joi, 20 ian 2011 - Anul XVI, nr. 15 (4613)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

În acest an

Cabinetele medicilor de familie, ameninţate cu falimentul de noul sistem de plată a doctorilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Punerea în aplicare a noilor prevederi din contractul cadru pe 2011, care modifică structura de plată a medicilor de familie, va scădea cu 35% veniturile cabinetelor în care aceştia lucrează. Doctorii atrag atenţia că diminuarea câştigurilor va fi în defavoarea pacienţilor, întrucât unele cabinete vor deveni falimentare şi se vor închide.

Noul contract-cadru va intra în vigoare din data de 1 aprilie a acestui an, până atunci lucrându-se în baza contractului-cadru încheiat în 2010. În prezent, potrivit contractului cadru pe 2010, fondul aferent asistenţei medicale primare are următoarea structură: 70% pentru plata „per capita” şi 30% pentru plata pe serviciu (consultaţie). Odată cu intrarea în vigoare a noului contract cadru, acest procent se schimbă. Astfel, fondul aferent asistenţei medicale primare în anul 2011 va fi compus din 50% pentru plata “per capita” şi 50% pentru plata ”per serviciu”. Conform primelor calcule făcute de medicii de familie, acest lucru duce la scăderea veniturilor cabinetelor cu 35% în anul în curs.

 

 „Cheltuielile sunt mari şi nu ne mai rămâne nimic” 

Medicii de familie suceveni sunt nemulţumiţi de noua finanţare a cabinetelor în care lucrează, despre care spun că este sub limita subzistenţei. „Nu vom avea cu ce supravieţui. Cheltuielile sunt mari şi nu ne mai rămâne nimic. Nu vom avea cu ce să ne întreţinem familiile”, afirmă dr. Irina Badrajan. Medicul adaugă că finanţarea necorespunzătoare a cabinetelor va duce, în cele din urmă, la dispariţia unor cabinete, iar acest lucru va afecta negativ calitatea actului medical oferit populaţiei prin restricţionarea accesului la consultaţii, medicamente compensate şi gratuite, eliberarea de documente medicale.

Prin modificările din contractul cadru, autorităţile sanitare urmăresc “creşterea responsabilităţii medicilor de familie în îngrijirea efectivă a persoanelor înscrise pe lista proprie, dar şi cointeresarea medicilor de familie în acordarea serviciilor medicale, în paralel cu dinamizarea activităţii la cabinet”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cabinetele medicilor de familie, ameninţate cu falimentul de noul sistem de plată a doctorilor.
 Vizualizări articol: 977 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Cabinetele medicilor de familie, ameninţate cu falimentul de noul sistem de plată a doctorilor5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   "Doftorul misterios si asistenta marchizului" trimis de
(20 ian 2011, 17:03:12
Hai lasa-ma ! Cand o sa vedem cateva sute de medici someri,protestand in Piata Revolutiei ? Explicitati cum ati facut calculele doamna Badrajan estimand ca se apropie falimentul ? Ati luat in calcul si consumul mai mare de apa,intrucat o sa trebuiasca sa va spalati mai des pe maini daca se inmultesc pacientii.Pentru a nu da faliment,chematii mai des pe bolnavi la cabinet.Poate pica ceva peschesuri si va scoateti din falimentul inchipuit.
2.   Da, da!!! trimis de
(20 ian 2011, 19:52:17
nu le-a ajuns programul lui Nicolaescu: "analize medicale gratuite - inclusiv la morti"?
sa mai taie din cheltuieli gen: benzina pt. deplasari (aiurea!), 200kg. detergent la cabinet, 70 prosoape/luna, 4-500kw. energie electrica (ca doar si casa e conectata la contoarul cabinetului), 2-300mc. apa, 2-4 angajati auxiliari (???) - trate, sora, amanta, etc., etc. ...
si cite ar fi de vazut daca cineva ar fi curios sa intre prin arhiva unui cabinet medical ...
ma refer la banii care iau luat pina acum pe ne-munca!!!!
2.1  RE: Da, da!!! trimis de
(21 ian 2011, 18:47:55
O fi asa cum spui MANDREI,te cred.Masina luata pe firma(cabinet),cheltuielile cu ea,benzina,asig,impozitul,pe cabinet.Toate platite de stat iar ei saracutii falimentari,isi trag locuinte de sute de mii de euro,cabane,etc.Odraslele,toat se fac medic ca deh,trebuie respectata traditia iar mamica si sau taticu le-a spus cam ce iese din aceasta meserie.Retetele se scriu ptr prieteni,se noteaza in fise diagnostice inchipuite,iar medicamentele prescrise cele gratuite se duc in farmaciile lor sau ale prietenilor ptr a fi valorificate.Am auzit asta...nu am dat cu parul.Cat despre pacientul nenorocit,DUMNEZEU cu mila !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei