Numărul sucevenilor care acceptă să doneze sânge a crescut în 2010 faţă de 2009, după ani de zile în care prezenţa la donare a fost în scădere, iar în spatele acestui fenomen stă şi sărăcia. Datele înregistrate de Centrul Judeţean de Transfuzie Sangvină arată că, în 2010, au venit să dea sânge 6.900 de persoane, cu 3% mai mult decât în 2009, creşterea numărului de donatori fiind un lucru bun din punctul de vedere al unităţilor spitaliceşti din judeţ, care au nevoie disperată de sânge.
60 de donatori, în două zile
Directorul CJTS dr. Maria Pilat, spune că, anul trecut, unul dintre factorii care au determinat creşterea numărului de donatori a fost criza economică, la care s-a adăugat colaborarea mai bună cu medicii din spitale, care au promovat mai mult donarea, şi informarea mai bună a populaţiei, prin campanii specifice.
Medicul a arătat că, în prima lună din 2011, prezenţa la donare a fost destul de redusă, de 480 persoane, dar a apreciat că numărul celor care doresc să dea sânge va creşte în perioada imediat următoare.
„În februarie, în numai două zile, am înregistrat deja 60 de donatori. Este o lună scurtă, dar, din martie, numărul donatorilor va fi mai mare. În momentul de faţă avem stocuri suficiente pentru a asigura urgenţele şi cererile obişnuite din partea spitalelor, cu oarece rezerve la AB şi B3 negativ”, a spus Maria Pilat.
Buget mai mic decât anul trecut
În altă ordine de idei, directorul CJTS a declarat că, în acest an, bugetul alocat pentru funcţionarea unităţii se anunţă mai mic decât cel de anul trecut, dar şi-a exprimat încrederea că nu se vor înregistra probleme cu achiziţionarea pungilor pentru recoltare, a reactivilor şi materialelor consumabile, pentru care există fonduri separate. Maria Pilat a precizat însă că imobilul în care funcţionează Centrul Judeţean de Transfuzie Sangvină are nevoie urgentă de reparaţii, atât exterioare cât şi interioare, întrucât aspectul neîngrijit al clădirii şi încăperilor din incintă are un impact negativ asupra donatorilor, care devin nesiguri cu privire la condiţiile de igienă în care ar trebui să se desfăşoare recoltarea.
Şapte tichete de masă, pentru o donare
„Clădirea trebuie reabilitată complet şi igienizată, pentru că degeaba dai un var dacă nu faci şi restul. Oamenii au nevoie de un plus de încredere, dacă văd că pică tavanul pe ei îşi pun întrebări asupra siguranţei actului medical. Noi le explicăm că toate materialele pe care le utilizăm sunt de unică folosinţă şi le desfacem ambalajele în faţa lor”, a mai spus Maria Pilat.
La o donare, donatorilor li se oferă, printre altele, şi şapte tichete de masă, în valoare de 8,72 de lei fiecare.
( 5 feb 2011, 20:13:37
Ne’a găsit secolul XXI nepregătiţi ?
Sunt ţeapăn de sigur încotro mergem
Dar unde vom ajunge nu ştiu , voi ştiţi ?
Suntem crizaţi , neliniştiţi , pesimişti
Credeam că suntem sfârcul înţelepciunii
Muncim doar pentru hrană şi tot suntem fomişti
Gherila visurilor ne e , acum , politica urii
Trăim într’un imens spital de glumeţi
Trăim un prezent ce nu ne comvine,dar
Ne condamnăm strămoşii , suntem f . isteţi
Şi nu ştim nici câte urechi avem , măcar
Prin atracţii maladive şi prostii nedisimulate
Ca nisipul prin clepsidră trecem prin realitate
Hm ! Sec . 21 , 21 de ani de libertate