Procurorii anticorupţie arată în referatul cu propunere de arestare a angajaţilor de la punctul de frontieră Siret că aceştia luau mită de faţă cu colegii lor şi se consultau între ei pe această problemă, spunând totodată că "nu se iau bani oricum, oricât şi de la oricine".
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) redau, în referatul cu propunere de arestare preventivă emis pe numele a 59 de persoane, că unii dintre lucrători nu se sfiau şi luau mită de la diverse persoane chiar de faţă cu colegii lor şi că din alte înregistrări ambientale reiese cum aceştia se sfătuiau între ei cu privire la acest aspect.
"Mita e luată de unii poliţişti de frontieră în faţa colegilor lor, care, din când în când, intervin în discuţie, împrejurare care vine să confirme consensul, înţelegerea între membrii grupării infracţionale", arată procurorii anticorupţie în documentul prin care cer arestarea celor 59 de lucrători şi în care prezintă şi o parte din înregistrările ambientale făcute în timpul anchetei.
"Manuel Eugen Costache (MEC): Băi, omule, deci mie... mi-ai pus... cât ai pus aici? Interlocutor (I): 40. MEC: Ei! Pui... Pui 70! dă-ncoa! hai! mai pune 50! I: Şefu! 50... MEC: (poliţistul întinde mâna dreaptă în care are o bancnotă ce pare a avea cupiura, spre geamul ghişeului) dă-ncoace paşaportul! Mai pui 50 că-ţi tai capul, dacă! I: Nu, nu, şefu! Apăi, lasă-mă oleacă! ...
MEC: Ceapa ta de drac! I: Ai văzut? MEC (neinteligibil) I: Altă dată ies mai ieftin oleacă! Ionel Gîza: Altă, dată înapoi! I: Altă dată, nu înapoi! IG: Altă dată înapoi şi stai la rând!".
Procurorii anticorpţie arată în referat că există şi cazuri în care poliţiştii de frontieră s-au consultat între ei dacă să ia sau nu mită de la o anumită persoană în cazul în care o cunoaşte pe aceasta, întrebând dacă există riscuri, redând în document înregistrarea ambientală dintre Mihaela Elena Cosic şi colegul său Florin Lupu: "Mihaela Elena Cosic (MEC): Auzi, Florin! Îl ştii pe acesta? L-ai mai văzut? ... Hm? Florin Lupu (FL): Stai, stai, stai, că nu ştiu cum îii spune! MEC: Ion Sabin ...
MEC: Să iau sau nu? FL: Ia! MEC: Hm? FL: Da!".
Legătura infracţională dintre poliţiştii de frontieră, mai arată procurorii, este ilustrată de numeroase astfel de discuţii despre mită, dând exemplul o discuţie dintre agentul şef Cristian Filipoaia cu o persoană neidentificată în toneta de serviciu în prezenţa agentului Elena Anca Agapi: "La zece cartuşe îmi pune 300 de mii. Dă-i în p... mea! Să se ducă înapoi! Da' ce? Eu nu vând ţara aşa ieftin!".
O altă înregistrare obţinută de procurori este şi cea dintre Loghin Daniel Timoci şi agentul Elena Anca Agapi: "Loghin Daniel Timoci (LDT): Ai mai vaăzut din ăştia? Anca Elena Agapi (AEA): De ăia nu prea am văzut. Dar dacă văd, să ştii că nu... LAT: Nu refuzi, nu? AEA: Nu, nu ...".
Unii poliţişti luau mită fără jenă, alţii se fereau
Procurorii mai notează că unii poliţişti de frontieră luau mita fără niciun criteriu de selecţie, iar alţii foloseau anumite metode şi aveau anumite principii în sensul că "nu se iau bani oricum, oricât şi de la oricine".
Unul dintre inculpaţii din cazul de amplă corupţie de la frontiera Siret i-a "predat" o lecţie de luat mită unuia dintre investigatorii sub acoperire ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie, situaţia insolită fiind prezentată judecătorului de către anchetatorii DNA.
