Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 feb 2011 - Anul XVI, nr. 31 (4629)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Nemulţumiri

Război între săteni şi Consiliul Parohial al Bisericii Moara – Carp

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

„Unde dragoste nu e, nimic nu e”, spune un vers dintr-un şlagăr românesc. Şi dacă nu este dragoste, nu e pace, e război. Cam aşa stau lucrurile la parohia din satul Moara – Carp, biserica având hramul „Constantin şi Elena”. Credincioşii vor dizolvarea Consiliului Parohial, care s-a ales fără voia lor, şi care încearcă să-l îndepărteze pe preotul Bisericii „Constantin şi Elena”, parohul Augustin Zaiţ.

Omul din spatele „acţiunilor” denigratoare la adresa preotului, dar şi la adresa credincioşilor care vin duminică de duminică la slujbă, după cum ne-au spus chiar ei, este epitropul - casier Ioan Blîndu, care este şi dirijorului corului bisericesc.

Majoritatea membrilor din cor fac parte şi din Consiliul Parohial, mulţi dintre ei fiind rude cu Ioan Blîndu, iar consiliul s-a ales fără să fie consultată majoritatea sătenilor care aparţine de Parohia Moara – Carp. Un alt cap de acuzare pentru Ioan Blîndu este şi acela că s-a dat drept „preot paroh” pe o cerere de finanţare, pentru obţinerea unor bani pentru biserică.

 

„Vrem să se aleagă un alt Consiliu Parohial”

„Vrem să se aleagă un alt Consiliu Parohial, care să ne reprezinte şi pe noi. Cei care sunt acum se comportă urât atât cu noi, enoriaşii, cât şi cu părintele Zaiţ, pe care vor să-l îndepărteze de la Altar. Noi suntem mulţumiţi de el. Cât a fost bolnav părintele, aceşti consilieri s-au ales între ei şi ei cred că pot să facă tot ce vor în acest sat”, ne-a spus unul dintre enoriaşi, Constantin Trainoschi, care, alături de alţi săteni (Dragoş Miron, Simion Trainoschi, Marcel Iacobăţ, Nicuşor Stroieşteanu, Laurente David, Constantin Bivol, Ion Miron, Doru Blându şi mulţi alţii, circa o sută de oameni), ne-a sesizat situaţia conflictuală de la Moara – Carp.

 

Acuzat şi acuzator

Contactat telefonic, Ioan Blîndu ne-a spus că nu a ştiut că pe cererea de finanţare este trecut numele lui şi funcţia de preot paroh, el doar a semnat actele, şi nu se simte vinovat pentru asta.

„Nu eu am ridicat banii. I-a ridicat preotul Zaiţ. El mi-a dat ştampila parohiei”, ne-a spus Blîndu.

Întrebat de ce este nemulţumit, împreună cu Consiliul Parohial, de activitatea preotul Zaiţ, în timp ce majoritatea sătenilor aduc cuvinte de laudă la adresa preotului lor, Blîndu ne-a spus că „a fost o perioadă când nu venea la timp la slujbă. În zile de sărbători, nu vine la slujbă şi oamenii se întorc acasă sau scurtează mult slujba. Ia bani de la oameni, fără ştirea Consiliului Parohial”.

 

Contribuţia anuală la biserică

Preotul Augustin Zaiţ ne-a spus că Consiliul Parohial al bisericii a fost ales, mai bine zis „membrii s-au ales între ei”, în perioada în care el se afla în concediu medical, iar un alt preot îi ţinea locul.

„Pentru că bugetul pentru anul în curs a fost aprobat destul de târziu, şi a venit perioada de mers cu ajunul pe la săteni, înainte de sărbătorile de iarnă, nu am avut timp să convoc Consiliul Parohial şi să hotărâm contribuţia anuală pentru biserică. Când am intrat în casele oamenilor, le-am spus că, în acest an, contribuţia anuală este de 30 de lei de familie şi 15 lei pentru văduve, pentru că parohia are foarte mulţi oameni în vârstă, mulţi oameni singuri, şi nu putem să le cerem mai mult. Cei care au avut aceşti bani, şi-au plătit, deja, contribuţia la biserică”, ne-a explicat preotul Augustin Zaiţ, care este preot al acestei parohii din anul 2008, când s-a sfinţit biserica, dar slujeşte la Altar din anul 1994.

Preotul Zaiţ ne-a mai spus că, uneori, vinerea, participă la Slujba Sfântului Maslu, la Biserica „Sf. Dumitru” din Suceava şi la Biserica „Naşterea Maicii Domnului” - Suceava, la invitaţia preoţilor parohi de la aceste biserici.

Asta nu înseamnă că îşi neglijează parohia sau că nu oficiază orice serviciu religios de care au nevoie enoriaşii din Parohia Moara - Carp – unde este preot paroh.

