Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 ian 2011 - Anul XVI, nr. 15 (4613)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Servicii religioase

Fiecare parohie îşi stabileşte taxa pentru cununii şi botezuri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fiecare parohie îşi stabileşte taxa pentru cununii şi botezuri, în funcţie de veniturile bisericii, adică de zona în care este amplasată parohia şi de numărul de credincioşi.

După cum ne-a declarat secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, preotul George Fediuc, „fiecare parohie îşi reglementează costul unui serviciu religios prin Hotărârea Consiliului Parohial”. Contribuţiile credincioşilor pentru oficierea unui botez sau a unei cununii este stabilită de către Adunarea parohială a fiecărei parohii, la propunerea Consiliului parohial, ţinând cont de mediul rural sau urban în care se află parohia şi de situaţia economică a credincioşilor (pensionari, şomeri, salariaţi sau oameni cu posibilităţi financiare mai mari).

 

Plafon maxim: 1.000 de lei nunta, 500 de lei botezul

Într-un comunicat postat pe site-ul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) se precizează că toate „contribuţiile benevole sunt folosite pentru completarea salariilor personalului deservent, întreţinerea lăcaşurilor de cult, plata utilităţilor şi nu sunt nicidecum considerate donaţii pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului”.

Această precizare a BOR a venit în urma unui articol apărut într-o publicaţie centrală, „Biserica a decis: 1.000 de lei nunta, 500 de lei botezul”, articol din care reiese că taxele cele mai mari se plătesc la bisericile renumite, bisericile mari din Bucureşti, precum Sf. Elefterie, Sf. Spiridon, Sf. Mina sau Sf. Silvestru, care percep sume maxime: 1.000 de lei pentru o nuntă şi 500 de lei pentru botez, pentru care preoţii eliberează chitanţe.

Pentru slujba de înmormântare nu se stabileşte o taxă, pentru că, spun preoţii, familiile sunt îndurerate şi acest serviciu religios nu este unul programat, cum este cel al cununiei sau al botezului.

 

Colectă naţională pentru noua Catedrală patriarhală

În comunicatul emis de Biroul de presă al Patriarhiei Române se mai precizează că la proxima şedinţă a Sfântului Sinod, din zilele de 16-17 februarie, „Cancelaria Sfântului Sinod va propune spre aprobare procedura de colectă naţională a donaţiilor pentru noua Catedrală patriarhală la nivelul parohiilor din cuprinsul eparhiilor Patriarhiei Române. Astfel, între alte principii care vor fi propuse pentru asigurarea transparenţei procedurii de colectare a donaţiilor şi evitarea confuziilor cu donaţiile în alte scopuri făcute la fiecare parohie, Cancelaria Sfântului Sinod va propune un chitanţier special unic de înregistrare a donaţiilor pentru Catedrala Mântuirii Neamului”.

 

Sancţiuni pentru preoţi

Tot în comunicatul BOR, este prevăzut faptul că acei preoţi, clerici, care nu vor respecta principiile stabilite de către Sfântul Sinod pentru colectarea donaţiilor destinate construirii Catedralei Mântuirii Neamului, vor primi sancţiunile în vigoare, în cazul nerespectării disciplinei financiare.

„Se are în vedere evitarea confuziilor şi a tentaţiei deturnării în alte scopuri a donaţiilor pentru construirea viitoarei Catedrale patriarhale, situaţii nedorite, care ar încălca flagrant demnitatea donatorului şi nobleţea scopului oferirii donaţiei, respectiv, construirea Catedralei Mântuirii Neamului”, sunt de părere reprezentanţii Patriarhiei Române.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fiecare parohie îşi stabileşte taxa pentru cununii şi botezuri.
 Vizualizări articol: 1506 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.7 din 9 voturi
Fiecare parohie îşi stabileşte taxa pentru cununii şi botezuri2.759

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cat costa un bilet de intare la biserica? trimis de
(20 ian 2011, 15:11:04
botezul si cununia nu erau TAINE?
Cat costa un kilogram de taine la bacania "ciobotea&co" s.r.l.?
Ioan Botezatorul cati dinari i-a luat lui Iisus ca sa-l boteze?
2.   INCREDIBIL trimis de
(20 ian 2011, 15:54:50
Adaugand taxe si biruri mari la biserica pentru enoriasii saraci nu facem decat sa-i indepartam de biserica,care a devenit o afacere.Vor ramane copii nebotezati si tinerii necununati.
3.   "Din pacate" in pacate trimis de
(20 ian 2011, 16:46:08
Daca "Gheorghe" merge la popa sa "sfinteasca" masina,apartamentul,magazinul,(unul si-a sfintit plasma de 106 cm),verighetele etc,asa-i trebuie.Prostia se plateste,iar daca mai merge 'credinciosul" sa jure ca nu mai bea,ca nu mai curveste,ca nu mai face toate relele de pe lume,sa plateasca popii,ca deh...preoteasa trebuie sa-si cumpere Bvlgari,Dolce & Gabbana,Dior,Armani,etc.Asadar pastreaza traditia exagerand in prostie si trebuie taxat.Ca il taxeaza statul sau popa nu mai conteaza,de fiecare data ramane cu buza umflata.
3.1  RE: "Din pacate" in pacate trimis de
(20 ian 2011, 21:31:14
Cata dreptate ai...
Ei strang bani si fac averi si fraierii se aleg cu un loc in .......rai?.Poate.......dar nu garanteaza nimeni.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei