Decizia de ieri a Curţii Constituţionale cu privire la reluarea parţială a alegerilor pentru Consiliul Superior al Magistraturii ar putea avea efecte şi la Suceava. Şi asta pentru că unuia dintre cei trei magistraţi aleşi din partea Curţilor de Apel din ţară i-a fost invalidat mandatul, ca urmare a faptului că avea la activ un altul, iar legea nu permite acest lucru. Este vorba de Dan Lupaşcu, de la Curtea de Apel Bucureşti, care la alegerile din noiembrie 2010 a obţinut 461 de voturi şi astfel a devenit membru al CSM.
La acea vreme, printre candidaţi s-a numărat şi Cezar Hâncu, preşedintele Curţii de Apel Suceava, dar care, după numărătoarea finală a voturilor valabil exprimate nu a întrunit suficiente sufragii pentru a accede în CSM. Ceilalţi doi judecători aleşi legal din partea Curţilor de Apel sunt Alexandru Şerban, reprezentând Curtea de Apel Braşov, care a primit 383 de voturi, şi Horaţiu Dumbravă, de la Curtea de Apel Târgu Mureş, care a luat 313 voturi.
Referitor la o posibilă nouă candidatură pentru postul rămas vacant, Cezar Hâncu spune că nu a luat încă o decizie finală.
„Aştept motivarea Curţii Constituţionale, mă voi sfătui şi cu colegii mei de la Suceava, dar şi de la alte instanţe din ţară, voi pune în balanţă toate aspectele şi apoi voi decide dacă intru din nou în cursa pentru alegerile care se vor organiza în vederea desemnării noilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii”, a declarat ieri Cezar Hâncu.
Patru membri CSM cu „bube-n cap”
Curtea Constituţională (CC) a admis contestaţiile formulate de PD-L şi de societatea civilă privind felul în care s-au desfăşurat alegerile la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Astfel, alegerile la CSM vor fi reluate pentru cei patru membri ai Consiliului vizaţi de contestaţii. Persoanele vizate sunt reprezentantul societăţii civile Victor Alistar, care, potrivit unei decizii a Agenţiei Naţionale de Integritate, nu mai poate ocupa o funcţie publică până în august 2012, dar şi trei magistraţi. Lidia Bărbulescu, Dan Lupaşcu şi Dan Chiujdea nu ar fi avut dreptul să mai candideze la un nou mandat, conform prevederilor Legii de funcţionare a CSM. Cei trei au fost aleşi pentru un mandat de şase ani în urma alegerilor din 2004 şi desemnaţi pentru un alt mandat la alegerile din 2010, dar, potrivit legii, nu mai pot exercita un alt mandat.