 

Adrese scrise către conducerea Bisericii

Am aflat de la sătenii nemulţumiţi din Moara – Carp, că în loc să fie armonie la biserica lor, de doi ani de zile se aud doar „vorbe urâte, dezbinări şi incitări la scandal”, de multe ori aceste nefireşti atitudini pornind de la acelaşi Ioan Blîndu. Oamenii nu contestă faptul că Blîndu a înfiinţat un cor, că are aptitudini şi nimeni nu-i contestă munca şi talentul la strană, „dar, ca om, ca şi caracter, nu se ridică la nivelul funcţiei pe care o deţine în biserică”, au mai spus ei.

 „Nu se poate ca el (Ioan Blîndu), în biserică, să ne facă nesimţiţi, să îşi bată joc de preotul Augustin Zaiţ, să i se adreseze într-un mod necuviincios. Consilierii se cred mai mari decât preotul. De ce? Pentru că acesta este prea bun. Că nu le vorbeşte urât. Noi ştim că Blîndu a mai dat jos doi preoţi, că are relaţii, dar şi conducerea Bisericii ar trebui să ne consulte şi pe noi, cei care nu am avut ştire de alegerea acestui consiliu, şi să nu se bazeze doar pe nişte declaraţii mincinoase ale unei minorităţi, care are interese diferite de cele ale bisericii”, au explicat sătenii, într-un memoriu pe care l-au lăsat la redacţia „Monitorul de Suceava”, dar şi la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei – Iaşi.

Pe scurt, sătenii cer convocarea de urgenţă a unei şedinţe în care să se aleagă un nou Consiliu Parohial, care să îl sprijine pe preotul Augustin Zaiţ în păstorirea comunităţii din Moara – Carp şi nu să îl denigreze şi să încerce să-l îndepărteze prin metode neortodoxe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Război între săteni şi Consiliul Parohial al Bisericii Moara – Carp.
 Vizualizări articol: 1825 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.11/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.1 din 9 voturi
Război între săteni şi Consiliul Parohial al Bisericii Moara – Carp3.159

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Gasiti rezolvari, nu cautati vinovati trimis de
( 8 feb 2011, 13:01:03
interesant.DAR...SA FIE CLAR: fara Ionel Blandu, biserica de la moara carp NU EXISTA. corul si cultivarea armonioasa a samburelui crestin ortodox nu existau.Blandu a fost si este''armatura''care a legat aceasta parte a comunitatii, fiind sprijinit financiar la constructia bisericii atat de catre banii privati ai primarului Prodaniuc dar si ai celorlalti ctitori.Doar cu terenul donat de Dragos, NU exista Biserica.Problemele REALE de acum sunt:lipsa comunicarii, a transparentei,orgolii personale,ACCEPTAREA unor apucaturi salbatice si barbare a celor din paranteza(DM,...).Biserica este guvernata de norme si principii clare.Cine nu le cunoaste,SA NU LE CAUTE IN CRASMA.Nu poti sluji la doi domni.Parintelui Zait i s-a pus pe tava o biserica frumoasa,insa cu parte din enoriasi cam galcevitori care inca mai confunda crasma cu biserica.Parintele trebuie sa faca ceea ce ZIC dogmele teologice ale bisericii SI SA NU APARTINA vreunei tabere.El trebuie sa manifeste intelepciune si transparenta.
2.   Interviu cu un creier neted trimis de
( 8 feb 2011, 13:57:12
reiese din ce zice tov.trainoschi(in interviu)o abordare limitata,lipsita de ratiune si nesustinuta de realitate.la sat,multa lume este inrudita.e plin cumatri si nu-i nimic rau in asta.trainoschi din filmulet este fin al celui ce a favorizat donatia terenului pt.biserica si care mai apoi s-a transformat in calaul bisericii prin atitudinea lui salbatica.acest co-donator,adica tov.dragos,pare sa-l fi influentat catastrofal si pe parintele augustin.ma rog din toata inima ca aceasta abordare limitata si nedreapta sa nu fie impartasita si de parintele augustin.iar un consiliu,oridecare ar fi el,este obligatoriu,de bun simt si necesar tocmai pentru a garanta transparenta si pentru a garanta ca deciziile luate sunt ale unei majoritati.un consiliu dezbate problemele aparute,in timp ce o singura persoana poate decide in nume propriu fara dezbatere.sa ne preocupam mai mult de sufletele noastre,de rugaciune,sa lasam intriga si minciuna, si sa parasim crasma pentru biserica si spovedanie.
3.   MOARA trimis de
( 8 feb 2011, 18:32:25
INCA O DATA SE DEMONSTREAZA CE UNITA ESTE ACEASTA COMUNA , SA VAZUT ASTA DE DUPA REVOLUTIE , CELELALTE COMUNE CARE NU ERAU PRECUM MOARA DE ODINIOARA, AU DEVENIT ORASE SAU , AU INAINTAT OARECUM, NOI , ADICA COM. MOARA BATEM PASUL PE LOC , SAU POATE INCETUL CU INCETUL O SA AJUNGEM SI NOI INTRO -ZI ACOLO DE UNDE AU PLECAT BUNICII NOSTRI, DOAMNE AJUTA..................

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei