Rudele unui bărbat decedat pe masa medicilor de la Urgenţele Spitalului Suceava acuză doctorii de lipsă de profesionalism, întrucât nu au depistat că victima are opt coaste rupte şi o fractură de bazin, diagnosticându-o doar cu o fractură de gambă. De cealaltă parte, cadrele medicale susţin că nu au nici o vină, iar pacientul a murit pentru că era bătrân şi bolnav şi nu a rezistat şocului traumatic provocat de accidentul în care a fost implicat.
A murit după trei ore
Stelian Sauciuc, în vârstă de 60 de ani, din municipiul Suceava,a fost lovit de un autoturism vineri, în jurul orei 09.35, pe bulevardul George Enescu din localitate, în timp ce traversa strada prin loc nepermis şi fără să se asigure, potrivit comunicatului transmis de Poliţie. Bărbatul a fost transportat la Spitalul Suceava, însă a murit în Urgenţe, la trei ore de la eveniment.
Iniţial, doctorii care s-au ocupat de caz au declarat că Stelian Sauciuc a suferit o banală fractură de gambă şi s-au arătat surprinşi de evoluţia rapidă spre deces. În ziua accidentului, medicul urgentist Tiberius Brădăţan a informat că starea bărbatului era aparent bună la momentul la care acesta a făcut un stop cardio-respirator, din care nu a mai putut fi resuscitat. Atunci, medicul a atras atenţia că „pacientul avea organismul tarat, obişnuia să bea, era surdo-mut, suferea de epilepsie şi ciroză”, şi a indicat trei posibile cauze ale decesului, respectiv un infarct, un accident vascular cerebral sau o embolie.
„Era surdo-mut şi n-a putut spune ce-l doare”
Necropsia efectuată ulterior de medicii legişti a arătat însă că, pe lângă fractura de gambă, Stelian Sauciuc mai avea opt coaste rupte şi o fractură de bazin, iar ultima leziune i-a fost fatală întrucât i-a provocat o sângerare masivă. Constatarea legiştilor le-a revoltat pe rude, care au apreciat că finalul ar fi fost poate altul dacă medicii şi-ar fi făcut datoria şi l-ar fi diagnosticat corect şi la timp. Familia îndoliată a decis să ia atitudine mai ales după ce medicii au pus moartea bărbatului pe seama consumului de alcool, a vârstei şi a bolilor de care acesta suferea, şi mai puţin pe leziunile suferite în urma accidentului.
„Era într-adevăr o persoană bolnavă şi mai bea din când în când, dar toate astea nu au nici o legătură cu cauza morţii. Lipsa investigaţiilor, după circa trei ore de la prezentarea la Urgenţe, l-a ucis”, spune fiica lui Stelian Sauciuc, Laura Murărescu, în vârstă de 33 ani, din Suceava.
De cealaltă parte, medicii care s-au ocupat de caz susţin că acuzaţiile sunt nefondate şi se apără cum pot mai bine. Medicul urgentist Tiberius Brădăţan vorbeşte despre o conjunctură nefavorabilă, de faptul că pacientul avea un organism tarat, iar comunicarea cu el a fost dificilă în condiţiile în care acesta era surdo-mut.
„Bolnavul era stabil. Radiografia a arătat o fractură la picior, iar ecografia nu a sugerat leziuni ale organelor interne. Fracturile costale s-au produs în timpul celor 45 de minute de resuscitare, în care s-a încercat readucerea lui la viaţă. Fractura de bazin nu a putut fi depistată poate şi fiindcă bolnavul era surdo-mut şi n-a putut spune unde-l doare. Când ai un pacient conştient, te orientezi pe ceea ce-ţi sugerează el, iar pe măsură ce acuză şi alte dureri completezi investigaţiile”, declară Tiberius Brădăţan.
Apărarea construită de medici, demontată de familie
În replică, fiica lui Stelian Sauciuc spune că discuţia medic-pacient s-a desfăşurat fără probleme, deoarece ea s-a aflat aproape tot timpul lângă tatăl ei şi i-a ajutat pe doctori să se înţeleagă cu el. Laura Murărescu afirmă că victima s-a plâns încontinuu de dureri în zona spatelui, a pieptului şi a posteriorului, dar în perioada de aşteptare la Urgenţe a beneficiat de o atenţie scăzută din partea medicilor.
„Eu am ajuns imediat la spital. Tot timpul cât am aşteptat împreună cu el pe hol şi în salonul de lângă Urgenţe a spus că-l doare spatele şi fundul. Şi când ortopedul l-a apăsat pe piept a confirmat că-l doare, deci era clar că avea deja coastele rupte. Eu înţeleg că este lipsă de bani în sistem şi că investigaţiile sunt scumpe, dar când omul vine într-o stare atât de gravă te strădui să faci măcar minimul necesar”, a adăugat femeia.
La rândul său, doctorul Răzvan Bandac, ortopedul care l-a examinat pe Stelian Sauciuc, se disculpă, făcând referire la „un context clinic general”.
„Pacientul nu mai era tânăr şi avea nişte sechele care s-au agravat pe fondul traumatismelor suferite în accident. Toate se cumulează şi orice este posibil în astfel de situaţii”, a spus medicul.
„Ne-am dori să-i trateze ca pe nişte oameni când ajung la spital”
Răzvan Bandac a respins orice acuzaţie de culpă medicală în ceea ce-l priveşte, susţinând că nu era de datoria sa să diagnosticheze fracturile costale, dar s-a ferit să vorbească prea mult despre cealaltă leziune rămasă nedepistată, fractura de bazin, care ţine de specialitatea sa. „Pacientul trebuia investigat mai întâi de un chirurg şi un neurochirurg, întrucât traumatismele toracice şi cele cranio-cerebrale pun viaţa în pericol. Totuşi, eu am fost primul care l-am văzut şi chiar am recomandat examenul chirurgical”, a precizat Răzvan Bandac.
Familia îndoliată a lui Stelian Sauciuc a mărturisit marţi cănu intenţionează să reclame cazul la Colegiul Judeţean al Medicilor sau la conducerea Spitalului Suceava, explicând că au dat publicităţii cele întâmplate doar pentru a trage un semnal de alarmă.
„Nu ne ajută cu nimic. Ştim că durează foarte mult şi nici nu suntem o familie înstărită. Ne-am dori însă, dacă tot iau bani de la pensionari, să aibă grijă de ei, să-i trateze ca pe nişte oameni când ajung la spital”, a conchis Laura Murărescu.
(27 ian 2011, 12:00:18