Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 ian 2011 - Anul XVI, nr. 17 (4615)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pro şi contra

DSP vrea din nou centre de permanenţă, medicii de familie sunt împotrivă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Centrele de permanenţă care ar asigura asistenţa medicală la sfârşit de săptămână şi în zilele de sărbători legale ar putea fi reînfiinţate anul acesta, datorită unor modificări legislative. Ministerul Sănătăţii a elaborat un proiect de ordonanţă care se va afla în dezbatere publică timp de o lună, potrivit căruia medicii de familie vor fi obligaţi să lucreze în astfel de unităţi dacă nu vor să fie penalizaţi.

Propunerea MS de a-i obliga pe medicii de familie să asigure permanenţa asistenţei medicale este primită cu reticenţă la Suceava, unde doctorii spun că vor ajunge să facă muncă forţată fără a fi plătiţi.

 

Măsurile propuse sunt haotice şi ineficiente, cred medicii de familie

 „Aşa cum se pune problema se încalcă legislaţia muncii, deoarece suntem obligaţi la muncă forţată, peste programul obişnuit de lucru”, spune dr. Irina Badrajan, care se arată deranjată nu doar de caracterul de obligativitate al proiectului legislativ, ci şi de faptul că doctorii vor munci gratis sau, în cazul în care vor fi totuşi plătiţi, vor fi prost remuneraţi.

„De unde vor avea autorităţile bani să ne plătească când nu ne plătesc nici acum, pentru munca noastră de la cabinet? Pe de altă parte, este nevoie de o anumită dotare şi mă întreb de unde vor avea autorităţile bani şi pentru asta. În judeţele în care există deja centre de permanenţă, colegii noştri doctori s-au plâns că lucrează în condiţii improprii şi că nu sunt plătiţi pentru serviciile prestate”.

Dincolo de toate inconvenientele pentru medicii de familie, dr. Irina Badrajan crede că modificările propuse sunt haotice şi ineficiente, nejustificându-se din punct de vedere economic sau al pacientului.

„În final, oamenii nu se vor prezenta acolo. Cine vine noaptea pentru o consultaţie obişnuită, cum ar fi cea pentru pneumonie? Dacă-i este rău omul cheamă ambulanţa. Dimineaţa, se poate duce la medicul de familie. Adresabilitatea la centrele de permanenţă va fi foarte redusă”, apreciază dr. Irina Badrajan.

 

Fostele centre de permanenţă din judeţ, închise din raţiuni financiare

De cealaltă parte, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Suceava salută apariţia acestui proiect de lege şi speră că centrele de permanenţă care ar urma să fie repuse pe picioare vor fi viabile şi de un real folos pacienţilor.

„Susţinem necesitatea înfiinţării acestor unităţi şi ne vom îndeplini obligaţiile care ne revin în acest sens”, spune conducerea DSP, prin vocea purtătorului de cuvânt, Adrian Popescu.

În judeţul Suceava nu funcţionează în acest moment nici un centru de permanenţă. În trecut, astfel de unităţi au fost deschise în zece localităţi, printre care Vicovu de Sus, Cajvana, Marginea, Vama, Breaza, Zvoriştea, Broşteni, Dolhasca şi  Dorna Arini. Ele au dispărut definitiv în 2008, deoarece doctorii s-au plâns că nu sunt plătiţi şi au refuzat să mai facă gărzi.

Reînfiinţarea centrelor de permanenţă are ca scop degrevarea serviciilor de ambulanţă şi de urgenţă ale spitalelor în weekend, când medicii de familie nu lucrează.

 

Penalizări pentru medicii care nu asigură permanenţa

Potrivit autorităţilor, faptul că, în prezent, bolnavii nu pot apela la medicii de familie decât în timpul programului de la cabinet face ca atunci când au o problemă de sănătate, chiar şi minoră, să vină la spital.

Unul dintre exemplele cu care responsabilii din Sănătatea suceveană vor să convingă cu privire la necesitatea redeschiderii centrelor de permanenţă este Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou”, unde, zilnic, sunt înregistrate aproximativ 180 de prezentări, dintre care cel mult jumătate sunt cazuri care necesită internarea.

Conform proiectului aflat în dezbatere publică, medicii de familie sunt obligaţi să asigure continuitatea în centrele de permanenţă în fiecare zi de luni până vineri, între orele 15.00 şi 8.00, şi non-stop în zilele de sâmbătă şi duminică.

Cei care vor refuza să lucreze în aceste unităţi vor fi penalizaţi lunar cu câte 10% din venituri. Marţi, reprezentanţii DSP Suceava şi medicii de familie se vor întâlni pentru a discuta pe marginea acestui subiect.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului DSP vrea din nou centre de permanenţă, medicii de familie sunt împotrivă.
 Vizualizări articol: 1485 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
DSP vrea din nou centre de permanenţă, medicii de familie sunt împotrivă4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nedumerire trimis de
(22 ian 2011, 23:06:51
Stiam ca medicii de familie fac profilaxie nu medicina de urgenta ? Chiar unde un UE , un om e pus la munca fara sa fie platit .
Oricum ministrul sanatatii , ungur'u cu tot cei 28 de consilieri tot un habarnist ramine , fost administrator la S.C. TIP - Top S.R.L. Marghita patron de butic , s-a trezit stapin la sanatate si inventeaza el acum munca patriotica , si d'm Popescu bate din palme . D'm Popoescu de ce nu prestezi mata barem 22 de zile pe luna asa moca ???

1.1  RE: Nedumerire trimis de
(24 ian 2011, 09:33:50
stimabile "ofticos", sa stii ca in trecut, acum vreo 10 ani, medicii de familie "faceau" garzi pe hartie, incasau cca. 1-2mil./garda, la cabinet era doar asistenta (in cel mai bun caz!) - care NU ERA PLATITA SUPLIMENTAR (tot cu min./economie!), iar la sfirsitul garzii bagau consultatii in registru "din burta" ca sa arate cit de ocupati erau ei! cind a venit vremea sa se verifice veridicitatea acelor consulturi de urgenta ... hopa! d.l doctor nu mai vrea sa faca garzi!
sincer, atit timp cit medicii astia de familie castiga (si spun bine cistiga!) 80 - 200 mil./luna si nu fac mare lucru, si nu cheltuie real prea mult cu acel cabinet, ar trebui sa asigure asistenta medicala 24/24 are pt. asiguratii de pe urma carora ia bani!
1.2  RE: Nedumerire trimis de
(24 ian 2011, 18:32:08
80-200 mil inseamna factura la CAS , frate de aici se platesc utilitatile (apa canal,curent,caldura,gunoi deseuri medicale, femeie de servici,etc) apoi tot de aici se platesc asistentele medicale , cu toate darile la stat , iar din ce iti mai ramine trebuie sa platesti impozit , asigurari de sanatate , pensie , somaj , asigurare de malpraxis , deplasari la CAS cu situatii , No , acum ia vezi citi bani iti ramin.
Eu unul nu vreau sa lucrez moca , Iar ceia ce stui tu sunt baliverne , eu nu cred ca si-ar pune nimeni parafa , asa de smecher

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei