joi, 20 ian 2011 - Anul XVI, nr. 15 (4613)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Situaţie explozivă

APIA Suceava, pe un butoi de pulbere, sub presiunea cozilor infernale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) este în aceste zile o instituţie asediată de oameni, cozile formate din sute de persoane sporind de la o zi la alta. Principala problemă este legată de subvenţia acordată crescătorilor de vaci din zona de munte a judeţului, pentru care termenul limită de depunere a dosarelor este 21 ianuarie.

În timp ce ţăranii aruncă vorbe grele asupra angajaţilor APIA, acuzându-i de slabă organizare, cei din urmă spun că au ajuns să muncească de dimineaţă până seară şi fac tot ceea ce este omeneşte posibil pentru a procesa cât mai multe dosare.

 

Se suprapun cererile pentru trei tipuri de subvenţii

În momentul de faţă, APIA Suceava primeşte cereri pentru trei tipuri de ajutoare financiare. Este vorba de „Ajutorul specific pentru producătorii de lapte de vacă din zonele defavorizate” (în judeţ sunt 37 de comune incluse în zone defavorizate, cele mai multe fiind din zonele Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei), „Ajutorul specific pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică” şi de beneficiarii plăţilor naţionale directe complementare (PNDC) în sectorul zootehnic, care pot solicita adeverinţe prin care să acceseze credite bancare, credite care le permit să încaseze mult mai repede subvenţiile la care au dreptul.

Dacă pentru agricultura ecologică numărul celor interesaţi este nesemnificativ, pentru celelalte două tipuri de subvenţii există o adevărată avalanşă de cereri. 

 

Mirajul celor 250 de euro pentru fiecare vacă

Până ieri, aproape 2.800 de persoane depuseseră deja dosare pentru a încasa „Ajutorul specific pentru producătorii de lapte de vacă din zonele defavorizate”. Toţi s-au înghesuit în ultimele zile pentru a-şi depune dosarele, iar astăzi şi mâine, în ultimele două zile în care mai pot fi solicitaţi banii, este de aşteptat un aflux şi mai mare de solicitări.

Oamenii se înghesuie dintr-un motiv simplu. Vor primi până la 250 de euro pentru fiecare bovină din bătătură, ajutorul fiind valabil pentru cei care au până la 15 animale.

 

Nemulţumiţi că sunt chemaţi la Suceava tocmai din zona de munte

Principala lor nemulţumire este că trebuie să bată distanţe mari, până la Suceava, deşi APIA are centre locale şi la Vatra Dornei sau Câmpulung Moldovenesc.

„Stau la coadă de dimineaţă, dar nu ştiu dacă apuc să intru măcar după-amiază. O zi pierdută, ne-au chemat la Suceava deşi este APIA şi la Vatra Dornei... Apoi măcar de ne-ar fi spus de acolo exact ce acte trebuie să aducem, însă aici, la Suceava, ne-am trezit că nu avem tot ce ne trebuie. Nu ştim ce o să facem”, se plângea Gheorghe Paţa, un crescător de bovine din Vatra Dornei, aflat ieri la punctul de lucru APIA din cartierul Obcini.  

„Pentru o hârtie pierdem câte o zi. Am fost şi ieri aici (n.r - marţi) şi astăzi (n.r.- miercuri) a trebuit să revin, mi-au întors dosarul. Bani cheltuiţi pe benzină, timp pierdut”, ne-a spus şi Constantin Alexe, din Gura Humorului.

Practic, de la începutul săptămânii trecute, atât sediul central APIA, cel de lângă METRO, cât şi Agenţia Locală APIA, situată în cartierul Obcini, sunt sub „asediu”, iar ordinea este ţinută sub control doar cu ajutorul jandarmilor. 

 

Volum de muncă peste capacitatea personalului şi proceduri europene ce nu pot fi încălcate 

Angela Coroleuca, directorul APIA Suceava, spune că înţelege nemulţumirile oamenilor, însă volumul de muncă depăşeşte cu mult capacitatea personalului agenţiei.

„Am suplimentat personalul pe toate căile posibile, s-a lucrat şi sâmbătă şi duminică. Patru colegi de la Departamentul de Cotă de Lapte Iaşi au venit să ne ajute. În ultimele zile, aceşti oameni au muncit la dosare până seara, şi de dimineaţă au luat-o de la capăt”, susţine directorul APIA Suceava.

Întrebată de reporterii „Monitorul” de ce este nevoie ca fermierii din zona de munte să vină până la Suceava, aceasta spune că procedura şi regulamentele europene (banii oferiţi crescătorilor sunt din Fondul European de Garantare Agricolă) prevăd în mod expres ca cererile să fie preluate doar de la Centrul Judeţean APIA, din motive obiective legate de serverul central şi pentru o evidenţă exactă, prin Registrul Unic.    

Ea a mai arătat că judeţul Suceava are un număr de 37 de comune incluse în zona defavorizată, un număr imens comparativ cu majoritatea judeţelor.

Mulţi dintre beneficiarii care vin să depună cereri, a mai arătat ea, nu au adeverinţe care să ateste că sunt deţinători de cote de lapte şi stau acum pe la cozi pentru transfer ori achiziţionare de cotă, în timp ce alţii nu au trecuţi viţeii în Registrul Unic al Exploataţiilor (ceea ce înseamnă automat crotalierea).

„Toate acestea sunt cerinţe obligatorii pentru ca dosarele să fie aprobate, ele vor fi ulterior verificate şi nu putem face nici un fel de excepţii”, a mai explicat Angela Coroleuca

 

Soluţia APIA, pentru reducerea aglomeraţiei

Totuşi, directorul APIA spune că există şi o soluţie pentru ca aglomeraţia să nu mai fie atât de mare.

„Am spus-o şi o mai repet. Apelul meu este către cei care vin să solicite adeverinţe pentru creditarea primei pe exploataţie, ei nu au termen limită. Îi rog să nu stea la cozi în aceste zile, când se depun cererile pentru ajutorul destinat crescătorilor de bovine din zona defavorizată. Pe 21 ianuarie se încheie perioada pentru aceste cereri, iar de lunea viitoare nu va mai fi aglomeraţia de acum”, a mai spus Angela Coroleuca , arătând că există deja peste 2.500 de cereri şi pentru creditarea primei de exploataţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului APIA Suceava, pe un butoi de pulbere, sub presiunea cozilor infernale.
 Vizualizări articol: 1849 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
APIA Suceava, pe un butoi de pulbere, sub presiunea cozilor infernale3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ??? trimis de
(20 ian 2011, 15:23:16
Mirajul celor 250 de euro pentru fiecare vacă! pentru alea din guvern care-i mirajul ?

2.   De la coada vacii la coada .....APIA trimis de
(21 ian 2011, 00:55:43
mii de multumiri si felicitari pentru domnul Flutur si partidul din care face parte pentru "sprijinul"acordat crescatorilor de animale din judetul Suceava.probabil "excursia"la Suceava este un premiu pentru modul in care oamenii isi dau osteneala sa produca lapte si carne de vita ecologica,asa cum le place turistilor domnului Flutur sa gaseasca aici,in Bucovina,pentru modul in care ingrijesc animalele pe care maharii le admira la expozitii.scenele video merita afisate pe site-ul UE sa vada cit de doriti sunt banii lor.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei