După aproape doi ani de procese, Tribunalul Suceava a dat o soluţie într-un dosar privind contrabanda cu ţigări aduse din Ucraina.
Toate cele cinci persoane implicate în dosar au primit condamnări cu suspendare. Dorel Cârciu, de 43 de ani, din comuna Brodina, a primit cea mai mare pedeapsă, doi ani cu suspendare, iar celelalte persoane puse sub acuzare în aceeaşi cauză, respectiv Silviu Puha, de 21 de ani, Săndel Cioată, de 24 de ani, Mihai Bujdei, de 23 de ani şi Constantin Cuciurean, de 21 de ani, toţi din Bilca, au fost condamnaţi la 1 an şi 6 luni, tot cu suspendare. Sentinţa de ieri nu este definitivă şi poate fi atacată la instanţele superioare.
Prejudiciul calculat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava a fost de 440.000 de lei (4,4 miliarde de lei vechi), iar pedepsele destul de blânde par să aibă ca justificare faptul că cei cinci au fost de acord să achite paguba adusă bugetului de stat, iar pe de altă parte au recunoscut faptele, ceea ce le-a adus o reducere a pedepsei cu o treime.
Costuri imense şi forţe considerabile pentru derularea anchetei
Pentru ca acest dosar să ajungă pe masa judecătorilor, anchetatorii au fost nevoiţi să depună o muncă titanică. Pe lângă miile de ore de interceptări telefonice, percheziţiile domiciliare la locuinţele suspecţilor au presupus implicarea unui număr impresionant de forţe.
La acţiunea din 14 noiembrie 2008, aproape 200 de poliţişti din structurile de combatere a crimei organizate, IPJ Suceava, Poliţia de Frontieră, Direcţia Generală Anticorupţie, dar şi jandarmi de la Inspectoratele din Suceava şi Botoşani au descins în mai multe locaţii, de unde au ridicat probe folosite în documentarea faptelor.
Cu ocazia anchetei s-a stabilit că membrii reţelei foloseau un limbaj codificat la telefon, în cazul în care le-ar fi fost interceptate telefoanele. „Solca” însemna stâlp de frontieră, „ariciuri” – hamurile cu care se cărau ţigările, „la cosit” reprezenta codul folosit pentru demararea activităţilor de contrabandă, „saci” sau „holşuruburi” - baxuri de ţigări, „lemne de fag” ori jeleuri moi – ţigări Ronson, în timp ce poliţiştii de frontieră erau denumiţi „boscheţi”. Pentru fiecare bax de ţigări tranzacţionat, gruparea câştiga 100 de euro.