Procurorii anticorupţie arată că investigatorul sub acoperire Gabriel Vasile Preda "primeşte o lecţie de luat mită de la Cristian Nicolovici". Nicolovici îi spune investigatorului sub acoperire "că e bine că stă să observe să-şi facă ochiul".
"«Tu când ai venit, îţi faci ochiul, tu deja ştii, .... acela, pac, aha, aha...»", îi spune Nicolovici investigatorului sub acoperire, procurorii arătând că anchetatorul "este învăţat să se uite la data eliberării paşaportului, la regiunea ţării din care provine terţul, care oferă mită, astfel încât atunci când pune mâna pe bani să ştie pentru ce o face". Procurorii indică un alt fragment dintr-o înregistrare în care investigatorului i se spune: "adică tu când ai pus mâna să ştii, frate, pentru ce...".
Tonetele „maşini de făcut bani”
În referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) privind cererea de arestare a angajaţilor vamali şi de frontieră, implicaţi în corupţie şi contrabandă, se arată că în incinta PTF Siret, pe sensul de intrare sau de ieşire din ţară, sunt amplasate tonete în care îşi desfăşoară activitatea poliţişti de frontieră ce verifică documentele de călătorie sau de identitate şi se ocupă de implementarea datelor în programe de gestionare a unor asemenea informaţii.
Procurorii notează că "ei însă sunt cei care pretind, primesc sau acceptă mită atât în nume propriu, cât şi în numele celorlalţi colegi pentru a trece cu vederea pentru a nu denunţa sau constata infracţiuni sau contravenţii comise la trecerea frontierei de stat a României".
Anchetatorii anticorupţie arată că era cert că tonetele erau văzute de toţi poliţiştii de frontieră "ca maşini de făcut bani". după cum însuşi agentul Alexandru Gabriel Silvas de la PTF Siret s-a exprimat, fiind surprins într-o înregistrare: "o grămadă se fac, dai pe .... nu ştiu dacă dai 300.000 la ei pe un cartuş şi se vinde aici cu 600.000 (...). La iarnă cum o să fie ?! Minus 25, dar minus 25 tre' să ieşi afară, asta e toată prostia, de asta poate ajung, ajung şi eu aicea, la maşina asta de făcut bani aici"
Bani şi prăjituri drept mită
Procurorii notează că din înregistrările audio ale conversaţiilor purtate de poliţişti fie cu persoanele care tranzitau frontiera, fie între ei, rezultă clar faptul că "tarifele" erau stabilite şi cunoscute de către toţi cei implicaţi în aceste proceduri şi că erau stabilite în funcţie cantitatea mărfurilor trecute prin PTF Siret, fiecare persoană cunoscând cuantumul sumei ce urma a fi dată mită poliţiştilor şi vameşilor în funcţie de câte cartuşe de ţigări avea.
Anchetatorii dau şi un exemplu în sensul că "pentru 30 de cartuşe de ţigări suma care se dă cu titlul de mită este de 100 de lei".
"Mita înseamnă nu doar bani, ci şi, de pildă, prăjituri. Exemplu fiind Toader Ilieş care primeşte bani, dar cere şi prăjituri pentru că a primit şi vameşul. Data 18 decembrie 2010, ora 3.00, usturoi sau băuturi alcoolice. De exemplu, Sorin Doru Strugar pretinde mită pentru colega sa, Ramona Costiuc, o sticlă de votcă. Aceasta precizează: «... Da' aveţi mai multă? Să nu vă iau de la gura copiilor»", mai notează anchetatorii, în referatul cu propunere de arestare.
Teancuri de bani, colectate pe o tură
Procurorii mai arată că la diferite intervale de timp în tonetă îşi făcea apariţia şeful de grupă sau un alt poliţist care colecta banii strânşi de lucrătorii de poliţie, după care îi depozita în anumite locuri bine stabilite. Unii poliţişti fie predau sume de bani în palmă simulând un salut, o strângere de mână, fie stingeau becul şi predau banii pe întuneric, schimburile de replici fiind şoptite. "De exemplu, Mihaela Elena Cosic procedează astfel când predă bani lui Sorin Strugar, Ilie Cozmei lui Vasile Dorel Chirilă, Cătălin Zebreniuc şi Bogdan George Ungureanu lui Ilie Cozmei", precizează procurorii.
