Câteva zeci de militari disponibilizaţi, în rezervă şi în retragere, au protestat, ieri, în faţa Palatului Administrativ din municipiul Suceava, faţă de recalcularea şi diminuarea pensiilor militare.
Preşedinţii filialelor Suceava şi Rădăuţi ale Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate în Retragere şi în Rezervă, coloneii (r) Ion Coca şi Vasile Plăcintă, au citit o somaţie adresată premierului Emil Boc şi miniştrilor Gabriel Oprea, Traian Igaş, Ioan Botiş, Cătălin Marian Predoiu, Gheorghe Ialomiţianu şi directorului SRI George Maior şi o alta, către „fostul nostru comandant”, preşedintele României, Traian Băsescu. Militarii suceveni şi-au exprimat nemulţumirea faţă de scăderea drepturilor lor băneşti şi de „retrogradarea” la statutul de „civili asistaţi social”.
„Statutul nostru de militari în rezervă, pensiile noastre militare şi, prin urmare, gradele şi obligaţiile noastre de rezervişti au fost desfiinţate prin naţionalizare. În noua situaţie de <asistaţi>, ne adresăm dumneavoastră, fostul nostru comandant, doar în calitate de preşedinte, anunţându-vă că în România s-a produs un grav dezechilibru al puterilor statului”, a arătat col. (r) Plăcintă.
Rezerviştii îi cer preşedintelui să-i demită pe miniştrii pe care îi consideră vinovaţi de reducerea drepturilor lor băneşti, în caz contrar avertizându-l că vor acţiona „pentru restaurarea statului de drept”, apărarea prevederilor constituţionale şi „în interesul tuturor cetăţenilor României, afectaţi de hotărârile de guvern şi legile asumate pe care le considerăm hotărâri şi legi ale genocidului şi subminării economiei naţionale”.
„Aşteptăm din partea dumneavoastră şi intervenţia pentru reparaţiile morale care ni se cuvin, precum şi scuzele publice la care avem dreptul din partea celor care au calomniat, injuriat şi lezat grav demnitatea şi onoarea categoriei noastre socio-profesionale”, i-au mai transmis militarii preşedintelui României, care potrivit Constituţiei, este şi comandantul suprem al armatei.
Nu-şi aruncă decoraţia peste gard la Cotroceni din considerente sentimentale
Cadrele militare îşi vor înapoi banii tăiaţi din pensii şi solicită plata unor despăgubiri morale pentru cei care au primit deja deciziile cu pensiile reduse.
„Vă somăm ca, în luna februarie, toţi cei afectaţi de aplicarea ilegală a HG 735/2010 să-şi primească pensia întreagă şi diferenţa faţă de suma primită în luna ianuarie, care poate fi considerată un avans. Vă somăm să acceptaţi şi plata despăgubirilor pentru cei afectaţi psihic de această operaţiune ilegală şi a celor solicitate de urmaşii persoanelor decedate din acelaşi motiv”, cer militarii.
Printre cei care au protestat ieri s-a aflat şi colonelul în rezervă Marian Dumitrescu. În discursul său, colonelul a arătat că preşedintele Traian Băsescu a minţit când a declarat că militarii care au fost în tancuri în teatrele de operaţiuni nu sunt afectaţi de scăderea pensiilor. La 54 de ani, col. Marian Dumitrescu a pierdut mai mult de jumătate din pensie, care a scăzut de la 36 de milioane de lei vechi la 17 milioane de lei vechi. Marian Dumitrescu a spus că a fost genist şi a luptat în Irak şi în Bosnia-Herţegovina. Rănit în Irak, a primit şase medalii NATO şi din partea statului român Virtutea Militară în grad de Mare Ofiţer cu însemn de război pentru spirit de sacrificiu şi dăruire.
„Acest motiv m-a determinat să nu i-o arunc peste gard (n.r. preşedintelui Băsescu), pentru că ce scrie acolo este adevărat. Am încărunţit când m-am prăbuşit cu elicopterul în Irak”, a declarat colonelul arătându-şi părul alb.
Un alt ofiţer care a pierdut mai mult de jumătate din pensie este col.(r) George Dumitriu. A fost locţiitorul comandantului Diviziei 57 Tancuri, cu funcţie de general. A ieşit la pensie la termen, în 1990, fără nici un fel de plăţi compensatorii, la 52 de ani. De la o pensie de 32 de milioane de lei vechi, astăzi a ajuns la 14 milioane de lei vechi. Motivul comunicat pentru reducere - nu i se găsesc 11 ani de activitate, imediat după terminarea şcolii militare.
„Am fost repartizat la UM 01305, Regimentul 2 mecanizat. Nu înţeleg cum nu sunt înregistraţi aceşti ani”, a spus col. Dumitriu. Şi ce îl doare la fel de mult ca şi pierderea banilor este că pe decizia de reducere a pensiei nu îi mai este trecut gradul, ci doar un simplu „Domnule Dumitriu George”.
La finalul mitingului de protest, care a durat mai puţin de o oră, rezerviştii au precizat public că printre militarii care l-au huiduit pe Traian Băsescu la Iaşi nu au fost cadre din Suceava, apoi i-au înmânat prefectului Sorin Arcadie Popescu somaţiile către premierul Boc şi preşedintele Băsescu şi au cântat prima strofă din Hora Unirii.
Ei au promis că, în cazul în care nu li se rezolvă solicitările, în ziua de 1 martie a.c., în faţa Guvernului vor veni zeci de mii de pensionari militari şi civili afectaţi de legea pensiilor.
„Vă reamintim, în cazul în care aţi uitat, că dvs. sunteţi în serviciul nostru, nu invers, dvs. sunteţi angajaţii, nu stăpânii noştri şi a venit vremea să facem bilanţul!”, au mai spus rezerviştii.
Tonul general al manifestării a fost unul destul de ponderat, cu huiduieli puţine şi sporadice, fără adresă precisă. În ciuda somaţiei adresate preşedintelui României, un izolat „Jos, Băsescu” a rămas fără ecou, manifestanţii optând pentru „Huo” fără convingere şi mai cu suflu „Ruşine, ruşine, ruşine să le fie”.
Doar 13 plângeri la instanţele sucevene
Nemulţumirile vizavi de scăderea veniturilor din pensii nu sunt prea evidente la Suceava. Cel puţin aşa arată datele statistice de la Curtea de Apel Suceava, unde până acum s-au înregistrat patru dosare, care privesc 13 persoane, în care este contestată recalcularea pensiilor. Trebuie făcută menţiunea că o parte din acţiuni se depun la Tribunalul Bucureşti, ceea ce înseamnă un număr mai mare de pensionari militari care-şi caută dreptatea în instanţele de judecată.
(25 ian 2011, 11:40:59