Sub egida Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor”, a văzut recent lumina tiparului, la Editura „George Tofan”, Suceava, volumul „Veterani în slujba patriei”, autor colonel (r) Constantin Chiper.
Aşa cum am aflat de la maistrul militar principal Dumitru Davidel, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei „Cultul Eroilor”, este al patrulea volum dintr-o serie dedicată faptelor de arme ale unor generali, ofiţeri, subofiţeri, gradaţi, soldaţi şi civili care au participat la Războiul de Independenţă (1877 – 1878), Războiul de Întregire Statală şi Eliberare Naţională (1916 – 1919) şi la Războiul de Eliberare a Teritoriilor Româneşti (1941 – 1945).
Ca material bibliografic, colonelul Constantin Chiper a folosit ordinele de operaţii, jurnalele istorice, dosarele personale şi foile matricole, documente din care a „desprins” biografiile şi faptele deosebite de eroism ale ostaşilor români, de la soldat la general.
„Citind cu atenţie biografiile prezentate în lucrare, vom înţelege cu multă durere suferinţele ostaşilor, luaţi prizonieri de armata sovietică după 23 august 1944, până la 12 septembrie 1944. Mulţi dintre cei care au fost luaţi prizonieri au mărit numărul familiilor îndoliate, întrucât au murit în gulagurile ruseşti”, ne-a spus autorul cărţii, colonel (r) Constantin Chiper.
De la Războiul de Independenţă, la al Doilea Război Mondial
În cele peste 350 de pagini ale cărţii se regăsesc eroi şi veterani din judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Prahova, Teleorman, Vaslui care s-au remarcat în Războiul pentru Independenţă la Plevna, Griviţa, Rahova, Smârdan, Vidin, în Primul Război Mondial pe Valea Jiului, Olt, Valea Prahovei, Turtucaia, Călugăreni, Nejalov, Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz. Nu sunt uitaţi nici militarii din eroicele acţiuni pentru eliberarea teritoriului dintre Prut şi Nistru (2 iunie – 26 iulie 1941), cei care au participat la Operaţiunea militară de la Odesa începută pe 16 iulie 1941, în luptele din Crimeea şi Caucaz, în marea bătălie de la Cotul Donului – Stalingrad şi pe calea de înapoiere pe frontul din Moldova (martie – august 1944). Tot în această carte regăsim descrise operaţiunile militare pentru alungarea unităţilor germane şi ungare din partea de Nord a Transilvaniei (15 septembrie – 25 octombrie 1945), Defileul Mureşului şi din Banat, dar şi luptele de coaliţie cu armata sovietică desfăşurate pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, până la capitularea armatei germane la 9 mai 1945.
700 de cărţi oferite gratuit
În realizarea acestei lucrări, colonelul Chiper a primit spijin din partea personalului militar şi civil de la Arhivele Militare Naţionale din Piteşti, Arhivele Statului Suceava, Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, Filialele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Prahova, Teleorman, Vaslui, Asociaţia Naţională „Cultul Eroilor”, Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă sau Retragere şi a unor prieteni din Republica Moldova.
De la maistrul militar principal Dumitru Davidel am aflat că nu s-a organizat o lansare oficială a acestui volum, tipărit în 700 de exemplare, cărţile fiind oferite gratuit bibliotecilor orăşeneşti şi comunale, bibliotecilor şcolare şi veteranilor de război. Lucrarea a fost realizată cu sprijinul financiar al familiei autorului, al mai multor cadre militare în rezervă şi retragere, al ANVR Suceava şi Prahova, al Primăriilor din Horodniceni, Dumbrăveni şi Boroaia şi al altor sponsori.