o vând precupeţilor, pentru animale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Nu există alt aliment care să fie prezent în viaţa de zi cu zi, în mituri şi obiceiuri religioase cum este pâinea, de aici şi expresia românească „pâinea cea de toată zilele”. Sunt şi situaţii când unii oameni „se hrănesc” din firimiturile şi resturile de pâine rămase de la „masa bogaţilor”.

Este cazul unor oameni ai străzii care în timpul zilei scormonesc prin gunoaie, prin pubele, pentru a aduna resturi de pâine, pe care le pun în pungi şi le duc la piaţă spre vânzare.

 

Grupuri de scormonitori în gunoaie

„Primim bani de la cei care vând zarzavaturi la tarabe, în pieţe, cei care au animale şi păsări la curte, trei lei pentru o pungă cu resturi de pâine. Alergăm de la un buncăr la altul. Rar găsim o jumătate de pâine aruncată în sacul de gunoi, mai mult resturi, coji, de multe ori mucegăite, şi nu ne-o primesc... le e frică să nu se îmbolnăvească păsările. Dacă este încă bună, se vinde. Cei care au nevoie de pâine veche ne cunosc şi ne cheamă în anumite zile”, ne-a povestit unul dintre beneficiarii Centrului social de noapte pentru persoane fără adăpost din Suceava, situat în incinta Parohiei „Sf. Vineri” din cartierul „George Enescu”.

Nu sunt puţini cei care câştigă câţiva bănuţi de pe urma resturilor aruncate la buncăr.

S-au format chiar grupuri de boschetari, cu un lider, care îi trimite pe „subordonaţi” la muncă, el fiind cel care le vinde marfa. Acesta ia banii pe pâinea vândută şi apoi le dă câţiva bănuţi celor care au scormonit prin gunoaie, pentru a aduna resturile alimentare ce pot fi date ca hrană animalelor şi păsărilor de curte.

Unul dintre amărâţii care îşi face veacul pe la buncăr ne-a spus că îi este chiar frică de cei care conduc aceste grupuri de scormonitori, pentru că de multe ori este agresat, lovit, dacă nu strânge măcar două plase cu pâine pe zi.

 

Trăieşte din pâinea de la buncăr

Printre beneficiarii centrului social de noapte se află şi Ion, un bărbat în vârstă de 47 de ani care s-a prezentat la centrul social în luna decembrie a anului trecut. El a povestit că a fost crescut doar de mamă, lipsa tatălui lăsându-i mari goluri în suflet.

A fost căsătorit şi are patru copii, cu vârste cuprinse între 18 şi 25 ani. În anul 1992, fosta soţie l-a înşelat cu un coleg de serviciu, după cum a povestit Ion, iar după ce el a aflat, şi-a ameninţat fosta soţie cu o armă de vânătoare şi a şi împuşcat-o în zona gâtului. În urma acestui incident, Ion a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru tentativă de omor. Fosta soţie a fost salvată, iar în 1998 cei doi soţi au divorţat. Bărbatul a rămas cu un apartament, pe care l-a vândut mai târziu, pentru a se muta cu o altă femeie dintr-o comună limitrofă Sucevei.

Bărbatul le-a povestit asistenţilor din centrul de noapte că a investit toţi banii pe care îi avea după vânzarea apartamentului în gospodăria femeii. În 1999, Ion a fost dat afara de acea femeie şi a ajuns pe stradă. Încă mai ţine legătura cu fosta soţie, care îi dă informaţii cu privire la copii, pe care nu i-a mai văzut de câţiva ani.

Ion a rămas în relaţii bune cu foştii socrii, dar aceştia nu îl pot ajuta, pentru că nu au posibilităţi.

„Nu reuşeşte să-şi găsească un loc de muncă, aşa că strânge pâine de la gunoi, pe care o vinde mai apoi pe trei lei punga. Nu are nici o altă sursă de venit”, ne-au explicat asistenţii care monitorizează acest caz.

 

Riscă să rămână fără picioare

Vasile S. are 55 de ani şi a venit să ceară sprijin la centrul social de noapte în această lună. Bărbatul a locuit într-o casă aflată în construcţie, în Ipoteşti. După divorţ, soţia s-a recăsătorit, l-a luat şi pe fiul lor şi s-au mutat într-un alt oraş din ţară.

Vasile nu are nici o sursă de venit. Pe cartea de muncă are, însă, 35 de ani vechime. Din ce le-a povestit bărbatul asistenţilor, el are un apartament în Iacobeni, moştenit de la părinţi, în care locuieşte sora acestuia. Bărbatul speră să primească nişte bani de la sora lui, parte din apartamentul lăsat de părinţi, bani cu care să îşi facă un control medical urgent.

Vasile are probleme grave de sănătate, el suferind de arterită, boală care îl împiedică să muncească. A fost internat la spital, unde i s-a spus că trebuie să i se amputeze ambele membre inferioare, dar a refuzat. Vrea să îşi rezolve problemele de sănătate pentru a putea munci. A mai lucrat la dezmembrări, unde şeful lui l-a ajutat şi îl sprijină în continuare, impresionat de suferinţa bărbatului.

 

Alungat din casă de propriul fiu

Un alt caz care ridică multe semne de întrebare este şi cel al lui Aurel P., în vârstă de 56 ani. Bărbatul a cerut sprijinul centrului de noapte la începutul acestui an. Aurel a povestit că a avut un apartament în Suceava, dar soţia lui l-a vândut în perioada în care el era plecat la muncă în străinătate. Ulterior, cei doi soţi au divorţat, iar în urma partajului, Aurel P. i-a dat fiului banii obţinuţi, pentru ca acesta să îşi cumpere un apartament în care să locuiască împreună. După achiziţionarea apartamentului, însă, fiul şi nora lui Aurel l-au dat afară din casă. Bărbatul a locuit o perioadă într-o baracă de lângă un bloc, dar nu a mai putut rămâne acolo, din cauza frigului, iar de fiul său nu mai ştie nimic.

Aurel P. a lucrat foarte mulţi ani în străinătate, dar nu are bani strânşi, pentru că, spune el, tot ce câştiga trimitea în ţară, la familie. Bărbatul nu mai are acte, pentru că i-au fost aruncate, după ce a fost dat afară din casă de propriul fiu. A încercat să-si găsească un loc de muncă, dar nu a reuşit din cauza vârstei. O perioadă scurtă a muncit la primărie, pentru zece lei pe zi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Strâng pâine, pe care o vând precupeţilor, pentru animale.
 Vizualizări articol: 1156 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Strâng pâine, pe care o vând precupeţilor, pentru animale5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei