Planul pe 2010 la montă naturală la animale a fost realizat, însă planul la însămânţări artificiale nu a fost dus la îndeplinire. Aceasta este concluzia Oficiului Judeţean pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie prinsă în raportul prezentat în ultima şedinţă a Colegiului Prefectural de către şeful instituţiei, Dorel Lucaciu. Raportul indică o depăşire de 4% a programului la monte vaci şi viţele, fiind realizate 92.056 de monte, faţă de 88.750, câte au fost planificate iniţial, cifră care reprezintă numărul de femele apte pentru reproducţie existente în judeţ. Şi asta cu doar patru tauri, singurii autorizaţi de Oficiul Judeţean pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie din cei 48 depistaţi în judeţ.
La oi, capre, scroafe şi iepe programul a fost depăşit cu doar 1%. În cazul însămânţărilor artificiale la vaci şi viţele, planul a fost realizat doar în procent de 73%, şi asta din cauza scăderii numărului de femele apte de reproducţie, precum şi plecării multor specialişti însămânţători în alte domenii de activitate. Pentru efectuarea acestor însămânţări artificiale s-au folosit 39.276 de doze de material seminal congelat de la tauri cu mare valoare genetică din toate rasele, în funcţie de solicitările crescătorilor de animale. Pentru montă naturală Oficiul Judeţean pentru Ameliorare a autorizat, pe lângă cei patru tauri reproducători, 33 de armăsari din hergheliile de la Lucina şi Rădăuţi, dar şi de la crescători particulari, 3.835 de berbeci şi 227 de ţapi.
Raportul mai arată că natalitatea la bovine a crescut în 2010 cu 9%, atât prin montă naturală cât şi prin montă artificială. Natalitatea la porcine a înregistrat o creştere mai mare prin montă artificială, de 8%, faţă de monta naturală, unde procentul a fost de doar 1%.
(31 ian 2011, 11:37:44
ps: articolul mai este cum este dar titlul de de tot rahatul (scuzati expresia)