Punerea în aplicare a noilor prevederi din contractul cadru pe 2011, care modifică structura de plată a medicilor de familie, va scădea cu 35% veniturile cabinetelor în care aceştia lucrează. Doctorii atrag atenţia că diminuarea câştigurilor va fi în defavoarea pacienţilor, întrucât unele cabinete vor deveni falimentare şi se vor închide.
Noul contract-cadru va intra în vigoare din data de 1 aprilie a acestui an, până atunci lucrându-se în baza contractului-cadru încheiat în 2010. În prezent, potrivit contractului cadru pe 2010, fondul aferent asistenţei medicale primare are următoarea structură: 70% pentru plata „per capita” şi 30% pentru plata pe serviciu (consultaţie). Odată cu intrarea în vigoare a noului contract cadru, acest procent se schimbă. Astfel, fondul aferent asistenţei medicale primare în anul 2011 va fi compus din 50% pentru plata “per capita” şi 50% pentru plata ”per serviciu”. Conform primelor calcule făcute de medicii de familie, acest lucru duce la scăderea veniturilor cabinetelor cu 35% în anul în curs.
„Cheltuielile sunt mari şi nu ne mai rămâne nimic”
Medicii de familie suceveni sunt nemulţumiţi de noua finanţare a cabinetelor în care lucrează, despre care spun că este sub limita subzistenţei. „Nu vom avea cu ce supravieţui. Cheltuielile sunt mari şi nu ne mai rămâne nimic. Nu vom avea cu ce să ne întreţinem familiile”, afirmă dr. Irina Badrajan. Medicul adaugă că finanţarea necorespunzătoare a cabinetelor va duce, în cele din urmă, la dispariţia unor cabinete, iar acest lucru va afecta negativ calitatea actului medical oferit populaţiei prin restricţionarea accesului la consultaţii, medicamente compensate şi gratuite, eliberarea de documente medicale.
Prin modificările din contractul cadru, autorităţile sanitare urmăresc “creşterea responsabilităţii medicilor de familie în îngrijirea efectivă a persoanelor înscrise pe lista proprie, dar şi cointeresarea medicilor de familie în acordarea serviciilor medicale, în paralel cu dinamizarea activităţii la cabinet”.
(20 ian 2011, 17:03:12