Spitalul din Gura Humorului va trece în subordinea Spitalului Judeţean de Urgenţă, devenind o secţie exterioară a unităţii sanitare de la Suceava. Totodată, spitalele de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc şi Siret vor trece în componenţa Spitalului Municipal, respectiv a celui Orăşenesc, din aceste două localităţi, în timp ce Spitalul de Boli Cronice din Solca va deveni cămin de bătrâni.
Decizia a fost anunţată ieri, de Ministerul Sănătăţii, şi se înscrie în strategia dereorganizare a sistemului spitalicesc din România.
Peste 7.000 de pacienţi, internaţi anul trecut la Humor
Propunerea de unificare a Spitalului Gura Humorului, al cărui patrimoniu va fi transferat de la Consiliul Local la Consiliul Judeţean, l-a luat prin surprindere pe directorul unităţii, dr. Doru Mălăncrăveanu, care, după aplicarea acestei măsuri, îşi va pierde funcţia pe care o deţine de 11 ani.
„Nu am fost informaţi oficial, am aflat de pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Ştiu că ne comasăm, dar nu ştiu şi ce va presupune, concret, această comasare, întrucât noi suntem o structură mai complexă, cu multe secţii şi compartimente”, a spus medicul.
Anul trecut, Spitalul Gura Humorului a internat 5.699 de pacienţi în regim de spitalizare continuă şi circa 1.400 în regim de spitalizare de zi şi a acordat peste 8.000 de consultaţii la camera de gardă. Spitalul a avut un indice bun de utilizare a paturilor, respectiv 290, cu zece procente peste indicele optim, în timp ce indicele de complexitate a cazurilor a crescut de la an la an, ajungând în 2009 la 0,69. În schimb, cheltuielile de personal nu s-au încadrat în procentul de 70% din buget, aşa cum cere legea, fiind mai mari cu 5%. Spitalul Gura Humorului are o capacitate de 113 paturi.
Directorul Spitalului Suceava, optimist cu privire la unificare
Directorul Spitalului Suceava, Vasile Rîmbu, s-a arătat ieri optimist cu privire la reorganizarea dictată de Ministerul Sănătăţii, măsură care vizează reducerea cheltuielilor de întreţinere.
„Anticipam această măsură şi ne-am pregătit. E o provocare, ne dă ocazia nouă şi celor de la Consiliul Judeţean să ne demonstrăm capacităţile manageriale şi cred că ne vom descurca. Eu, personal, n-am emoţii că va fi rău. Acum se vede şi dacă sistemul public poate exista sau nu. Oricum, asta e calea de urmat, dacă nu micşorăm numărul spitalelor care consumă fondurile Casei de Asigurări de Sănătate, murim cu toţii”, a spus Rîmbu.
Comasarea celor trei spitale şi transformarea celui de-al patrulea în cămin de bătrâni se va realiza până în luna aprilie. Unificarea va reduce numărul de posturi, prin dispariţia unor funcţii de conducere.
( 2 feb 2011, 11:39:39