Analiza de bilanţ a Poliţiei Rutiere privind accidentele produse în judeţ pe parcursul anului trecut arată, surprinzător, că evenimentele rutiere cele mai grave s-au petrecut pe DN 2E. Este vorba de şoseaua care face legătura între Fălticeni şi Gura Humorului, intersectându-se la un moment dat cu DN 17, şi care continuă spre nord, prin Solca, până la Vicovu de Sus.
Conform statisticilor Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava, în 2010 pe DN 2E s-au produs 26 de accidente rutiere grave, soldate cu 17 morţi şi 18 răniţi grav. Prin comparaţie, pe cele două mari drumuri naţional europene care străbat o mare parte a judeţului, numărul persoanelor decedate este mai scăzut. Astfel, pe DN 17 (care face legătura dinspre Suceava spre Ardeal) s-au produs 43 de accidente grave, cu 16 persoane decedate şi 31 rănite grav, în timp ce pe DN 2 (şoseaua care străbate judeţul de la intrarea dinspre Iaşi şi se termină la Siret) s-au înregistrat 29 de accidente, în urma cărora zece oameni au murit, iar alţi 25 au fost răniţi grav.
Aşadar, concluzia din aceste date statistice este că pe DN 2E s-au produs accidentele cu consecinţele cele mai grave.
Cauzele care au dus la producerea tragediilor
Analiza poliţiei are şi explicaţii pentru această situaţie. Şoseaua are foarte multe porţiuni întinse, unde asfaltul este de o calitate foarte bună, ceea ce îi face pe mulţi şoferi să circule cu viteză excesivă. Elocvent în acest sens este şi exemplul celui mai grav accident produs pe acest drum în 2010. În martie, pe DN 2E, în satul Brăieşti, comuna Cornu Luncii, pe un carosabil acoperit cu zăpadă, un autoturism Audi, în care se aflau cinci tineri, a părăsit drumul şi s-a izbit într-un copac de la marginea drumului. Şoferul, a stabilit poliţia, circula cu viteză în ciuda condiţiilor grele de trafic (ningea abundent), ba mai mult, a intrat şi în depăşirea unui coloane de maşini. A urmat un impact de o violenţă extremă, cu un copac, şi patru morţi.
Poliţiştii spun că au acţionat în ritm intens pentru reducerea accidentelor provocate de viteza excesivă, dovadă în acest sens fiind cele peste 20.000 de amenzi aplicate în 2010, după controalele cu radare, însă chiar şi aşa foarte mulţi şoferi continuă să ignore riscul la care se expun atunci când apasă prea mult pedala de acceleraţie.
Per total, anul 2010 a adus totuşi o scădere a numărului de tragedii de pe şosele. Bilanţul Poliţiei Rutiere arată că s-au înregistrat 325 de accidente rutiere grave, cu 68 mai puţine decât în 2009, în urma acestora înregistrându-se 99 de persoane decedate şi 292 rănite grav, de asemenea cifre în scădere faţă de anul 2009.