“Influenţa organizaţiilor neguvernamentale şi a mass-mediei asupra nivelului de transparenţă a autorităţilor din regiunile de frontieră ale Ucrainei, Republicii Moldova şi României”.
În perioada 21 – 23 ianuarie 2011, în oraşul Cernăuţi, a avut loc seminarul transfrontalier ucraineano-moldo-român, reprezentând cea de-a doua parte a proiectului “Influenţa organizaţiilor neguvernamentale şi a mass-media asupra nivelului de transparenţă a autorităţilor din regiunile de frontieră ale Ucrainei, Republicii Moldova şi României”.
Proiectul a fost realizat de Fundaţia de Caritate “Resurse şi Iniţiative Publice” din Ucraina, în parteneriat cu Asociaţia Internaţională a business-ului mic şi mijlociu “Small Euro Business” din Republica Moldova, Fundaţia “Ana” din România, precum şi Asociaţia publică regională „Perspective bucovinene” din Cernăuţi (Ucraina) cu spijinul financiar din partea Programului „Est-Est: parteneriat fără frontiere” (Fondul Internaţional „Vidrodjennea” [“Renaşterea”], Fundaţia Soros-Moldova, Fundaţia Soros-România)”.
În cadrul seminarului s-a discutat despre gradul de transparenţă a organelor administraţiei publice locale din Ucraina, Republica Moldova şi România, precum şi despre perspectivele cumulării eforturilor organizaţiilor neguvernamentale din cadrul Euroregiunii “Prutul de Sus” pentru a asigura transparenta deciziilor ce se vor lua în cadrul euroregiunii sus amintite, dar şi dorinţa de a oferi sprijin autorităţilor din cele trei regiuni.
După trei zile de dezbateri, s-a hotărât crearea unei Platforme transfrontaliere a organizaţiilor neguvenamentale pentru cooperare interegională în frunte cu un Consiliu de coordonare, condus de Serghii Hakman – Ucraina - preşedinte, şi doi vice-preşedinţi, Nelu Todireanu – România, respectiv Andrei Balinschi – Republica Moldova. Mandatul de preşedinte este de un an pentru fiecare reprezentant, respectându-se principiul rotaţiei. Scopul acestei platforme este de a contribui la dezvoltarea durabilă a regiunilor şi comunităţilor din Europa Centrala, de Est şi de Sud-Est prin participarea eficientă a societăţilor la valorificarea oportunităţilor şi modalităţilor de cooperare inter-regională şi transfrontalieră. Totodată, s-a hotărât delegarea unor reprezentanţi ai ONG-urilor pentru a fi încadraţi la următoarea rotaţie a organismelor Euroregiunii “Prutul de Sus” în Comisiile de Lucru şi Secretariatul Consiliului Euroregiunilor. Platforma este deschisă, la ea putând să adere orice ONG care acceptă şi respectă principiile şi obiectivele acesteia.
De asemenea, la această întrunire au participat Consulul General al României, Excelenţa sa Tatiana Popa, dar şi Consilierul diplomatic Dorin Popescu.
Delegaţia României la aceasta întâlnire a fost compusă din zece reprezentanţi ai ONG-urilor din Suceava.
În afară de reprezentanţii ONG-urilor ce au aderat la Platformă, ne-au onorat cu prezenţa şi reprezentanţii Primăriilor din Cernăuţi şi Bălţi.
Preşedinte Fundaţia ANA,
Nelu Todireanu