Problema tratamentului acordat bolnavilor internaţi la Spitalul Suceava a revenit în actualitate, după ce tot mai mulţi doctori şi pacienţi au acuzat în ultimele zile lipsa unor medicamente, inclusiv a celor banale şi ieftine cum ar fi algocalminul şi piafenul. În timp ce medicii se plâng că n-au cu ce să trateze, iar bolnavii că trebuie să-şi cumpere singuri medicamentele - situaţie confirmată şi de angajaţii farmaciilor din zonă, care mărturisesc că au zilnic clienţi din rândul pacienţilor internaţi, rotunjindu-şi simţitor veniturile de pe urma lor - conducerea spitalului afirmă că farmacia unităţii este plină. Directorul Vasile Rîmbu îşi susţine cu acte declaraţiile şi vine cu explicaţii pentru situaţia aparent paradoxală în care s-a ajuns.
Se internează mai mulţi bolnavi decât îşi permite spitalul să trateze
„Spre exemplu, astăzi (n.r. ieri, 31 ianuarie), spitalul are stocuri de medicamente în valoare de 472 mii lei”, spune managerul Spitalului Suceava. El arată că sumele alocate în fiecare lună pentru medicamente şi materiale sanitare sunt suficiente şi ar ajunge pentru toţi pacienţii internaţi dacă nu ar interveni anumiţi factori dificil sau chiar imposibil de controlat. Unul dintre aceştia îl reprezintă depăşirea continuă a numărului de bolnavi contractaţi cu Casa de Asigurări de Sănătate, ceea ce duce la o epuizare mai rapidă a fondurilor şi implicit la apariţia lipsurilor.
„Într-o lună, în loc de 2.600 de bolnavi, se internează 3.600”, declară Vasile Rîmbu, care le găseşte şi medicilor o vină, întrucât nu triază cazurile corect şi internează mai mult decât îşi permite spitalul să trateze.
Doctori care prescriu în funcţie de interesul firmelor de medicamente
În viziunea managerului de la Spitalul Suceava, doctorii se fac responsabili şi de „prescripţii medicale neinspirate sau motivate de alte chestiuni”, care constituie o altă cauză pentru care fondurile alocate devin insuficiente. Aici, Rîmbu face aluzie la faptul că unii doctori din spital nu tratează în funcţie de interesul bolnavilor, ci al firmelor de medicamente cu care colaborează şi de la care obţin anumite avantaje.
„Ignoră limitele bugetului şi comandă acolo unde au ei interes”, subliniază Vasile Rîmbu, care le recomandă medicilor să renunţe la preferinţele pentru diverse companii farmaceutice şi să acceseze evidenţa farmaciei din spital atunci când prescriu un tratament.
Furnizori care nu onorează comenzile, deşi plata facturilor este la zi
Legat de deficienţele în asigurarea tratamentului pentru bolnavi, directorul Spitalului Suceava arată cu degetul şi înspre firmele distribuitoare de medicamente, care nu onorează la timp comenzile.
Vasile Rîmbu spune că unitatea pe care o conduce nu are restanţe la plata facturilor, care să determine furnizorii să întrerupă livrările, însă sincopele în aprovizionare sunt frecvente.
„Pe data de 24 ianuarie am cerut o suplimentare a stocurilor la anumite medicamente, dar, în cea mai mare parte, comanda noastră n-a fost onorată în timp util”, precizează Vasile Rîmbu.
El dă şi câteva exemple de companii farmaceutice care nu-şi îndeplinesc obligaţiile contractuale, cum ar fi Mediplus Exim, Farmexport, Felsin Farm, Romastru Tranding, Fidelio Farm sau Polisano, care n-au adus marfa solicitată, respectiv circa 100 de produse, printre care ampicilină, scobutil, piafen, algocalmin, morfină, xilină, glucoză, vitamine B6 şi B1, calciu gluconic, deşi spitalul nu se înregistrează cu datorii la plată.
„Bugetul nu va ajunge niciodată dacă nu se vor face economii”
Poziţia lui Vasile Rîmbu este că bugetul, oricât de mare ar fi, nu va ajunge niciodată dacă doctorii nu vor înţelege să facă economii, iar medicamentele vor continua să dispară din spital dacă unele companii farmaceutice nu vor demonstra o bună colaborare şi nu vor face o aprovizionare ritmică.
„Pe mine nu mă interesează măsurile pe care le-aş putea lua împotriva doctorilor, ci ca ei să se alinieze unor obligaţii. Sancţiunile nu sunt la îndemână pentru că nu ajungi repede să le finalizezi şi nici nu ai garanţia că vor rămâne aşa, ele pot fi uşor contestate. Furnizorilor le-am trimis somaţii şi am putea ajunge până la rezilierea contractelor încheiate cu ei, dar nici aceste măsuri nu rezolvă problema. Unii sunt distribuitori unici, deci nu mai ai la cine să apelezi, ca să nu mai vorbim de faptul că ar trebui să faci alte licitaţii, ceea ce durează foarte mult”, conchide şeful Spitalului Suceava.
Pacienţii: „Nu ai bani, nu te tratezi cum trebuie”
Dincolo de neajunsurile din sistem şi argumentele aduse de administraţie, rămâne totuşi problema oamenilor care au neşansa de a se îmbolnăvi, oameni care trebuie să-şi cumpere singuri tratamentul atunci când ajung să fie internaţi, deşi legea le dă dreptul la gratuitate. Mulţi dintre pacienţii Spitalului Suceava spun că în această unitate sanitară se cumpără de toate, începând cu simplele calmante, seringi şi sisteme perfuzabile, şi nu-i interesează explicaţiile cu care vin cei de la conducere.
„Aseară (n.r. duminică) mi-au spus să-i aduc soţului algocalmin, vitamine şi medicamente pentru circulaţia sângelui. Noaptea, a murit în Reanimare”, îşi plânge amarul o femeie. „Ideea pe care ţi-o transmit e clară: nu ai bani, nu te tratezi cum trebuie. Ce vină am eu atâta timp cât îmi plătesc dările la Sănătate?”, se întreabă un bolnav.
( 1 feb 2011, 11:39:05