Salariile pe luna ianuarie a peste 5.000 de dascăli, dar şi ale altor categorii de angajaţi din învăţământul sucevean sunt blocate în conturile Trezoreriei Suceava. Sindicaliştii din învăţământul sucevean sunt revoltaţi de situaţia creată şi spun că „în momentul de faţă Trezoreria nu vrea să primească statele de plată din şcoli fără aprobarea Inspectoratului Şcolar Suceava”. Pe de altă parte, liderul Sindicatului Judeţean „Bucovina-Rădăuţi”, Gheorghe Şorodoc, a declarat că „IŞJ nu poate semna statele de plată, deoarece nu este ordonator terţiar de credite, în primul rând, însă şefa Serviciului de Salarizare din IŞJ nici nu vrea să semneze asemenea state, fiindcă ele sunt calculate potrivit deciziilor judecătoreşti definitive şi irevocabile ale profesorilor şi, ca urmare, salariile sunt majorate”. În perioada 5-10 ale lunii profesorii ar trebui să-şi primească salariile, însă liderii de sindicat Gheorghe Şorodoc, de la „Bucovina-Rădăuţi”, şi Traian Pădureţ, de la Sindicatul „Pro Educaţia”, susţin că pot fi numărate pe degete şcolile în care s-au dat salarii, în restul cazurilor, conturile fiind blocate.
„IŞJ semnează statele de personal la începutul anului şcolar, documente care au fost avizate în luna septembrie, statele de plată sunt cu totul altceva şi nu s-au semnat niciodată de către IŞJ. Este o confuzie gravă şi fac apel către Inspectoratul Şcolar pentru a nu excede din cadrul legal, şi fac un apel către şefa Serviciului de Salarizare din această instituţie şi către inspectorul general Petru Carcalete să se autosesizeze în legătură cu această situaţie ”, a mai spus Gheorghe Şorodoc.
În legătură cu această situaţie, şefa Serviciului de Salarizare din cadrul IŞJ, Adriana Guşetu, a spus că „există un nou formular de state de personal în care se trec sumele de plată şi persoanele care trebuie plătite. Ele au fost date în şcoli şi cu acestea trebuie să vină la semnat”. Guşetu a mai precizat că „deşi sindicatele consideră neconstituţională ordonanţa prin care se face plata salariilor, MECTS o consideră legală”.
Aproximativ 3.000 de persoane din sindicatele „Pro Educaţia”, 2.000 de sindicalişti din FSLI, precum şi aproximativ 200 de sindicalişti din zona Câmpulung Moldovenesc nu şi-au luat salariile, iar conturile pentru plata remuneraţiei lunare sunt blocate la ora actuală.
( 8 feb 2011, 15:00:03