Acuzaţiile aduse de o parte dintre sucevenii judecaţi în dosarul „heroina de la mall” sau de rudele celor aflaţi în Penitenciarul Botoşani cu privire la condamnările pronunţate de Tribunalul Suceava şi menţinute de Curtea de Apel Suceava sunt nejustificate. Cel puţin aşa au arătat judecătorii suceveni în motivarea deciziei de condamnare, venind şi cu argumente în acest sens.
„Deşi în prezent inculpaţii se apără susţinând că, în cauză, ca probe care-i acuză sunt doar declaraţiile inculpatului colaborator Cojocaru Ştefăniţă, şi acelea contradictorii, că nu există probe certe împotriva lor, ci doar prezumţii şi probe indirecte, nefiind răsturnată prezumţia de nevinovăţie, Curtea constată că faptele de care sunt acuzaţi inculpaţii au fost dovedite”, este concluzia magistraţilor Curţii de Apel Suceava.
Cum şi-a trimis „Fila”, din Grecia, valiza cu heroină
Una din probele contestate de acuzaţi este aceea că nu se poate face legătura între ei şi introducerea în România a drogurilor confiscate în parcarea de la Iulius Mall cu ocazia flagrantului din iulie 2009. Ştefăniţă Cojocaru, personaj implicat în această grupare şi singurul care a fost de acord să colaboreze cu anchetatorii, a precizat că pe 28 mai 2009 s-a întâlnit, în jurul orelor 24.00, în camera unui hotel din Atena cu Lucian Lupu, Ovidiu Petriceac, Cristian Gheorghe Filipciuc şi Ovidiu Apetri. În acel loc, cei patru au preluat valiza pe care o avea Ştefăniţă Cojocaru şi au deschis-o.
„Au văzut cu toţii că pe fundul dublu al valizei era un pachet vidat, de culoare maro. A doua zi, Lupu şi Petriceac au lipit căptuşeala dublă a valizei cu super glue. Împreună cu inculpatul Filipciuc au depus valiza cu droguri la autocar, pe numele inculpatului Filipciuc, cu destinaţia Suceava. Valiza a fost însoţită pe traseul Atena - Suceava de către inculpatul Petriceac, urmând ca în ipoteza descoperirii drogurilor să-i anunţe pe ceilalţi inculpaţi, astfel încât inculpatul Filipciuc să nu se mai prezinte pentru a ridica valiza”, se arată în motivarea Curţii de Apel Suceava.
Judecătorii au constatat că datele de identificare ale lui Cristian Gheorghe Filipciuc, zis „Fila”, din acel transport, corespund, în plus el fiind recunoscut şi de un angajat al firmei de transport.
Aveau numerele de telefon ale celorlalţi membri ai grupării
Magistraţii au ajuns la concluzia că cele şase persoane condamnate în acest dosar se cunoşteau foarte bine, o dovadă în acest sens fiind convorbirile telefonice şi sms-urile dintre ei. Un exemplu concret este reprezentat de mesajele pe care Ştefăniţă Cojocaru i le-a trimis lui Lucian Lupu din Turcia şi Grecia.
„Lukian (n.a. – Lucian Lupu) sper să nu mă faci să rămân în Grecia şi tu încă nu te-ai pornit”, „Lukian, pentru protecţie, marfa am dus-o din hotel să nu am probleme, e prea mare cantitatea şi nu riscam să ţin la mine”, sunt doar două mesaje primite de Lucian Lupu de la Ştefăniţă Cojocaru.
A făcut 3.000 de km fără să-i justifice
Şi Ovidiu Petru Apetri, zis „Grasu”, a negat că ar avea vreo implicare cu acest caz şi a menţionat că singura sa contribuţie este că l-a transportat cu taxiul pe Ovidiu Petriceac, zis „Mârlanu”, până în parcarea de la Iulius Mall. Totuşi, judecătorii suceveni au observat o serie de inadvertenţe. Astfel, Apetri a închiriat o maşină, un Renault Clio, sub pretextul că are de dus o familie în Belgia. Autoturismul a fost restituit după aproximativ zece zile, iar „Grasu” a recunoscut că nu a mai ajuns în Belgia. În schimb, la bordul maşinii au apărut suplimentar 3.000 de km, iar Ovidiu Apetri nu a justificat în nici un fel această distanţă parcursă în mai puţin de două săptămâni.