Potrivit acestora cel care venea să colecteze mita avea uneori "câte o replică mobilizatoare": "Adrian Iuga: Auzi, Grig? Tu eşti om de 20 pe oră! Daniel Grigoraş: Da, da, da. Aşa este....", i-a spus agentul principal Iuga agentului principal Grigoraş, când în 18 decembrie, în cursul nopţii, a venit să colecteze de la acesta "un teanc de bani". Această modalitate, notează procurorii, de colectare periodică a banilor era menită să împiedice descoperirea asupra acelora care iau nemijlocit mită, în eventualitatea unui control inopinat a unor sume mari de bani. De exemplu, Ilie Cozmei spune: "Ce mai aveţi pe voi să mă duc să...".
Pentru argumentarea acestei susţineri procurorii prezintă un alt fragment de discuţie, din 17 decembrie 2010, dintre Adrian Holca şi Dorel Vasile Chirilă: "Dorel Vasile Chirilă: Băi, ce faci, măi? Adrian Holca: Ţine-te de meserie. DVC: Ce? AH: Ţine-te de meserie. Băi, o sută de mii, cinzeci de mii dacă am, vii şi îi iei. Treci pe aicea şi îi iei că nu ştii ce are labă acesta în cap... Ce... DVC: Îi la masă". (se referă la noul şef al PTF Siret).
Banii erau ascunşi şi apoi împărţiţi
Procurorii arată că din acelaşi motiv banii erau ascunşi până la ieşirea din tură "cel mai adesea" în mobilierul laboratorului criminalistic. "Înainte de terminarea turei în incinta laboratorului criminalistic pe o canapea anumiţi poliţişti, unii dintre ei fiind şefi de tură sau de grupă, aranjează toţi banii colectaţi pe tura respectivă, pe cupiuri de 10, 50, 100 lei sau valută, îi numără, apoi îi împart în teancuri conform unor cote stabilite dinainte în vederea redistribuirii lor către fiecare lucrător din tură.
De exemplu, un poliţist care a lucrat în tura respectivă la tonetă primeşte între 1.000 ş 2.000 de lei. Partea din mită încasată de fiecare diferă în raport de contribuţia sa, iar sumele nu sunt neglijabile. De exemplu, Vasile Secrier discută cu investigatorul sub acoperire despre ce sume se iau pe o tură sau alta, după spusele sale, 2-3 milioane - "mizilic". Nu uită însă să adauge, cu privire la riscul celor din tonete: "dacă îţi dă unul 100, 200 de mii şi îţi tremură curul (...) nu ştii dacă să o iei sau nu!". Într-o altă discuţie, el arată că au fost şi vremuri mai bune: "plecai cu sacoşa de bani acasă!", "băgai 20 de bus-uri înainte, aveai 2.000 de dolari".
Iureş mare ieri dimineaţă în Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret, unde procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, structura centrală, au derulat cea mai amplă acţiune de combatere a corupţiei. Au fost vizaţi atât poliţiştii de frontieră, cât şi vameşii care se aflau la serviciu în tura de noapte. În paralel, acţiunea s-a extins şi la 77 de locuinţe ale poliţiştilor de frontieră sau ale vameşilor care îşi desfăşoară activitatea în PTF Siret, anchetatorii efectuând percheziţii amănunţite pentru a aduna probe împotriva suspecţilor.
Surse judiciare susţin că monitorizarea persoanelor care au fost duse la Bucureşti cu mandat de aducere durează de mai bine de jumătate de an, iar Ziua Z a fost stabilită pentru ieri dimineaţă.
Primele maşini care-i transportau pe anchetatori şi pe mascaţii poliţiei şi jandarmeriei au ajuns în PTF Siret în jurul orei 6.40, însă accesul ziariştilor a fost restricţionat cu mult mai devreme. Aşa se face că operaţiunea a putut fi urmărită de la o distanţă de câteva sute de metri, şi doar parţial, mai exact ceea ce înseamnă mişcările din exterior.
