Primarul de Suceava, Ion Lungu, nu este deloc încântat de atribuţia dată prin lege şi primăriilor, de a divorţa cuplurile care vor să se despartă pe cale amiabilă şi nu au copii minori. Lungu a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că va propune în şedinţa de astăzi a Consiliului Local instituirea unei taxe de 500 de lei pentru divorţ la primărie.
„Am fixat taxa la nivelul celei de la notariate pentru ca lumea să nu vină la primărie în ideea că e mai ieftin. Avem foarte multe probleme la primărie şi numai asta ne mai trebuia, să ne ocupăm şi de divorţuri. Vom aplica legea, dar cei care se vor adresa primăriei trebuie să plătească o taxă de 500 de lei”, a afirmat primarul, care a mai precizat că prin această taxă intenţionează să-i descurajeze pe cei care vor să divorţeze să se adreseze primăriei, deoarece pentru astfel de situaţii „trebuie să lucreze o armată de oameni”.
Potrivit legii nr. 202 care a intrat în vigoare în data de 25 decembrie 2010, cuplurile care decid să divorţeze pe cale amiabilă o pot face şi la primăria din localitatea în care a fost înregistrată căsătoria sau din localitatea în care stau. Dacă ambii soţi sunt de acord cu divorţul şi nu au copii minori, născuţi sau adoptaţi în timpul căsătoriei, se pot prezenta la Serviciul de Stare Civilă din primărie cu următoarele documente: certificatele de naştere, documentele de identitate, certificatul de căsătorie (original şi copie), declaraţie notarială cu ultima locuinţă comună.
La judecătorie divorţul costă 39 de lei, dar durează de aproape cinci ori mai mult
După 30 de zile de la depunerea documentelor necesare şi a declaraţiei prin care notifică intenţia de a divorţa, dacă soţii îşi menţin decizia şi completează o declaraţie prin care stăruie în obţinerea divorţului, în maxim 15 zile li se înmânează certificatul de divorţ. Dacă nu se prezintă amândoi, li se mai dă un termen de gândire de încă 30 de zile, în care se pot răzgândi sau pot persista în intenţia de a divorţa. Pe lângă instanţă şi primărie, cuplurile mai pot divorţa şi în faţa unui notar public. Procedura este la fel ca la primărie şi cu aceeaşi taxă. Mai ieftin rămâne divorţul la judecătorie, unde costă 39 de lei în cazul salariaţilor şi nouă lei pentru şomeri. Dezavantajul este că, din cauza numărului mic de judecători şi a numărului mare de procese, termenele sunt foarte lungi.
Purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Suceava, judecător Robert Tunsu, a precizat că dosarele de divorţ înregistrate săptămâna trecută au primit termen 17 iunie, inclusiv cele pe cale amiabilă. De la începutul acestui an, la judecătorie au intrat circa 850 de dosare noi, dintre care aproximativ 30 sunt de divorţ.
Mai menţionăm că valoarea juridică a unui certificat de divorţ este aceeaşi, indiferent de autoritatea care îl eliberează. Procesele de partaj şi de încredinţare a custodiei copiilor se fac în continuare numai la instanţă.
(27 ian 2011, 11:10:15