Medicii de familie suceveni sunt revoltaţi de sancţiunile mari cu care sunt ameninţaţi şi cer autorităţilor sanitare diminuarea cuantumului amenzilor. Doctorii spun că pedepsele pe care le riscă de anul trecut şi care s-ar putea menţine şi în acest an nu sunt direct proporţionale cu gravitatea abaterii, fiind taxată chiar şi cea mai mică greşeală care poate apărea pe fondul oboselii. Ei consideră că penalizările cu 10% la prima abatere, 20% la a doua abatere şi 30% la a treia abatere sunt prea mari şi avertizează că vor face toate eforturile pentru ca lucrurile să se schimbe.
„Sunt nereguli care ar putea fi sancţionate cu avertismente”
„Pentru nişte abateri minore, amenzile pe care le riscăm sunt foarte mari şi, adunate, dau nişte sume exorbitante. Sunt nereguli minore, care ar putea fi sancţionate cu avertismente sau cu sume mult mai mici”, crede doctorul Irina Badrajan.
Medicul atrage atenţia că dacă lista de sancţiuni va continua să fie pusă în practică, doctorii vor lucra în stres şi ar putea comite erori şi mai mari.
„Acest lucru ne aduce într-o situaţie disperată şi descurajantă, pentru că cei mai mulţi dintre noi muncesc foarte mult şi, poate, uneori, anumite amănunte nu sunt atât de bine urmărite. De aceea, luptăm în continuare să nu se mai aplice acel cuantum de amenzi, care anul trecut a fost şi aplicat unor colegi şi care n-a fost, poate, în totalitate justificat”, a adăugat Irina Badrajan.
20 de medici de familie, sancţionaţi anul trecut de CAS Suceava
Anul trecut, în decurs de 11 luni, 55 de medici de familie din judeţ au fost verificaţi de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, controalele urmărind, printre altele, aspecte ca prezenţa la program sau prescrierea de medicamente şi analize medicale.
Verificările derulate de autorităţile sanitare locale s-au finalizat şi cu 20 de sancţiuni. Astfel, pentru nerespectarea nejustificată a programului de lucru stabilit, în cazul unui medic de familie a fost luată măsura diminuării valorii minim garantate a unui punct „per capita” cu 10% şi 20% pentru luna în care s-a făcut constatarea. În cazul a şase medici, pentru nerespectarea clauzelor contractuale referitor la completarea corectă şi la zi a formularelor utilizate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a fost dispusă diminuarea valorii minim garantate a unui punct „per capita” cu 10% pentru luna în care s-a făcut constatarea.
Au prescris nejustificat medicamente şi analize medicale
Altă măsură, luată în cazul a 12 medici de familie, pentru prescrieri nejustificate de medicamente, a constat în diminuarea valorii minim garantate a unui punct ”per capita” cu 10% pentru luna în care s-a făcut constatarea.
O altă sancţiune, aplicată unui medic de familie, pentru prescrieri nejustificate de investigaţii paraclinice, a constat în diminuarea valorii mininim garantate a unui punct „per capita” cu 10% pentru luna în care s-a făcut constatarea.
(21 ian 2011, 18:44:12
va rugam insistent sa nu-i mai amendati!!!
cine ne va mai tine cite 2-4 ore pe la usi pentru o trimitere la Policlinica, sau pentru un consult (uneori derizoriu si de fatada)???
cine ne va mai cere "taxe" pentru ca a fost deranjat in timpul liber???
cine-si va mai rotunji bugetul pe spinarea fraierilor obligati sa se inscrie la unicul medic de familie din sat, daca acesta isi ia averea si pleaca???
da ... mai bine trimite-ti curtea de conturi, garda financiara, politia economica, garda de mediu, sa le verifice conturile, casele, registrele contabile, declaratiile la CASS, CAS, buget, etc, si apoi vedeti daca mai aveti cui da amenzi!