Numărul femeilor bolnave de col uterin este în creştere la nivelul judeţului, arată o statistică întocmită de Direcţia de Sănătate Publică Suceava şi dată publicităţii, ieri, de purtătorul de cuvânt al instituţiei, Adrian Popescu.
Potrivit datelor centralizate de DSP, anul trecut, medicii au depistat 132 de cazuri noi, cu 33 mai multe decât în 2009. Din cele 132 de femei diagnosticate cu cancer uterin, doar 30, respectiv 22,7%, se aflau în stadii curabile. Teribila maladie a provocat anul trecut 47 de decese, iar în 2009, 65.
Dezinteres pentru vaccinul care previne îmbolnăvirea
Medicii se arată îngrijoraţi de numărul mare de îmbolnăviri şi de faptul că boala este depistată în majoritatea cazurilor târziu, când nu mai poate fi tratată. Doctorii spun că cea mai sigură modalitate de prevenire a cancerului de col uterin este vaccinul, însă sucevencele nu se arată interesate de această măsură de profilaxie.
Baza de date a DSP Suceava demonstrează că programul gratuit de imunizare derulat în teritoriu de Ministerul Sănătăţii nu are succes, de la demararea lui, în 2008, doar 576 de persoane de sex feminin acceptând administrarea serului.
Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin
Dintre acestea, 262 sunt fetiţe cu vârste între 12 şi 14 ani, pentru care părinţii şi-au dat acordul cu privire la vaccinare, 86 fac parte din categoria de vârstă 15-19 ani, 204 din grupa de vârstă 20-24 ani, iar 24 au peste 24 de ani. Fiindcă medicii n-au prea avut cui să administreze serul, mii de doze de vaccin împotriva cancerului de col uterin au expirat în depozitele Direcţiei de Sănătate Publică Suceava.
În perioada 23 – 29 ianuarie, cu ocazia Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, Direcţia de Sănătate Publică Suceava, în colaborare cu cabinetele de planificare familială, medicii de familie şi liceele din judeţ, îşi propune să atragă atenţia asupra acestei maladii prin diverse acţiuni specifice.