Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 4 feb 2011 - Anul XVI, nr. 28 (4626)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Sănătate

Dinţii elevilor suceveni, trataţi cu aparatură veche de 25 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Problemele stomatologice reprezintă una dintre cele mai frecvente afecţiuni la copii, iar specialiştii afirmă că trebuie tratate din timp pentru a nu se transforma în complicaţii majore. La fel de importantă este şi prevenirea afecţiunilor stomatologice prin îngrijirea corectă a dinţilor. Academia Americană de Stomatologie Pediatrică recomandă chiar ca prima vizită a copiilor la dentist să fie nu mai târziu de vârsta de un an sau când le iese primul dinte pentru a preveni apariţia cariilor şi pentru  reducerea altor riscuri de sănătate. Unde pot merge însă copiii suceveni la dentist şi cu ce costuri sunt probleme cu care se confruntă foarte mulţi părinţi.

 

Teoretic, copiii beneficiază de tratament stomatologic gratuit la cabinetele şcolare, dacă sunt la grădiniţă sau sunt elevi, şi la orice cabinet medical privat în contract cu Casa Asigurărilor de Sănătate. Preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Suceava, dr. Ioan Costea, a declarat că suma pe care o primesc stomatologii în contract cu CAS este foarte mică, de numai 800 de lei pe lună, ceea ce în tratamente se traduce în cinci plombe- cinci copii cu câte o plombă sau un singur copil, dacă acesta are cinci dinţi cariaţi. Restul se plăteşte. Din analiza preţurilor practicate pentru copii de cabinetele dentare private reiese că o consultaţie completă costă în medie 90 de lei, un tratament de urgenţă- abces dentar, pansament dentar, drenaj endodontic- 75 de lei, profilaxia completă, cu detartraj, air flow, periaj profesionist – 180 de lei, iar sigilarea unui dinte costă între 110-150 de lei.

La cabinetele şcolare, tratamentele sunt gratuite. În judeţ sunt 16 cabinete şcolare, dintre care 11 în municipiul Suceava. Activitatea lor în municipiul reşedinţă de judeţ este coordonată de doctorul stomatolog Marcel Tcaciuc, cu cabinet la Colegiul Tehnic „Petru Muşat”.

Cu firma scrisă cu marker-ul pe o uşă veche, cu vopseaua scorojită, cabinetul stomatologic de la „Petru Muşat” este unul dintre cele care, din punct de vedere al spaţiului necesar, îndeplineşte normele cerute de autorizare. Dotarea, însă, este de pe vremea lui Ceauşescu: un scaun vechi, care mai este funcţional datorită lucrărilor constante de întreţinere şi reparaţii, tavanul cu varul sărit, materiale şi ustensile asigurate de municipalitate în limita a 75 la sută din solicitările medicilor, toate pentru o clientelă potenţială de circa 2.000 de copii.

 

„Copiii vin la dentist doar când îi doare”

Din păcate, prea puţini trec pragul cabinetului fie şi numai pentru o consultaţie.

„Afecţiunile stomatologice sunt în creştere, caria apare din ce în ce mai frecvent şi la vârstă din ce în ce mai mică. Mai sunt afecţiuni gingivale, tulburări de erupţie dentară, dar copiii vin la dentist doar când îi doare. Am cam şapte-zece copii pe zi şi cam jumătate au nevoie de plombe”, a spus dr. Tcaciuc. Poate rezolva, cu dotarea pe care o are, carii simple sau complicate, abcese dentare şi extracţii, iar cazurile mai complicate le trimite la specialişti în policlinică sau la clinică la Iaşi.

Dacă pentru terapie condiţiile sunt destul de vitrege, dentiştii de la cabinetele şcolare încearcă să facă măcar prevenţie prin educaţie sanitară. Potrivit doctorului Tcaciuc, igiena dentară a elevilor de la cele două şcoli pe care le deserveşte cabinetul său- Colegiul „Petru Muşat” şi Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”- este „la standarde acceptabile”, dar alimentaţia lor este total contraidicată, cel puţin din punct de vedere stomatologic.

„Doar o treime dintre copii vin o dată pe an la control stomatologic, din proprie iniţiativă sau trimişi de părinţi sau diriginţi. Restul ignoră acest aspect, până apare durerea”, a spus medicul.

El a mai precizat că, odată cu trecerea cabinetelor şcolare la primărie, a primit din partea primarului Ion Lungu şi promisiunea că în acest an municipalitatea va investi în dotarea cu aparatură a acestor unităţi medicale.

Calitatea de coordonator al cabinetelor şcolare i-a adus doctorului Tcaciuc şi o uşoară creştere salarială, astfel că după 33 de ani de muncă are, de la 1 ianuarie a.c., un salariu de 1.900 de lei, faţă de 1.500 de lei, cât a avut până la începutul acestui an.

 

La Vama, părinţii au tăiat elanul unui dentist care voia să deschidă cabinet în şcoală

La poziţia de medic stomatolog şcolar aspiră şi dr. Sorin Cotlarciuc, din Vama. După ce, în perioada 2009-2010, medicul a iniţiat şi susţinut un program de profilaxie săptămânal la opt clase I-IV, cu 180 de elevi, cu fonduri alocate de la Ministerul Sănătăţii, în acest an medicul a vrut să deschidă un cabinet în incinta şcolii generale din Vama.

Într-o scrisoare transmisă la redacţie, stomatologul arată că proiectul a fost susţinut şi de inspectoratul şcolar, numai că acum a rămas în aer deoarece spaţiul pentru cabinet s-a ocupat. Şcoala menţionată are apă curentă şi încălzire centrală, iar medicul dorea să transfere aparatura de la cabinetul de copii din dispensar într-un spaţiu pus la dispoziţie de conducerea şcolii. Primarul de Vama, Nicolai Baltag, ne-a confirmat bunele intenţii ale şcolii, ale medicului şi ale administraţiei locale, dar a spus că, la solicitarea părinţilor, clasele care aveau cursuri după-amiază au fost aduse dimineaţă, astfel că spaţiul aferent cabinetului stomatologic s-a transformat în sală de curs. „Poate la anul”, a spus primarul Baltag.

Prin urmare, cea mai sigură modalitate de asigurare a unor dinţi sănătoşi la copii este igiena dentară şi profilaxia, pentru că tratamentele bune costă şi pot fi asigurate, de cele mai multe ori, la standarde înalte numai în cabinetele private.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dinţii elevilor suceveni, trataţi cu aparatură veche de 25 de ani.
 Vizualizări articol: 1460 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Dinţii elevilor suceveni, trataţi cu aparatură veche de 25 de ani5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei