Finanţele sucevene au pus gând rău firmelor care înregistrează datorii mari şi istorice la bugetul de stat. Şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava, Petrică Ropotă, a declarat că instituţia pe care o conduce a început anul în forţă pentru a recupera debitele, fiind luate în vizor firmele cu datorii, în ordinea vechimii şi a volumului acestora.
Petrică Ropotă a precizat că, încă din prima lună a acestui an, numărul sechestrelor efectuate a crescut cu mai mult de 50% faţă de luna ianuarie a anului trecut.
„Anul acesta, datorită creşterii volumului arieratelor, DGFP Suceava, prin structurile teritoriale, îşi va intensifica acţiunile de executare silită”, a subliniat şeful Finanţelor sucevene.
El a arătat că în luna ianuarie 2011 au fost emise aproape 4.300 de somaţii şi titluri executorii, pentru debite restante la buget în sumă de 22,23 milioane de lei, în comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut, când s-au emis 3.716 somaţii.
În urma emiterii somaţiilor, în luna ianuarie s-a reuşit recuperarea unor debite de 4,9 milioane de lei. De asemenea, Petrică Ropotă a mai declarat că în luna ianuarie 2011 au mai fost emise 994 de popriri de conturi, reuşindu-se recuperarea a trei milioane de lei.
În ceea ce priveşte sechestrele pe bunuri mobile şi imobile, în prima luna a acestui an au fost emise 51 de astfel de decizii, cu 21 mai multe decât în aceeaşi lună a anului trecut.
De la începutul acestui an, DGFP Suceava a organizat 20 de licitaţii pentru vânzarea bunurilor sechestrate de la firmele cu datorii la bugetul de stat, faţă de cele nouă licitaţii organizate în ianuarie 2010.
Unele firme preferă să-şi plătească datoriile până a ajunge la scoaterea bunurilor la vânzare
Petrică Ropotă a explicat că până la scoaterea la vânzare a bunurilor firmelor care au debite la bugetul de stat, DGFP Suceava parcurge toate etapele de executare silită, începând cu emiterea somaţiilor şi a titlurilor executorii, iar apoi cu poprirea conturilor bancare, în cazul în care debitorii nu îşi plătesc datoriile. Şeful DGFP Suceava a arătat că o mare parte a firmelor care primesc somaţii de plată îşi plătesc în cele din urmă datoriile pe care le au la bugetul de stat.
În situaţia în care debitorii nu îşi achită sumele restante, Finanţele pun sechestru pe bunurile deţinute de agenţii economici respectivi. Astfel, se procedează la identificarea tuturor bunurilor pe care le deţine debitorul şi se emite decizia de sechestrare a unei valori de aproximativ 150% din debitul restant, în condiţiile în care acest lucru este posibil. De precizat că în situaţia în care un debitor are un singur bun, cu o valoare mai mare decât debitul înregistrat, sechestrul se pune pe bunul respectiv.
„Trebuie precizat că în această etapă foarte mulţi agenţi economici reuşesc să-şi plătească debitele, evitând astfel să ajungă în următoarea etapă, cea de evaluare a bunurilor”, a declarat Petrică Ropotă.
Nu în ultimul rând, trebuie spus că finanţiştii suceveni recomandă agenţilor economici care au datorii istorice la bugetul de stat să-şi stabilească o prioritate în plata acestora, având în vedere că dobânzile şi penalităţile aferente acestora cresc semnificativ sumele pe care le vor avea de achitat.
( 1 feb 2011, 17:20:12
Să vă deşărtaţi buzunarele la Stat
A dreq patroni îmbuibaţi
Voi bani la bujet nu mai daţi ?
Afaceri prospere învârtiţi
La Stat , puţin , nu vreţi să plătiţi
Hopa ! am zis puţin ?
Cu greu pot să mă abţin
Să nu râd la o astă glumă
Din păcate ... alţi ,, patroni ’’ râd la urmă