Sute de exemplare de porumbei, găini, iepuri, fazani, păuni, bibilici şi raţe au fost aduse la cea de-a X-a ediţie organizată de Asociaţia crescătorilor de păsări şi mamifere mici de curte „Fantezia –Ţara de Sus”, expoziţie care poate fi vizitată începând de ieri şi până duminică inclusiv, în incinta Comercial Orizont din cartierul Burdujeni, de lângă fostul magazin Billa.
Potrivit doctorului Romeo Uşurelu, preşedintele asociaţiei organizatoare, pot fi vizionaţi nu mai puţin de 500 de porumbei –50 de rase, 150 de găini -16 rase, 45 de iepuri -şapte rase, precum şi păuni, fazani, turturele, bibilici şi raţe, adunându-se laolaltă cei 42 de membri ai asociaţiei şi zece invitaţi, crescători din judeţele Suceava, Neamţ, Bacău, Botoşani şi Iaşi.
Duminică, vizitatorii vor putea să cumpere exemplare din rasele care le-au plăcut cel mai mult, preţul variind între 50 şi 100 de lei/bucata, la porumbei şi găini, respectiv 50-100 de euro/bucata pentru iepuri.
Corneliu Polocoşeriu, din municipiul Suceava, are acasă aproximativ 50 de păsări, porumbei şi găini, şi a venit la expoziţie cu mai multe perechi de porumbei din diferite rase.
Pasiunea pentru păsări a moştenit-o, spune el, de la părinţi, mărturisind că s-a apucat de crescut porumbei încă din copilărie. Crescătorul e dispus şi să vândă din exemplarele pe care le are în bătătură, contra unor sume cuprinse între 100 şi 200 de lei perechea.
Din zecile de găini şi iepuri pe care-i creşte în gospodăria din Adâncata, Ionuţ Negriuc a venit la expoziţie cu mai multe exemplare de iepuri din rasa Fluture şi găini rasele Cochinchina uriaşe şi Brahma Herminat.
Pentru un iepure, crescătorul cere între 150 şi 400 de lei bucata, iar găinile uriaşe le vinde cu preţuri cuprinse între 70-80 de lei, cocoşii fiind mai scumpi, 150 de lei bucata.
Samoilă Tănase a venit de la Şcheia cu aproape 20 de porumbei şi tot atâtea găini uriaşe.
Crescătorul mărturiseşte că încearcă să îmbine pasiunea cu afacerea şi vinde porumbei chiar şi pentru nunţi, cu 30 de lei bucata.
Recunoaşte că, odată eliberaţi de mirii ieşiţi de la altar, porumbeii se întorc tot la el, dar afacerea e afacere, plus că există riscul să mai fie înhăţaţi şi de uliu pe drumul spre casă.
Programul de vizitare al expoziţiei este vineri şi sâmbătă, de la 8:00 la 17:00, iar duminică, de la 8:00 la 14:00, intrarea fiind gratuită pentru copii, un leu pentru elevi şi trei lei pentru adulţi.