Fiecare parohie îşi stabileşte taxa pentru cununii şi botezuri, în funcţie de veniturile bisericii, adică de zona în care este amplasată parohia şi de numărul de credincioşi.
După cum ne-a declarat secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, preotul George Fediuc, „fiecare parohie îşi reglementează costul unui serviciu religios prin Hotărârea Consiliului Parohial”. Contribuţiile credincioşilor pentru oficierea unui botez sau a unei cununii este stabilită de către Adunarea parohială a fiecărei parohii, la propunerea Consiliului parohial, ţinând cont de mediul rural sau urban în care se află parohia şi de situaţia economică a credincioşilor (pensionari, şomeri, salariaţi sau oameni cu posibilităţi financiare mai mari).
Plafon maxim: 1.000 de lei nunta, 500 de lei botezul
Într-un comunicat postat pe site-ul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) se precizează că toate „contribuţiile benevole sunt folosite pentru completarea salariilor personalului deservent, întreţinerea lăcaşurilor de cult, plata utilităţilor şi nu sunt nicidecum considerate donaţii pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului”.
Această precizare a BOR a venit în urma unui articol apărut într-o publicaţie centrală, „Biserica a decis: 1.000 de lei nunta, 500 de lei botezul”, articol din care reiese că taxele cele mai mari se plătesc la bisericile renumite, bisericile mari din Bucureşti, precum Sf. Elefterie, Sf. Spiridon, Sf. Mina sau Sf. Silvestru, care percep sume maxime: 1.000 de lei pentru o nuntă şi 500 de lei pentru botez, pentru care preoţii eliberează chitanţe.
Pentru slujba de înmormântare nu se stabileşte o taxă, pentru că, spun preoţii, familiile sunt îndurerate şi acest serviciu religios nu este unul programat, cum este cel al cununiei sau al botezului.
Colectă naţională pentru noua Catedrală patriarhală
În comunicatul emis de Biroul de presă al Patriarhiei Române se mai precizează că la proxima şedinţă a Sfântului Sinod, din zilele de 16-17 februarie, „Cancelaria Sfântului Sinod va propune spre aprobare procedura de colectă naţională a donaţiilor pentru noua Catedrală patriarhală la nivelul parohiilor din cuprinsul eparhiilor Patriarhiei Române. Astfel, între alte principii care vor fi propuse pentru asigurarea transparenţei procedurii de colectare a donaţiilor şi evitarea confuziilor cu donaţiile în alte scopuri făcute la fiecare parohie, Cancelaria Sfântului Sinod va propune un chitanţier special unic de înregistrare a donaţiilor pentru Catedrala Mântuirii Neamului”.
Sancţiuni pentru preoţi
Tot în comunicatul BOR, este prevăzut faptul că acei preoţi, clerici, care nu vor respecta principiile stabilite de către Sfântul Sinod pentru colectarea donaţiilor destinate construirii Catedralei Mântuirii Neamului, vor primi sancţiunile în vigoare, în cazul nerespectării disciplinei financiare.
„Se are în vedere evitarea confuziilor şi a tentaţiei deturnării în alte scopuri a donaţiilor pentru construirea viitoarei Catedrale patriarhale, situaţii nedorite, care ar încălca flagrant demnitatea donatorului şi nobleţea scopului oferirii donaţiei, respectiv, construirea Catedralei Mântuirii Neamului”, sunt de părere reprezentanţii Patriarhiei Române.
(20 ian 2011, 15:11:04
Cat costa un kilogram de taine la bacania "ciobotea&co" s.r.l.?
Ioan Botezatorul cati dinari i-a luat lui Iisus ca sa-l boteze?