Lucrările de refacere a Cetăţii de Scaun a Sucevei ca pe vremea lui Ştefan cel Mare, inclusiv consolidarea acesteia şi a zonei de protecţie, sunt miza unui contract de 13,9 milioane de euro, pe care se “bat” şapte firme şi asocieri de firme.
Astfel, la licitaţia deschisă pentru atribuirea lucrărilor la Cetatea Sucevei au fost depuse oferte din partea unor firme venite din toată ţara, deşi cele mai multe oferte sunt depuse de firme din judeţ.
Firmele care au depus singure oferte la licitaţie sunt SC Concas SA Buzău şi SC Iasicon SA Iaşi, în vreme ce celelalte cinci oferte sunt venite din partea unor asocieri de firme cu renume pe piaţa suceveană şi naţională.
Cele mai multe firme care colaborează pentru a participa la această licitaţie sunt cele din asocierea SC Instcomp SA Suceava cu SC Castrum Corporation SRL Negreşti Oaş, SC Calcarul SA Suceava, SC Garden Center Grup SRL Bucureşti, SC Eco Horticultura SRL Bucureşti, SC Cobadi Impex SRL Târgovişte şi SC Alcotim Grup Construct SRL Borşa.
Doi competitori puternici pentru contractul de 13,9 milioane de euro sunt şi asocierile de firme SC General Construct SRL Suceava – Loial Impex SRL Suceava – SC Restaco SRL Suceava – Grup Corint SA, pe de o parte, în vreme ce, de cealaltă parte, SC Cominco SA Bucureşti s-a asociat cu SC Conbucovina SA Suceava, Florconstruct SRL Suceava şi Symmetrica SA Suceava.
Un alt grup de firme care vrea să obţină acest contract este cel format din SC SUCT SA Suceava, SC Euras SRL, SC Creativ Group SRL, SC Gervis SA şi SC Damiena SRL, în vreme ce o ofertă comună a venit din partea SC Construcţii Unu Iaşi şi SC Coral SRL Tulcea.
În perioada următoare, toate cele şapte oferte depuse vor fi analizate şi va fi verificată eligibilitatea firmelor participante, pentru a fi luată o decizie finală în atribuirea lucrărilor de consolidare şi refacere a Cetăţii de Scaun a Sucevei.
Proiectul îşi propune să sporească gradul de atracţie turistică pentru Cetatea de Scaun a Sucevei, atât prin reconstrucţia unor porţiuni importante ale acestui monument istoric, cât şi prin punerea sa în valoare cu iluminat interior şi exterior.
Valoarea iniţială a proiectului era de 20 de milioane de euro, din fonduri europene, dar pentru că Primăria Suceava nu a primit în administrare şi parcul Cetăţii de Scaun, care a fost prins în proiect cu numeroase lucrări de amenajare şi modernizare, valoarea maximă acordată prin Agenţia de Dezvoltare Regională a fost redusă la 13,9 milioane de euro.
Deoarece Cetatea de Scaun este în patrimoniul Consiliului Judeţean Suceava, cheltuielile eligibile şi ne-eligibile din proiect vor fi suportate de CJ în proporţie de 70%, diferenţa de 30% urmând a fi suportată de municipalitatea suceveană.
(25 ian 2011, 12:54:45