Cumpărarea laptelui la dozator a prins şi la suceveni, deşi cu doi-trei ani mai târziu decât s-a întâmplat în oraşele din Ardeal şi Banat.
Unul dintre cei care a avut curaj să investească într-o afacere de pionierat în judeţ a fost Mihai Flutur, un tânăr inginer zootehnist, proprietar al unei ferme de vaci în Grăniceşti - Lipoveni. Acesta ne-a povestit că, în urmă cu circa cinci ani, a văzut dozatoare de lapte în Austria, unde a fost într-un schimb de experienţă, însă la o sumară sondare a pieţei din Suceava şi-a dat seama de reticenţa concitadinilor noştri la cumpărarea laptelui dintr-un aparat.
Acum un an, a decis să rişte, să încerce să schimbe această mentalitate şi a cumpărat din Elveţia două dozatoare noi, pe care a dat 18.000 de euro. Le-a amplasat în Piaţa Burdujeni şi în Piaţa Mică.
„Lumea era învăţată să cumpere în piaţă lapte la PET şi a privit cu foarte mult scepticism apariţia dozatoarelor. La început vindeam maxim 10 litri de lapte pe zi, eram disperat, dar m-am gândit că, totuşi, ăsta este viitorul şi am continuat”, ne-a povestit Mihai.
Laptele din dozator, numai din producţia proprie, controlată şi certificată sanitar-veterinar
Primul obstacol s-a dovedit a fi concurenţa din partea ţărăncilor care veneau în piaţă cu câteva PET-uri de lapte în geantă şi care s-au simţit ameninţate direct de „laptele la aparat”. Sistematic, îi blocau cititorul de bancnote cu monezi, cu frunze şi cu hârtii, dându-i astfel aparatele peste cap şi obligându-l să le ducă la recalibrare, la Târgu Mureş. „Distracţia” îl costa câte 300 de euro.
În disperare de cauză, a făcut toate demersurile pentru a afla cine sunt cei care îi sabotează vânzarea. „Erau femei care veneau cu lapte în piaţă. Am avut o discuţie cu ele şi s-au potolit”, spune Mihai râzând.
Încetul cu încetul, vânzarea a început să meargă. Acum are al treilea dozator, amplasat în faţa unui magazin din cartierul Obcini. Vinde aproximativ 400 de litri de lapte pe zi. Programul de funcţionare este de dimineaţă, de la 6.00, până seara, la ora 23.00, când se închid pieţele, iar în Obcini non-stop, numai că pe la ora 15.00-16.00 se termină laptele în dozator şi inginerul nu are suficientă producţie la ferma sa pentru a le realimenta.
„Nu risc să cumpăr lapte de la alţii, pun numai de la vacile mele. Este verificat, controlat sanitar-veterinar, grăsimea este de 3,7-4 la sută. Am câştigat greu clientela şi nu vreau s-o pierd”, afirmă Mihai Flutur.
Litrul de lapte costă 2,5 lei, iar proprietarul garantează pentru calitate. Dozatoarele sunt alimentate în fiecare noapte, astfel încât nu rămâne niciodată lapte de pe o zi pe alta.
Cantitatea care se poate cumpăra este de la 20 de ml, cu o fisă de 10 bani, până la 100 de litri. Un pahar cu lapte de 200 de ml costă 50 de bani, dar trebuie să aveţi propriul pahar. Dimineaţa, pieţarii îşi pun în cafea lapte de la dozator. Iniţial, Mihai Flutur a lăsat şi pahare de plastic lângă aparat, însă i-au fost furate. Acum clientul vine cu recipient de acasă.
Câştigul net într-o lună de muncă, 2.500 de euro
Mihai Flutur are 41 de ani şi este fiu de legumicultori din Grăniceşti. În 1993 a decis să-şi facă propria fermă şi a cumpărat zece vaci de lapte de la fostul IAS Rădăuţi.
„Tata a zis că sunt nebun, mai ales că la început munceam pe pietre, cum se spune. Am avut momente când am spus că vând tot şi fac altceva, apoi m-am încăpăţânat să rezist”, povesteşte inginerul.
Acum are 75 de vaci, o fermă vegetală, cu 75 de hectare de teren luate în arendă şi toată gama de utilaje care îi permit să-şi producă singur nutreţul pentru animale. La acestea se mai adaugă o pepinieră de pomi fructiferi. Totul este automatizat şi mecanizat, astfel că îşi permite să aibă în mod curent doar şase angajaţi, dintre care unul - cel care se ocupă de supravegherea şi întreţinerea dozatoarelor de lapte - cu jumătate de normă. În perioadele de vârf de munci agricole angajează sezonieri.
Ne spune că lunar produce 12 tone de lapte. Până la dozator, preţul de producţie al unui litru de lapte este 10.000 de lei vechi. La dozator costul de producţie creşte cu încă 5.000 de lei vechi. Practic, câştigă un leu nou la fiecare litru de lapte.
„Lunar, profitul net este de 2.500 de euro. Nu este mult, nu este puţin. Dozatoarele nu sunt încă amortizate, se amortizează cam în doi ani, iar clientela, ca să o câştigi, îţi trebuie măcar şase luni. În Obcini am început cu 5 litri de lapte pe zi. Iar o zi de muncă, în zootehnie, înseamnă să te trezeşti dimineaţă, la ora 5.00, şi să nu intri în casă înainte de ora 22.00. Vacanţe... uneori, toamna. Vara niciodată”, a mai spus Mihai Flutur.
(21 ian 2011, 13:59:14