Nici persoanele care au tranzitat PTF Siret ieri dimineaţă nu au ştiut prea multe despre acţiunea DNA, oamenii din maşinile care au format cozi de câţiva kilometri lungime fiind informaţi că sunt ceva defecţiuni la calculatoare, motiv pentru care li s-a interzis accesul în punct.
Ce s-a întâmplat de fapt în PTF Siret
Anchetatorii care au descins din dubele venite la Siret în trombă au avut ţinte bine stabilite. Mai întâi, toţi lucrătorii aflaţi în tura de noapte, indiferent că a fost vorba de poliţişti de frontieră sau vameşi, au fost percheziţionaţi, iar în buzunarele unora dintre ei s-au găsit şi diferite sume de bani provenite, cel mai probabil, de la persoanele care au trecut frontiera cu mărfuri de contrabandă, gen ţigări sau băuturi alcoolice.
Acţiunea din PTF Siret a durat până după prânz, iar periodic maşini cu semnalele acustice şi luminoase în funcţiune plecau în mare viteză. După percheziţiile corporale la care au fost supuşi la serviciu, poliţiştii de frontieră şi vameşii au fost conduşi acasă, unde îi aştepta o altă surpriză, mai exact percheziţiile domiciliare. Dacă pentru cei aflaţi la serviciu percheziţiile au demarat mai târziu, celelalte persoane vizate de anchetă au fost trezite din aşternuturi imediat după orele 6.00.
A venit cu câinele acasă, unde-l aşteptau anchetatorii
Percheziţiile s-au derulat în mai multe localităţi ale judeţului, printre care Siret, Rădăuţi sau Suceava. La Siret, de exemplu, maşinile de poliţie cu girofarurile pornite au asigurat un adevărat spectacol aproape toată ziua. Maşini cu număr de MAI puteau fi zărite pe aproape toate străzile din Siret, iar locuinţele vizate erau vizitate de oameni de la Direcţia Generală Anticorupţie şi trupe ale mascaţilor.
Unul dintre poliţiştii de frontieră vizaţi de anchetă a fost aşteptat în faţa casei de trei maşini ale anchetatorilor. Omul, care este instructorul unui câine lup dresat pentru a descoperi droguri şi/sau tutun, a ieşit din tura de noapte şi a venit acasă.
„Nu ştiu ce caută la mine acasă şi nici nu au ce găsi”, a fost singura explicaţie oferită de poliţistul de frontieră înainte de a fi condus în casă de un jandarm. Aici, a fost nevoit să asiste la percheziţia efectuată în propria casă, iar apoi anchetatorii l-au condus la Suceava şi mai apoi la Bucureşti.
În septembrie a avut maşina incendiată, acum a fost săltat de DNA
Una dintre persoanele care a primit „vizita” anchetatorilor este şi Ilie Zahariuc, nimeni altul decât poliţistul de frontieră din Siret căruia acum câteva luni i-a fost incendiată maşina, un Mercedes. La vremea respectivă, Zahariuc nu s-a sfiit să afirme că are convingerea că atacul are legătură cu denunţul făcut de el împotriva preotului din Văşcăuţi şi considera că incendierea este un avertisment al mafiei contrabandiştilor de ţigări faţă de toţi oamenii legii care au de gând să-şi facă datoria în mod corect.
Ilie Zahariuc a contribuit decisiv la prinderea de către organele de anchetă a preotului Gheorghe Cristinel Pînzariu. Poliţistul de frontieră l-a denunţat pe preot pentru că a încercat să-i ofere mită 4.000 de euro pentru a opri funcţionarea maşinii cu termoviziune pentru o jumătate de oră, perioadă în care Pînzariu urma să treacă ilegal peste graniţă câteva zeci de mii de pachete de ţigări de contrabandă.
În timpul anchetei, s-a stabilit că autoturismul Mercedes a fost cuprins de flăcările izbucnite de la o sticlă de benzină, cu o cârpă aprinsă, aruncată pe geamul de la portiera dreapta faţă, spart cu o piatră ce a fost ulterior găsită în interior.
