Fostul ministru al Educaţiei din perioada 1997-2000, Andrei Marga, a primit ieri titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava. Ceremonia de acordare a distincţiei a avut loc ieri dimineaţă, începând cu ora 11:00, la Auditorium „Joseph Schmidt”, în prezenţa conducerii Universităţii din Suceava, precum şi a Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca, dar şi a unui alt fost ministru al Educaţiei, suceveanul Cristian Adomniţei. Distincţia a fost acordată la propunerea Facultăţii de Istorie-Geografie din cadrul universităţii sucevene. „Onorăm o personalitate proeminentă a vieţii academice contemporane şi a culturii româneşti, ale cărui remarcabile contribuţii în domeniul filosofiei se bucură de o largă recunoaştere europeană şi internaţională. Universitatea noastră omagiază în special creaţia ştiinţifică a gânditorului, înscris deja în patrimoniul cultural românesc, cu o anvergură internaţională impresionantă”, a spus în Laudatio rectorul universităţii, prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, preşedintele comisiei de acordare a titlului.
Discursul inaugural prezentat de Andrei Marga la primirea titlului s-a axat pe tema “De ce România rămâne în urmă”, vorbind despre situaţia actuală a României pe care a descris-o ca fiind “atât de dificilă”.
Andrei Marga s-a născut în 1946, la Pietriş, Bistriţa-Năsăud. A obţinut diploma de licenţă în filosofie la “Babeş Bolyai” în 1971 şi a urmat apoi stagii de pregătire la universităţi din Freiburg, Frankfurt, după ’90 studiind la Washington. Din 1990 deţine funcţii la nivelul universităţii clujene, iar între 1997 şi 2000 este ministru al Educaţiei.
Universitarul a scris 36 de cărţi, 91 de studii şi articole în diferite limbi şi 15 în limba română.
Andrei Marga a mai primit distincţia de Doctor Honoris Causa din partea unor prestigioase universităţi din România, Ungaria, Franţa, Statele Unite ale Americii. Totodată, acesta a mai primit şi numeroase distincţii şi titluri onorifice, printre care Ordinul Naţional pentru Merit, în grad de Mare Cruce, acordat de preşedintele României, Crucea Transilvană, Medalia Pontifică, acordată la Vatican în 2003 şi 2006.