Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava (ITM), împreună cu Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă şi Şomaj şi Agenţia de Prestaţii Sociale demarează, de la 1 februarie a.c., un control încrucişat care vizează identificarea persoanelor care beneficiază de diverse forme de sprijin bănesc de la stat- şomaj, indemnizaţie de creştere a copilului, ajutoare de încălzire, subvenţii pentru venitul minim garantat- care lucrează fără contract de muncă.
Şeful ITM Suceava, Ionuţ Creţuleac, a declarat că Registrul electronic de evidenţă a salariaţilor (REVISAL) este disponibil pentru toate instituţiile subordonate Ministerului Muncii, prin urmare verificările nu ridică probleme. Creţuleac a declarat că cei depistaţi de inspectorii ITM că muncesc la negru sunt verificaţi imediat dacă încasează vreo formă de ajutor social şi, dacă răspunsul este afirmativ, comunică imediat celor două agenţii şi solicită sistarea plăţii. De asemenea, celor în cauză li se calculează şi debitele pentru perioada cât au încasat banii ilegal. Potrivit inspectorului-şef al ITM, cele mai multe cazuri suspecte sunt la persoane care au indemnizaţie de creştere a copilului şi la cele care sunt în şomaj.
Comerţul, serviciile, construcţiile şi exploatarea lemnului, principalele zone de muncă la negru
Primii care vor fi verificaţi sunt cei disponibilizaţi la împlinirea perioadei necesare de contribuţie pentru încasarea ajutorului de şomaj şi cei 306 oameni care au fost depistaţi în anul 2010 că lucrau la negru.
„Este un fenomen pe care toată lumea îl cunoaşte, dar nimeni nu ia măsuri. Vreau să trag un puternic semnal de alarmă în privinţa celor care muncesc la negru şi iau şi ajutor social. Unii suferă de constrângeri bugetare şi alţii beneficiază ilegal de sume de la bugetul de stat”, a spus Ionuţ Creţuleac.
Acesta a mai precizat că mesajul său este nu ca cei care sunt în şomaj sau cu ajutor social să nu muncească, ci să-şi caute de lucru şi, atunci când se angajează, să lucreze cu contract de muncă.
Până acum, în cazul muncii la negru, singurii care erau sancţionaţi financiar erau angajatorii. Controalele încrucişate au scopul de a responsabiliza şi angajaţii, să nu accepte să lucreze fără contract de muncă. Domeniile în care se practică cel mai mult angajarea fără contract sunt comerţul, serviciile, construcţiile şi exploatarea lemnului.
(29 ian 2011, 11:21:45
Nu mai emiteţi atâtea pretenţii ?
Le stricaţi PDL’iştilor bucuria
De’a vă surprinde cu bune intenţii
Constituiţi’vă în celule de câte 3
Şi luaţi o singură alocaţie ... e criză
Nu mai fă atâtea mofturi ... vrei ?
Frigideru’i fără mâncare ? scoate’l din priză !
Programaţi’vă naşterile sâmbăta
Vă odihniţi duminica apoi , de luni
La muncă .... ce’atâta huzur ? hai , gata !
Aveţi de plătit taxe ( pt . stăpâni )
Aveţi un loc binecuvântat sub soare
În care vă dezmieardă viaţa , zilnic
Nu ştiţi locu’ ? E România ! cum ’’ care ’’ ?
Şi dintr’o inerţie naturală va creşte şi cel mic
I ( IA DE LA BĂSESCU! ! ! ... atât mai zic )