Petriceac şi Lupu, liderii grupării
Din analiza probatoriului, judecătorii au mai constatat că liderii grupării erau Ovidiu Petriceac şi Lucian Lupu.
„Aceştia au conceput şi organizat întreaga activitate infracţională, sunt singurii care au transferat pachetul de droguri din valiză în rucsac (n.r. – locul unde le-au găsit poliţiştii cu ocazia flagrantului de la Iulius Mall) şi au negociat preţul de vânzare, precizând investigatorilor sub acoperire că este vorba de 5 kg de heroină pe care doreau 50.000 de euro. În aceste împrejurări, nu se poate reţine că inculpaţii Lupu şi Petriceac au fost în eroare de fapt, că nu au ştiut ce oferă spre vânzare”, se mai arată în motivarea instanţei sucevene.
63 de ani de condamnări în acest dosar
În acest dosar, Curtea de Apel Suceava a menţinut condamnarea dictată de Tribunalul Suceava. În total, cei şase suceveni puşi sub acuzare au fost condamnaţi, cumulat, la 63 de ani de puşcărie.
Pedeapsa cea mai grea o are de executat Ovidiu Petriceac, zis „Mârlanu”, de 32 de ani, din Suceava. Acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de introducere în ţară de droguri de mare risc. Lucian Lupu, zis „Lucas”, de 21 de ani, şi Cristian Gheorghe Filipciuc, zis „Fila”, de 33 de ani, au primit câte 15 ani de închisoare. Un alt membru al grupării, Ovidiu Petru Apetri, zis „Grasu”, de 30 de ani, a primit şi el o condamnare destul de mare, de şapte ani de închisoare. Condamnări mai uşoare au fost pronunţate împotriva lui Marian Adrian Andruşcă, zis „Vulpiţa”, de 21 de ani, condamnat la cinci ani de închisoare, şi Ştefăniţă Cojocaru, de 32 de ani, condamnat la trei ani.
Totul a plecat de la un flagrant organizat la mijlocul lunii iunie 2009, în parcarea de la Iulius Mall Suceava. În urma acestui eveniment, anchetatorii au confiscat 1.932,5 grame de heroină, marfa urmând să ajungă în Insulele Canare. Transportul a fost deturnat de Ştefăniţă Cojocaru, care a plecat la Istanbul pe 24 mai 2009, unde a fost contactat de un cetăţean turc, care i-a dat o valiză şi suma de 100 de dolari şi 450 de euro, spunându-i să-şi cumpere un bilet de autocar pe ruta Istanbul-Atena, iar apoi un bilet de avion pe ruta Atena-Madrid, destinaţia finală fiind Insulele Canare.
Cărăuşul sucevean a ajuns la Atena pe 29 mai 2009, după ce, iniţial, prin telefon, a stabilit cu „Lucas” să vină şi el în capitala Greciei, să-i dea valiza cu droguri.
Marfa i-a fost livrată lui „Lucas”, care venise cu un autoturism, împreună cu alţi trei tineri din Suceava, printre care şi Ovidiu Petriceac, zis „Mârlanu”.
Heroina a fost trimisă la Suceava, după care posesorii mărfii au început acţiunea de căutare a unui cumpărător. Pe 12 iunie 2009, „Lucas”, „Mârlanu” şi „Vulpiţa”, toţi din cartierul Obcini, au fost prinşi în parcarea Iulius Mall Suceava în timp ce încercau să vândă drogurile pentru 17.000 de euro.
Greva foamei a încetat după câteva zile
Nemulţumiţi de condamnările dictate în acest dosar, o parte dintre cei implicaţi sau rudele acestora au participat la începutul anului, timp de câteva zile, la un protest în faţa Palatului de Justiţie din Suceava. Mai exact, în greva foamei au fost Ovidiu Petru Apetri, zis „Grasu”, Cristian Gheorghe Filipciuc, zis „Fila”, Radu şi Doiniţa Lupu, părinţii lui „Lucas”, Ramona Ionela Petriceac, soţia lui Ovidiu Petriceac, zis „Mârlanu”, dar şi Lucian Lupu, zis „Lucas”, din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Botoşani. Protestatarii au susţinut că nu există probe în dosar şi că intenţionează să urmeze aceeaşi cale şi la Bucureşti, în faţa sediului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, acolo unde se va judeca recursul şi se va da soluţia finală în acest dosar.
(28 ian 2011, 18:56:34
beleaua pe voi smekerilor:)) de ar pati toti asa.... smekerasii traficantii lu tata!!!