Dacă incendierea s-a petrecut în luna septembrie, după numai câteva luni Ilie Zahariuc a ajuns de partea cealaltă a baricadei. După percheziţia efectuată în apartamentul din Siret în care locuieşte, Zahariuc a fost urcat într-o maşină şi dus la Suceava, iar în baza mandatului de aducere emis de procurorii DNA a plecat la Bucureşti, la audieri, împreună cu ceilalţi colegi ai săi.
Comisarul-şef Aurel Anea: „O acţiune foarte frumoasă pentru televiziune”
Majoritatea persoanelor care au primit mandate de aducere sunt agenţi, fără funcţii prea mari în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Siret. Excepţia o constituie comisarul-şef Aurel Anea, care se afla la conducerea PTF Siret după ce titularul postului, Mădălin Ionescu, un individ detaşat aici pentru 60 de zile, se afla în concediu de mai multe săptămâni.
Referitor la acţiunea de ieri în urma căruia a fost ridicat şi dus la Bucureşti pentru audieri, comisarul-şef Anea s-a declarat surprins. „Nu mi s-a spus pentru ce am primit mandat de aducere. Întrebaţi-i mai multe pe cei de la DNA. Oricum, la mine acasă nu s-a găsit nimic, iar ceea ce se petrece este doar o acţiune foarte frumoasă pentru televiziune”, a precizat comisarul-şef Aurel Anea.
Până la jumătatea lunii decembrie 2010, Anea a fost şef la PTF Siret, când în locul lui a fost delegat pentru 60 de zile comisarul-şef Mădălin Ionescu, de la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, măsura fiind luată "pentru eficientizarea activităţilor desfăşurate în PTF Siret".
Aurel Anea urma să activeze în cadrul biroului Supravegherea şi Controlul Trecerii Frontierei din Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava.
Cozi de maşini şi oameni nemulţumiţi
Acţiunea de ieri dimineaţă din PTF Siret a dus la blocarea temporară a activităţii. Aproape două ore, nici o maşină nu a intrat şi nici nu a ieşit, ceea ce a dus la formarea unor cozi imense. Nimeni nu i-a anunţat pe oameni ce se petrece de fapt, iar zvonurile care circulau dădeau ca motiv al blocării traficului o întrerupere a funcţionării calculatoarelor. Aşteptarea a durat zeci de minute, iar oamenii şi-au exprimat nemulţumirea că nimeni nu le oferă explicaţii.
„Parcă e pe timp de război, aşa multe maşini au adus aici. Dar decât să ne păzească mascaţii pe noi să nu intrăm în punct şi să ne lase să îngheţăm de frig, mai bine ar păzi fâşia verde, pe unde se trec ţigările de contrabandă”, a spus cu năduf un bărbat.
A fost completat imediat de un altul, care crede că vina aparţine guvernanţilor.
„Înainte, toţi oamenii dintr-o casă aveau serviciu. Acum, aproape toată lumea stă acasă. Mai mergem şi noi la vecini să cumpărăm o ţigară, o vodcă sau ceva benzină. Din altceva cu ce să trăieşti?”, s-a întrebat bărbatul care aştepta deblocarea traficului prin PTF Siret.
La Siret vor fi aduşi poliţişti din alte părţi
Numărul masiv de poliţişti de frontieră ridicaţi de DNA şi duşi la audieri ar putea duce la perturbări serioase ale activităţii din PTF Siret. Pentru a nu se ajunge la aşa ceva, conducerea Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava a anunţat că analizează întreaga situaţie.
„Vom suplimenta efectivele din PTF Siret cu personal de la celelalte sectoare ale Poliţiei de Frontieră Suceava. Mesajul pe care vrem să-l transmitem este că activitatea prin acest punct se va derula normal în perioada următoare”, a declarat comisarul Ilie Poroch Seriţan, purtătorul de cuvânt al IJPF Suceava.
Într-o tură din PTF Siret lucrează 13-14 poliţişti de frontieră şi 16 vameşi.
Duşi la Bucureşti cu autocarele şi microbuzele
Cartierul general provizoriu al echipei care a coordonat acţiunile de la PTF Siret a fost stabilit la sediul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava, de pe strada Traian Vuia. Aici, zeci de maşini au circulat non-stop spre şi dinspre localităţile unde s-au derulat percheziţii, aducând atât persoane suspecte, cât şi probe care vor fi necesare cu ocazia anchetei.
