Centrele de permanenţă care ar asigura asistenţa medicală la sfârşit de săptămână şi în zilele de sărbători legale ar putea fi reînfiinţate anul acesta, datorită unor modificări legislative. Ministerul Sănătăţii a elaborat un proiect de ordonanţă care se va afla în dezbatere publică timp de o lună, potrivit căruia medicii de familie vor fi obligaţi să lucreze în astfel de unităţi dacă nu vor să fie penalizaţi.
Propunerea MS de a-i obliga pe medicii de familie să asigure permanenţa asistenţei medicale este primită cu reticenţă la Suceava, unde doctorii spun că vor ajunge să facă muncă forţată fără a fi plătiţi.
Măsurile propuse sunt haotice şi ineficiente, cred medicii de familie
„Aşa cum se pune problema se încalcă legislaţia muncii, deoarece suntem obligaţi la muncă forţată, peste programul obişnuit de lucru”, spune dr. Irina Badrajan, care se arată deranjată nu doar de caracterul de obligativitate al proiectului legislativ, ci şi de faptul că doctorii vor munci gratis sau, în cazul în care vor fi totuşi plătiţi, vor fi prost remuneraţi.
„De unde vor avea autorităţile bani să ne plătească când nu ne plătesc nici acum, pentru munca noastră de la cabinet? Pe de altă parte, este nevoie de o anumită dotare şi mă întreb de unde vor avea autorităţile bani şi pentru asta. În judeţele în care există deja centre de permanenţă, colegii noştri doctori s-au plâns că lucrează în condiţii improprii şi că nu sunt plătiţi pentru serviciile prestate”.
Dincolo de toate inconvenientele pentru medicii de familie, dr. Irina Badrajan crede că modificările propuse sunt haotice şi ineficiente, nejustificându-se din punct de vedere economic sau al pacientului.
„În final, oamenii nu se vor prezenta acolo. Cine vine noaptea pentru o consultaţie obişnuită, cum ar fi cea pentru pneumonie? Dacă-i este rău omul cheamă ambulanţa. Dimineaţa, se poate duce la medicul de familie. Adresabilitatea la centrele de permanenţă va fi foarte redusă”, apreciază dr. Irina Badrajan.
Fostele centre de permanenţă din judeţ, închise din raţiuni financiare
De cealaltă parte, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Suceava salută apariţia acestui proiect de lege şi speră că centrele de permanenţă care ar urma să fie repuse pe picioare vor fi viabile şi de un real folos pacienţilor.
„Susţinem necesitatea înfiinţării acestor unităţi şi ne vom îndeplini obligaţiile care ne revin în acest sens”, spune conducerea DSP, prin vocea purtătorului de cuvânt, Adrian Popescu.
În judeţul Suceava nu funcţionează în acest moment nici un centru de permanenţă. În trecut, astfel de unităţi au fost deschise în zece localităţi, printre care Vicovu de Sus, Cajvana, Marginea, Vama, Breaza, Zvoriştea, Broşteni, Dolhasca şi Dorna Arini. Ele au dispărut definitiv în 2008, deoarece doctorii s-au plâns că nu sunt plătiţi şi au refuzat să mai facă gărzi.
Reînfiinţarea centrelor de permanenţă are ca scop degrevarea serviciilor de ambulanţă şi de urgenţă ale spitalelor în weekend, când medicii de familie nu lucrează.
Penalizări pentru medicii care nu asigură permanenţa
Potrivit autorităţilor, faptul că, în prezent, bolnavii nu pot apela la medicii de familie decât în timpul programului de la cabinet face ca atunci când au o problemă de sănătate, chiar şi minoră, să vină la spital.
Unul dintre exemplele cu care responsabilii din Sănătatea suceveană vor să convingă cu privire la necesitatea redeschiderii centrelor de permanenţă este Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou”, unde, zilnic, sunt înregistrate aproximativ 180 de prezentări, dintre care cel mult jumătate sunt cazuri care necesită internarea.
Conform proiectului aflat în dezbatere publică, medicii de familie sunt obligaţi să asigure continuitatea în centrele de permanenţă în fiecare zi de luni până vineri, între orele 15.00 şi 8.00, şi non-stop în zilele de sâmbătă şi duminică.
Cei care vor refuza să lucreze în aceste unităţi vor fi penalizaţi lunar cu câte 10% din venituri. Marţi, reprezentanţii DSP Suceava şi medicii de familie se vor întâlni pentru a discuta pe marginea acestui subiect.
(22 ian 2011, 23:06:51
Oricum ministrul sanatatii , ungur'u cu tot cei 28 de consilieri tot un habarnist ramine , fost administrator la S.C. TIP - Top S.R.L. Marghita patron de butic , s-a trezit stapin la sanatate si inventeaza el acum munca patriotica , si d'm Popescu bate din palme . D'm Popoescu de ce nu prestezi mata barem 22 de zile pe luna asa moca ???