Opt angajaţi ai structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) de pe raza judeţului Suceava au fost puşi sub învinuire în cursul anului trecut pentru fapte de corupţie, informează Biroul de Presă al Serviciului Judeţean Anticorupţie (SJA) Suceava, cinci dintre aceştia fiind cercetaţi penal, iar patru din ei ajungând chiar în spatele gratiilor.
Potrivit bilanţului activităţii lucrătorilor SJA Suceava pe anul 2010, în afara celor opt funcţionari MAI, alte 11 persoane au fost învinuite pentru infracţiuni de corupţie.
În comunicatul SAJ remis mass-media sunt date două exemple.
Primul este al fostului şef de post al comunei Dorna Arini, Mircea Cîrneală (40 de ani), cel care a fost arestat preventiv pe data de 9 august 2010, fiind acuzat că a pretins şi primit mită 1500 de lei, pentru a soluţiona favorabil un dosar penal.
Banii au fost daţi în două tranşe, susţin anchetatorii, la date diferite, o dată 700 de lei, a doua oară 800 de lei, printr-un intermediar, care habar nu avea pentru ce sunt sumele respective.
Şeful de post a declarat că a fost victima unei înscenări puse la cale de denunţătoare, o femeie din comună, care era cercetată pentru săvârşirea unei infracţiuni de fals.
Deşi Mircea Cîrneală nu a fost prins niciodată cu acei bani asupra sa, anchetatorii susţin că au probe suficiente prin care să demonstreze că poliţistul a cerut şi primit mită.
Al doilea exemplu din comunicatul SJA Suceava este cel al celor doi ofiţeri din cadrul Poliţiei municipiului Fălticeni, subinspectorul Florin Muscă şi inspectorul Florin Vântu, care, la mijlocul lunii octombrie a anului trecut, ar fi primit o şpagă de 1000 de euro pentru a nu se sesiza din oficiu şi a nu efectua cercetări cu privire la comiterea unei infracţiuni privitoare la viaţa sexuală. La acea vreme, Muscă a fost arestat, iar împotriva lui Vântu a fost luată măsura interdicţiei de a părăsi localitatea de domiciliu.
În cursului anului trecut, ofiţerii SJA au primit 53 de petiţii şi zece apeluri TelVerde.
De asemenea, ofiţerii anticorupţie au organizat 35 de întâlniri cu aproape 600 de funcţionari din structurile MAI, din care 51 cu funcţii de conducere, accentul punându-se pe prevenirea personalului care îşi desfăşoară activitatea pe linie de achiziţii publice şi în domeniul resurselor umane.
„Cetăţenii pot sesiza fapte de corupţie săvârşite de personalul MAI, la sediul Serviciului Judeţean Anticorupţie Suceava, situat pe str. Petru Rareş, nr. 15, în incinta clădirii Curţii de Conturi Suceava, precum şi la telefonul 0230/203.340 sau la linia telefonică gratuită la D.G.A. 0.800.806.806”, se precizează în comunicatul SJA Suceava.
(29 ian 2011, 14:24:56