Poliţiştii de frontieră şi vameşii aduşi la Suceava au fost urcaţi apoi în diferite mijloace de transport şi duşi la Bucureşti, la sediul DNA, pentru audieri. Primul „lot” a plecat de la Suceava cu microbuzele, în jurul orei 11.00, şi a ajuns la Bucureşti după aproximativ cinci ore. Cam în aceeaşi perioadă în care colegii lor erau deja în capitală, ceilalţi suspecţi erau urcaţi într-un autocar, care a luat drumul capitalei în jurul orei 15.45.
Ancheta vizează 60 de poliţişti de frontieră şi patru vameşi
Surse judiciare susţin că la Bucureşti au fost duse pentru audieri 65 de persoane. Este vorba de 60 de poliţişti de frontieră, patru vameşi şi un individ care se ocupa cu contrabanda cu ţigări.
Reprezentanţii Direcţiei Regionale Vamale Iaşi au confirmat datele cu privire la propriii angajaţi.
„Până în acest moment ştim sigur că au fost reţinuţi pentru audieri patru şefi de tură de la vama Siret. Atribuţiile acestora au fost preluate de adjuncţi", a spus Liana Barbu, purtător de cuvânt Direcţia Regională Vamală Iaşi.
Cei 64 de poliţişti de frontieră şi vameşi sunt cercetaţi pentru luare de mită şi alte infracţiuni care privesc acte de corupţie, iar pentru a le proba faptele în cele şase luni de anchetă s-au folosit agenţi sub acoperire, fiind realizate zeci de filaje şi materiale filmate. Şpaga pe care oamenii puşi să păzească frontiera de stat a României cu Ucraina o luau pentru a favoriza traficul cu ţigări de contrabandă s-ar ridica, potrivit anumitor surse, la circa 100.000 de euro lunar, bani care ajungeau şi la persoane cu funcţii de conducere din diferite structuri ale statului. Audierile au început la sediul DNA Bucureşti spre seară şi au continuat toată noaptea, iar astăzi se va şti care dintre persoanele aduse în faţa procurorilor vor primi ordonanţe de reţinere şi vor fi duse la instanţa de judecată cu propunere de arestare preventivă.
Cum au ajuns televiziunile înaintea anchetatorilor
Interesant este că, deşi mai marii din MAI spun că nu este vorba de o acţiune de imagine, ieri dimineaţă la PTF Siret s-au petrecut lucruri bizare.
De exemplu, o parte dintre corespondenţii locali ai televiziunilor naţionale au ajuns la Siret înainte de ora 6.00. Aşa se face că au putut filma apariţia maşinilor cu care anchetatorii s-au deplasat în PTF Siret pentru a-i percheziţiona şi ridica pe suspecţi.
UPDATE: S-au operat deja 15 arestari in dosarul spagii de la Vama Siret
Fostul şef al Punctului de trecere al Frontiere Siret, Aurel Anea, a fost reţinut de procurorii anticorupţie, sub acuzaţiile luare de mită în formă continuată şi constituire de grup infracţional organizat, fiind implicat în contrabandă cu ţigări, informează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).
Potrivit DNA, pentru a trece frontiera cu 30 de cartuşe de ţigări, o persoană oferea lucrătorului vamal aproximativ 150 lei drept mită, iar poliţistului 50 de lei, sumele primite de poliţiştii care lucrau pe o tură variau între 7.000-8.000 lei până la 20.000-25.000 lei.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de 59 de persoane între care un comisar de poliţie de frontieră, lucrători de poliţie la Punctul de trecere a frontierei (PTF) Siret-Suceava şi lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal Siret. Astfel, au fost reţinuţi Aurel Anea, comisar de poliţie, fost şef al PTF Siret, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă continuată şi constituire de grup infracţional organizat şi patru lucrători vamali, şefi de tură: Sorin Constantin Şcalad, Nicu Cezar Şchiopu, Lazăr Ungureanu, Simion Coroliuc, pentru dare de mită în formă continuată.
