Personalul medico-sanitar de la Spitalul Municipal din Gura Humorului, care până la 1 aprilie va trece în componenţa Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, nu va fi disponibilizat. În schimb, nu sunt excluse restructurări în rândul angajaţilor TESA.
„Noi avem pe unele specialităţi posturi vacante, dar, în acelaşi timp, avem posibilitatea ca, abordând normativul minim de personal medico-sanitar la numărul de paturi, să-i absorbim şi pe cei de la Humor. Nu ştiu, însă, cum vom face cu personalul administrativ”, a declarat ieri, managerul Spitalului Suceava, Vasile Rîmbu.
Secţii şi compartimente desfiinţate, la Humor
El a adăugat că, deocamdată, se caută variante de comasare, care vor fi discutate cu autorităţile locale din Humor şi, în cele din urmă, propuse Consiliului Judeţean, spre aprobare. Potrivit managerului Rîmbu, unificarea ar putea duce la dispariţia unor secţii şi subsecţii de la Spitalul din Humor, care vor fi practic absorbite de Spitalul Suceava, deoarece unele secţii şi compartimente de la Humor se regăsesc şi în structura organizatorică a Spitalului Suceava şi nu se justifică păstrarea lor din punct de vedere financiar. Totuşi, directorul Rîmbu s-a declarat rezervat în ceea ce priveşte majorarea numărului de paturi la Spitalul Suceava, după preluare.
„La Humor, la Neonatologie, sunt şase paturi. Este o secţie cu risc crescut, ce nu poate fi coordonată de la distanţă. Aşadar, există probabilitatea ca ea să fie comasată cu cea de la Suceava, dar fără a mări numărul de paturi”, a explicat Vasile Rîmbu, care a subliniat că în luarea unor astfel de decizii se va ţine cont şi de indicele de complexitate a cazurilor din secţii.
Secţii de la Suceava, mutate la Humor
Managerul Vasile Rîmbu a mai spus că, pe de altă parte, după comasarea dictată de Ministerul Sănătăţii, o parte din secţiile de la Spitalul Suceava ar putea fi mutate la Humor, iar una dintre acestea ar fi cea de Geriatrie şi Gerontologie. De asemenea, unificarea nu exclude nici posibilitatea ca Spitalul din Humor să fie transformat într-o secţie de îngrijiri paleative, destinată pacienţilor în stadii finale de boală.
„Astfel eviţi internarea unor bolnavi care nu au şanse, blocarea paturilor şi imposibilitatea de a-i interna şi îngriji pe alţii. Atunci, în secţiile cu acest profil, şi finanţarea este mai bună, dar şi calitatea actului medical, întrucât atenţia cadrelor medico-sanitare este concentrată strict pe aceşti bolnavi”, crede Vasile Rîmbu.
În ceea ce priveşte urgenţele, Vasile Rîmbu apreciază că, după comasare, la Humor ar putea funcţiona în continuare o cameră de gardă.
“Nu ne permitem să ţinem nişte secţii neperformante”
„Ca să mai înfiinţăm acolo o unitate de primire a urgenţelor este cam dificil, pentru că legislaţia prevede medici urgentişti, iar noi nu avem suficienţi nici la Suceava. Deci, probabil, va rămâne camera de gardă care să facă trierea cazurilor. În situaţia în care nu mai rămâne nici o secţie acolo, se va aborda varianta ambulatoriilor, care să rezolve cazurile uşoare, ce pot fi tratate la domiciliu, şi să le trimită pe celelalte la Suceava”, a spus Vasile Rîmbu.
El a subliniat că discuţiile sunt de-abia la început şi trebuie de văzut şi ce-şi doreşte comunitatea din Humor, mai ales că nu este exclus ca primăria sau Consiliul Local să vrea să păstreze acolo anumite specialităţi şi, în consecinţă, să le finanţeze.
“Cert este că nu ne permitem să ţinem acolo nişte secţii neperformante din punct de vedere al cazuisticii sau complexităţii cazurilor rezolvate, pentru că ne afectează pe noi în finanţare”, a conchis Vasile Rîmbu.
Spitalul din Gura Humorului are 113 paturi, dintre care 35 de Medicină Internă, 15 de Obstetrică-Ginecologie, câte şase de Neonatologie, Neurologie şi Gastroenterologie, 20 de Pediatrie, zece de Chirurgie şi 15 de Medicina Muncii - cu pavilion separat la Frasin, în care sunt tratate bolile profesionale şi a căror finanţare este asigurată de Ministerul Muncii. Spitalul din Humor are 127 de angajaţi.
( 3 feb 2011, 12:26:45