Nouă dintre cei 13,2 kilometri ai viitoarei şosele de centură a Sucevei vor fi finalizaţi în cursul acestui an. Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care a spus că este vorba despre tronsonul de la Pătrăuţi la Moara. El a arătat că terminarea lucrărilor pe acest tronson ar rezolva în mare măsură problema traficului greu prin municipiul Suceava.
Flutur i-a convocat ieri, în zona Şcheia, pe primarul acestei comune, Vasile Andriciuc, precum şi pe cei implicaţi în construcţia şoselei de centură, printre care şeful secţiei din Iaşi a Companiei de Drumuri Naţionale, Viorel Scutaru, şi directorul SC CF – Grup Colas Iaşi, Ştefan Hanganu.
Peste 400 de proprietari de terenuri din Şcheia vor fi expropriaţi în 2011
Gheorghe Flutur a solicitat primarilor din localităţile care vor fi traversate de centura Sucevei să urgenteze acţiunea de expropriere a terenurilor, astfel încât constructorul să poată lucra.
„Adresez o rugăminte proprietarilor de terenuri să răspundă pozitiv apelului pe care îl vom face prin primării, pentru că interesul principal este de a finaliza această şosea de centură”, a spus Flutur.
El a arătat că reprezentanţii constructorului, SC CF – Grup Colas Iaşi, i-au dat asigurări că lucrările pe tronsonul Pătrăuţi – Moara, pe o porţiune de nouă kilometri, vor putea fi finalizate în cursul acestui an. La rândul său, avocatul Vasile Tudor a explicat că valoarea estimată a despăgubirilor care vor fi acordate pentru proprietarii de terenuri din Şcheia, precum şi pentru cei din zona în care se face legătura dintre E 85 şi intrarea pe şoseaua de centură în zona Moara, va fi de aproximativ 26 de milioane de lei.
De asemenea, primarul din Şcheia, Vasile Andriciuc, a arătat că în momentul de faţă toate persoanele din această comună care vor fi expropriate de terenurile pe care urmează să se construiască şoseaua de centură au fost deja identificate.
„Documentele sunt la casa de avocatură Tudor. Urmează să se facă măsurătorile cadastrale şi în funcţie de terenul pe care va trece centura să se facă şi exproprierile”, a spus Andriciuc.
De precizat că, potrivit conducerii Secţiei din Iaşi a Companiei de Drumuri Naţionale, în momentul de faţă au fost finalizate exproprierile şi plăţile pentru proprietarii de terenuri din zona Moara, şi aproape în totalitate pentru cei din Pătrăuţi.
Parcare pentru 100 de tiruri în zona Şcheia
Gheorghe Flutur a spus că potrivit proiectului şoselei de centură, în zona Şcheia ar urma să fie construită o parcare de 2.600 de metri pătraţi, în care vor putea parca peste 100 de tiruri. El a mai arătat că întreaga zonă destinată parcării va fi scoasă la licitaţie pentru a fi concesionată pentru realizarea utilităţilor şi a unui hotel.
Flutur a declarat că pe tronsonul de la Pătrăuţi la Moara sunt şapte obiective de anvergură, amintind de podul de peste râul Suceava de 500 de metri, un sens giratoriu la intersecţia cu DN 17 şi unul la intersecţia cu drumul judeţean spre Moara, două pasarele peste calea ferată, precum şi mai multe viaducte care vor traversa zonele cu teren accidentat.
Preşedintele CJ Suceava a mai precizat că lucrările la sensul giratoriu de la intersecţia dintre DN 17 şi viitoarea şosea de centură vor începe în maxim o săptămână.
Lucrările la şoseaua de centură sunt finalizate în proporţie de 30%
În prezent, lucrările la şoseaua de centură a Sucevei sunt finalizate în proporţie de 30%. Ştefan Hanganu, directorul SC CF-Grup Colas Iaşi, a precizat că de pe 17 ianuarie a.c. au fost reîncepute lucrările la podul de 500 de metri de peste râul Suceava care va fi construit în zona Pătrăuţi. El a arătat că, din punctul său de vedere, lucrările pe tronsonul Pătrăuţi – Moara vor putea fi finalizate în condiţiile în care va exista front de lucru.
Hanganu a mai spus că lucrările pe tronsonul de la Moara până la intersecţia cu E 85 sunt întârziate de alunecările de teren apărute în cursul anului trecut în zona în care a început construcţia şoselei de centură. Astfel, el a arătat că reluarea lucrărilor este condiţionată de stoparea alunecărilor.
La rândul său, Gheorghe Flutur a mai spus că finanţarea pentru anul acesta la şoseaua de centură se ridică la peste 140 de milioane de lei. „Şoseaua de centură înseamnă dezvoltare şi reprezintă o prioritate de grad zero. Noi facem toate demersurile şi pentru a moderniza drumul european 85 de la Siret la Roman. Şi asta pentru că traficul greu a început să sufoce Suceava, mai ales tirurile care vin dinspre Ucraina. Disconfortul în trafic în Suceava a ajuns să fie foarte mare, şi pentru ca acest oraş să rămână unul turistic şi comercial este nevoie să scoatem traficul greu”, a mai spus Flutur.
(26 ian 2011, 13:10:07
Şi , tot din cauza auspiciilor , se termină prost
Fără centură de siguranţă , supus supliciilor
Pe parcurs abandonezi spunându’ţi : n’are rost
Limbajul injurios al mezalianţei din capul tău
Te face să fii neliniştit ca la o revoltă a ţânţarilor
Răspunde’ţi : eşti la fel de bun pe cât eşti de rău ?
Dac’ai fi gândac ţi’ai face griji pt . lumea furnicilor ?
Exagerările nu duc la ceva bun , ci la repulsie
Te simţi primitiv într’un ev mediu întâmplător
De ce gură e nevoie să crezi , de ex . , într’o revoluţie ?
Pot fi cuvinte de aur dintr’o gură ce miroase îngrozitor ?