Criminalii care au lovit fără a fi prinşi şi traşi la răspundere pot tremura. Potrivit unui proiect iniţiat de europarlamentarul Monica Macovei şi susţinut de Sever Voinescu, infracţiunile de omor ar urma să nu se mai prescrie, astfel încât autorii acestor fapte să poată fi traşi la răspundere oricând.
În acest moment, în Suceava mai sunt 12 cazuri de mare violenţă rămase cu autori necunoscuţi. Este vorba de trei omoruri, o tentativă de omor, o pruncucidere, două tâlhării urmate de moartea victimei şi cinci violuri cu acelaşi sfârşit tragic.
Prin proiectul ce urmează să ajungă pe mesele de lucru ale deputaţilor şi senatorilor din România, europarlamentarul PD-L Monica Macovei doreşte ca vinovaţii să poată fi pedepsiţi chiar şi după 30 sau 40 de ani de la comiterea unei fapte care a dus la moartea unei persoane. Macovei spune că România este printre puţinele state din Europa unde există prescripţie pentru faptele de omor.
„În Germania, în Austria, în Finlanda, în Suedia, în Danemarca sau în Marea Britanie, ca şi în SUA, Canada, Japonia, ţări democratice, nu există prescripţie pentru infracţiunea de omor. Dacă ai luat viaţa cuiva, oricând te prinde, trebuie să poţi să fii pedepsit”, crede europarlamentarul democrat-liberal.
Pentru ca acest proiect de lege să poată fi implementat, Monica Macovei va fi susţinută de deputatul Sever Voinescu, care îl va depune în Camera Deputaţilor.
Macovei este de părere că şi specialiştii din Poliţie şi Parchet îmbrăţişează acest proiect.
“Cred că vor primi foarte bine acest proiect, pentru că au şi ei frustrarea prinderii unor criminali prea târziu, criminali care nu sunt pedepsiţi, sau a unora care sunt în cursul unui proces şi se împlineşte termenul de prescripţie şi ei pleacă acasă. În plus, acum avem capacitatea ştiinţifică de a proba faptele, acum ADN-ul se poate verifica. Dar chiar dacă în unele cazuri nu a existat capacitatea, pe viitor oricând intervine ceva - că viaţa este complexă - , o probă, să corectezi o eroare judiciară, trebuie să poţi oricând să-i pedepseşti pe criminali. Putem să luăm şi acest mediatizat caz al Elodiei: când se va prescrie, dacă nu se modifică cele două Coduri – actualul şi viitorul – aşa cum propunem, ce se va întâmpla? Şi sunt multe alte crime de omor în toată ţara”, a declarat Monica Macovei.
Europarlamentarul a ţinut să adauge că prin aprobarea acestei legi nu se intenţionează reintroducerea pedepsei cu moartea, dreptul la viaţă fiind garantat de legile europene şi internaţionale.