Nici un magazin de etnobotanice nu mai funcţionează pe raza judeţului, a anunţat, ieri, şeful Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava, comisarul Tudor Costîn.
Asta, în condiţiile în care de la un singur astfel de magazin în februarie 2009, ofiţerii antidrog au numărat în cursul anului trecut nu mai puţin de 17 spaţii comerciale în care se vindeau aşa-zisele droguri legale.
Prafurile trase pe nas, injectate în venă sau fumate, după ce-au fost amestecate cu tutunul din ţigară, au băgat în spital numai în cursul anului trecut zeci de adolescenţi şi tineri suceveni.
Ofiţerii antidrog au reuşit să pună lacăt pe toate magazinele de etnobotanice cu sprijinul autorităţilor locale şi judeţene care au interzis comerţul cu astfel de produse.
Nu în ultimul rând, controalele repetate, exasperante pentru comercianţii „de vise”, i-au descurajat pe aceştia, în cursul anului trecut, în perioada februarie-octombrie, fiind confiscate peste 2000 de plicuri de produse etnobotanice.
„Dacă nu există nici un magazin, asta nu înseamnă că etnobotanicele au dispărut cu totul de pe piaţă, suntem convinşi că există un consum subteran, tentaţia e mare”, a declarat comisarul Costîn, precizând însă numărul consumatorilor a scăzut drastic în ultima perioadă, atât ca urmare a campaniilor de presă şi, implicit, a conştientizării riscurilor consumului de etnobotanice, cât şi datorită faptului că autorităţile au pus lacăt pe magazinele „de vise” şi au trecut pe lista drogurilor de risc şi mare risc substanţele identificate în compoziţia produselor etnobotanice.
Etnobotanice vândute într-un magazin de pompe funebre şi la Casa de Cultură
Cristina Boschi (42 de ani) a fost unul dintre comercianţii de etnobotanice care au ajuns după gratii în cursul anului trecut. Femeia are un magazin de pompe funebre în municipiul Fălticeni şi, potrivit anchetatorilor, printre cruci, sicrie şi coroane, Boschi oferea la vânzare şi etnobotanice, o parte dintre acestea conţinând substanţe considerate droguri de risc şi de mare risc
Ba mai mult, fălticenenaca avea şi „distribuitori” pe zona Rădăuţi.
Conform anchetatorilor, Cristina Boschi îşi testa singură mai toate produsele pe care le oferea la vânzare clienţilor.
Fie că erau pentru fumat sau prizat, etnobotanicele, aduse de la Bacău, erau “trase” de fălticeneancă, care apoi îşi instruia vânzătorii despre efectele produselor, explicându-le care este mai slab sau mai tare.
Procurorii anchetatori susţin, de asemenea, că patroana magazinului de pompe funebre apela periodic şi la un tânăr din aceeaşi localitate, cunoscut consumator de droguri, pentru a testa produsele noi şi a-şi da cu părerea.
Scopul era acela ca tânărul cu pricina să promoveze în anturajul său, format tot din consumatori de etnobotanice, prafurile din “magazinul morţii”.
Cristina Boschi, susţin procurorii din cadrul structurilor de combatere a crimei organizate, obişnuia să facă combinaţii din mai multe produse, pentru a le pune în vânzare sub forma unui produs nou, speculând intenţia consumatorilor de a încerca noi şi noi senzaţii.
Majoritatea clienţilor erau elevi de liceu, însă, potrivit martorilor audiaţi de procurorii anchetatori, au trecut pragul magazinului de pompe funebre şi elevi de gimnaziu, precum şi majori.
Clienţii fideli primeau marfă şi pe datorie, iar etnobotanicele erau “degustate”, de multe ori, în toaleta magazinului.
Ultimul magazin de etnobotanice băgat în faliment de ofiţerii Antidrog funcţiona chiar în incinta Casei de Cultură de Câmpulung Moldovenesc, iar proprietarul, Cristian Tiberiu Nistor (34 de ani), din municipiul Galaţi, a fost arestat preventiv spre sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, după ce, la nici câteva zile de la deschidere, poliţiştii i-au făcut un control şi au găsit că o parte dintre produsele expuse la vânzare conţineau substanţe interzise.