Statuia întemeietorului Cetăţii de Scaun a Sucevei, domnitorul moldovean Petru Muşat, va dispărea de săptămâna viitoare din centrul municipiului reşedinţă de judeţ. Aceasta va fi mutată, pentru o perioadă de minim doi ani, la Laboratorul Zonal de Restaurare al Muzeului Bucovinei, situat în parcul Cetăţii de Scaun, unde va fi recondiţionată şi apoi va intra în conservare, pentru o perioadă.
Decizia de scoatere temporară a acesteia din peisajul urban al zonei centrale a fost luată ca urmare a începerii lucrărilor de consolidare a terenului pentru cea de-a doua parcare subterană, situată între clădirea Casei de Cultură şi blocul E.ON. Statuia împiedică turnarea pilonilor de stabilizare şi deplasarea utilajelor în perimetrul viitoarei parcări subterane, motiv pentru care firma care execută lucrarea, General Construct, este nevoită să o mute de acolo şi să facă terenul “ca-n palmă”.
Mutarea acesteia ar fi trebuit să aibă loc astăzi, dar, pentru că aceeaşi soartă o va avea şi panoul electronic de informare a cetăţenilor în privinţa calităţii aerului, instalat de Agenţia de Protecţie a Mediului, pentru a fi făcute economii, a fost luată decizia ca mutarea să se facă în acelaşi timp.
“Panoul cu informaţii despre mediu a fost montat printr-un proiect cu finanţare europeană şi este necesară şi aprobarea Ministerului Mediului ca el să fie scos de acolo şi ţinut la conservare aproximativ doi ani. Directorul APM Suceava, Iluţă Cocriş, a fost deja la Minister şi a vorbit despre această problemă, a obţinut un acord teoretic, dar trebuie să aşteptăm şi hârtiile oficiale. Săptămâna viitoare le vom avea şi vom putea face mutarea statuii lui Petru Muşat şi a panoului de mediu”, a declarat viceprimarul Sucevei Viorel Seredenciuc.
Lucrările de consolidare a terenului din zona centrală a Sucevei trebuie să fie finalizate până la 1 mai, dată la care ar trebui să înceapă lucrările de realizare a două parcări subterane, cu o capacitate de 155 de locuri.