Totodată, au fost reţinuţi 54 lucrători de poliţie la PTF Siret - Ilie Cosmei, Alina Olivia Mandiuc, Cătălin Zebreniuc, Florin Sticleţ, Adrian Holca, Constantin Andrişan, Daniel Grigoraş, Vasile Sasu, Iulian Radu, Adrian Iuga, Marcel Coroi, Daniel Barbă, Manule Eugen Costache, Radu Lucanu, Dănuţ Neagu, Vasile Bălici, Adrian Grosu, Daniela Căpăţînă, George Jacotă, George Slovăacă, Cristinel Ţiprigan, Traian Constantin Hai, Ghoeghre Lavric, Ionel Marinel Gîză, Luchian Posmangiu, Adrian Mudrac, Gheorghe Neramţu, Fănel Rădăcină, Rodica Nichiforiuc, Romis Luchean, Gheorghe Pavlovici, Ilie Zahariuc, Silviu Pomohaci, Bogdan Rurac, Sorin Strugar, Sorin Sumanariu, Vasile Secrier, Virgil Jităriuc, Viorel Şture, Ramona Costiuc, Toader Ilieşi, Cristina Filipoaia, Florin Lupu, Florin Matei, Lucian Pintilii, Andrei Ciobanu, Mihaela Cosic, Elena Agapi, Mihai Tocilă, Elena Cozminiuc, Valentina Sauciuc, George Ungureanu, Loghin Daniel Timoci, Cristian Nicolovici - pentru luare de mită în formă continuată şi constituire unui grup infracţional organizat.
Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada septembrie 2010 - ianuarie 2011, la Punctul de trecere a frontierei Siret a fost constituit un grup infracţional organizat format din lucrători de poliţie şi lucrători vamali având ca scop strângerea unor importante sume de bani, sub formă de mită, ca urmare a trecerii cu vederea, nedenunţării şi neconstatării a unor infracţiuni sau contravenţii comise la trecerea frontierei de stat a României, fiind vorba în special de tolerarea traficului de ţigări.
Concret, în perioada menţionată, cei 54 de inculpaţi, în calitate de lucrători de poliţie la PTF Siret, în baza unei înţelegeri prealabile, au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, în mod repetat, importante sume de bani şi bunuri de la persoane care au tranzitat frontiera. Sumele de bani erau luate pentru ca lucrătorii de poliţie să le permită mituitorilor introducerea în România a unor bunuri, în general ţigări din Ucraina peste limita legală admisă.
De asemenea, în perioada decembrie 2010- ianuarie 2011, inculpatul Anea, în calitate de comisar de poliţie a pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, în mod repetat, importante sume de bani şi bunuri de la poliţiştii de frontieră Posmangiu, Rădăcină, Strugar şi Luchian pentru a trece cu vederea încălcarea legii de către subordonaţii săi.
În aceeaşi perioadă, comisarul de poliţie a pretins, primit ori acceptat sume de bani şi bunuri şi de la cei patru lucrători vamali menţionaţi, pentru a nu efectua controale asupra modului în care îşi îndeplinesc aceştia atribuţiile de serviciu. În mod constant, inculpatul a sprijinit grupul infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de luare de mită, pentru a obţine beneficii financiare şi materiale.
Potrivit anchetatorilor, pentru a trece frontiera cu 30 de cartuşe de ţigări, o persoană oferea lucrătorului vamal aproximativ 150 lei drept mită, iar poliţistului 50 de lei. Sumele primite de poliţiştii care lucrau pe o tură variau între 7.000-8.000 lei până la 20.000-25.000 lei, în condiţiile în care, într-o tură lucrau aproximativ 10-12 persoane.
Celor 59 de inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar vineri procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore. Până în acest moment, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a unui număr de 15 din cei 59 de inculpaţi.
( 4 feb 2011, 11:27:29
Domnule Sandrino nu prea am fost demulte ori deacord cu articolele dvs insa de data asta aveti dreptate, daca nu e pt circ mediatic cum unele televiziuni erau acolo inaintea anchetatorilor si cica unii din televiziunile centrale stiau la Bucuresti cu o seara inainte?
De ce a iesit domnul Tutilescu sa dea explicatiii si nu un reprezentant al DGA?