Micul trafic de ţigări de contrabandă pe trenuri nu se mai poate face fără riscuri. O arată cele mai recente statistici ale poliţiştilor de la „Transporturi Feroviare Suceava”, care, numai de la începutul anului, au realizat nouă capturi de ţigări de contrabandă, unele de la grupuri de persoane care tocmai se alimentaseră cu marfă din zona Sucevei. Se mai remarcă totodată că cele mai multe persoane depistate sunt din Bistriţa, Cluj sau chiar Timişoara, acestea fiind prinse în timp ce se întorceau spre casele lor cu trenul accelerat Iaşi - Timişoara.
Traseul acestor persoane este deja cunoscut de poliţişti. Ele vin cu trenul până la Suceava, îşi achiziţionează ţigări, în cele mai multe cazuri din Bazar, şi apoi, cu următorul tren, se întorc spre localităţile de domiciliu. De cele mai multe ori, cei prinşi au asupra lor câteva sute de pachete de ţigări şi când sunt prinşi susţin că marfa este doar pentru consumul lor propriu. Mulţi dintre aceştia sunt însă pe „lista neagră” a poliţiştilor, după ce au mai fost depistaţi în trenuri, dar şi în alte locaţii, cu ţigări de contrabandă.
De asemenea, au fost şi cazuri în care călătorii din trenuri transportau cantităţi importante de ţigări. De exemplu, în primele zile ale anului, în acceleratul 1833 Iaşi – Timişoara au fost prinse trei femei din Ardeal care, în mai multe genţi, transportau 1.570 de pachete de ţigări. În alte cazuri, cei care aveau asupra lor ţigări fără timbru din Ucraina sau Republica Moldova au fost depistaţi chiar în Gara Suceava, înainte de a se urca în tren. De asemenea, în două cazuri, călători cu ţigări de contrabandă se aflau şi în trenurile care mergeau spre Bucureşti.
Pe parcursul anului trecut, în gări şi în trenuri au fost realizate 55 de capturi de ţigări de contrabandă, de la cei prinşi fiind ridicate şi confiscate peste 22.000 de pachete.
„Organizăm zilnic activităţi pe această linie a combaterii traficului de ţigări. La prima vedere sunt cantităţi mici de ţigări, însă cumulat se creează prejudicii importante la bugetul de stat”, a precizat comisarul-şef Florin Catană, şeful Serviciului Judeţean al Poliţiei Transporturi Suceava, subliniind că structura pe care o conduce se află pe un loc fruntaş în ţară în ceea ce priveşte confiscările de acest gen.
De precizat că toţi cei prinşi se aleg şi cu dosare penale, pentru infracţiunea de evaziune fiscală.