Cei aproximativ 2.500 de câini comunitari din adăpostul din Lunca Sucevei şi de pe străzile din oraş sunt sortiţi morţii, dacă iubitorii de animale şi asociaţiile de protecţie a animalelor nu vor găsi familii care să-i adopte şi să aibă grijă de ei în altă parte decât spaţiul public. Primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că maidanezii au devenit una dintre primele trei probleme ale oraşului şi este necesar ca „de urgenţă” să fie modificată legislaţia în sensul eutanasierii animalelor care nu sunt revendicate sau adoptate într-o perioadă de maximum 15 zile.
Lungu a arătat că administraţia locală este complet depăşită de problema câinilor comunitari, chiar şi în condiţiile în care sute de câini sunt anual sterilizaţi.
„Din cauza legislaţiei, nu avem nici o eficienţă. Anul trecut am sterilizat peste 400 de câini comunitari, avem un adăpost în Lunca Sucevei, dar vin înapoi pe stradă. În zona blocului unde locuiesc, pe strada Samoil Isopescu, sunt haite întregi de câini, seara, la ora 10, 11, ţi-e frică să intri în bloc. Trebuie modificată urgent legea. În Franţa, un câine care nu este revendicat în şapte zile este eutanasiat, nici nu se discută. Poţi să faci şi închisoare dacă nu gestionezi cum trebuie câinii. La noi se tergiversează lucrurile”, a afirmat primarul.
Lungu: „Iubesc animalele, dar prioritari mi se par oamenii”
În opinia primarului, trebuie luată urgent o hotărâre la nivel guvernamental, iar în Parlamentul să se modifice actuala lege.
„Iubesc animalele, dar prioritari mi se par oamenii. Avem foarte multe probleme sociale, cu oameni care trăiesc la limita sărăciei. Nu ne putem permite să investim mai mult în câini. Trebuie modificată urgent legislaţia, indiferent că se supără cei de la protecţia animalelor. Să se revină la legea care ne permitea eutanasia, cu câini strânşi de pe străzi şi eutanasiaţi, după şapte sau 15 zile, dacă nu sunt revendicaţi sau adoptaţi de nimeni. Altă soluţie nu văd, de unul singur nu pot rezolva problema”, a afirmat Lungu.
Potrivit acestuia, în adăpostul din Lunca Sucevei sunt aproximativ 1.000 de câini şi alţi circa 1.500 sunt pe străzile din oraş. În vară, în adăpost erau peste 1.200 de câini comunitari, care trăiau în condiţii sub orice critică.
Persoanele care adoptă animale vor fi verificate dacă după ce au luat câinele din stradă sau de la adăpost nu-l lasă din nou nesupravegheat în spaţiul public şi, de asemenea, dacă îi asigură cele necesare unui trai decent ( adăpost, hrană şi asistenţă veterinară). Pot fi eutanasiaţi şi câinii cu proprietar, găsiţi în stradă şi duşi la adăpostul de animale, dacă stăpânii nu-i revendică în timp util. Dacă animalul are microcip sau medalion cu datele de identificare, adăpostul este obligat să anunţe familia.
( 3 feb 2011, 13:04:40