Şoferii care trec prin Gura Humorului au scăpat de stresul de a-şi găsi roţile maşinilor blocate. Tribunalul Suceava a dat o sentinţă prin care o parte din prevederile Hotărârii de Consiliu Local 166 din 30 noiembrie 2006 care reglementa această activitate au fost declarate nelegale. Hotărârea a rămas definitivă şi irevocabilă pe 17 ianuarie 2011, iar Marius Ursaciuc, primarul din Gura Humorului, a declarat că îi va anunţa pe reprezentanţii firmei SC Artera Park SRL Piatra Neamţ, să sisteze orice activitate de blocare şi ridicare a autovehiculelor.
Lipsa unor poliţişti, cuiul lui Pepelea
Până să se ajungă la această sentinţă a fost nevoie de aproape doi ani de procese. Acţiunea în instanţă a fost intentată de un sucevean care şi-a găsit blocate roţile de la maşină şi, potrivit prevederilor HCL 166 din 30 noiembrie 2006, a fost obligat la plata a 50 de lei/zi pentru a-şi recupera autovehiculul. Pentru că nu i s-a întocmit nici un proces verbal de constatare pe care să-l poată contesta, omul a fost nevoit să ceară anularea actului administrativ care reglementa blocarea roţilor şi ridicarea autoturismelor.
Cu ocazia procesului de la Tribunalul Suceava, judecătorii au constatat că au fost încălcate mai multe prevederi legale. „Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier, conform prevederilor OUG 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice”, se arată în motivarea magistraţilor suceveni.
Ori, în cazul de faţă blocarea roţilor ca urmare a parcării neregulamentare se făcea direct de către reprezentanţii SC Artera Park SRL Piatra Neamţ, punct de lucru Gura Humorului, ceea ce este contrar prevederilor legale cu privire la circulaţia pe drumurile publice.
Primăria va reanaliza situaţia
Raluca Ceauşu, avocatul care l-a reprezentat în instanţă pe suceveanul care a avut câştig de cauză în acest dosar, a precizat că după ce hotărârea a rămas definitivă şi irevocabilă, Primăria Gura Humorului trebuie să renunţe la blocarea roţilor şi la ridicarea maşinilor parcate neregulamentar. „Dacă nu o vor face, riscă să se trezească cu procese din partea şoferilor, iar în baza acestei hotărâri vor pierde pe bandă rulantă”, a spus Raluca Ceauşu.
De cealaltă parte, Marius Ursaciuc, primarul din Gura Humorului, a recunoscut că, într-adevăr, constatarea parcării neregulamentare este atributul Poliţiei Rutiere, numai că acest lucru nu a fost posibil. „Poliţia locală care se va înfiinţa va avea şi astfel de atribuţii, iar noi urmează să reanalizăm situaţia. Până atunci, voi solicita reprezentanţilor firmei cu care Primăria avea contract să nu mai blocheze roţile maşinilor”, a adăugat Marius Ursaciuc.
Fără jurişti la Primăria Gura Humorului
Interesant este că sentinţa Tribunalului Suceava putea fi atacată cu recurs, numai că Primăria Gura Humorului nu a mai apelat la această cale de atac. Motivul este unul tragi-comic. Din luna noiembrie, această unitatea administrativă nu mai are nici un jurist.
„Unul dintre ei şi-a dat demisia, altul s-a angajat la o bancă, iar al treilea a intrat în magistratură. Potrivit actualelor reglementări, noi nu avem dreptul să angajăm o altă persoană decât dacă pleacă alţi şase angajaţi. Situaţia este critică, mai ales că avem sute de dosare în instanţe, unde nu ne putem apăra”, a dezvăluit primarul Marius Ursaciuc.
(19 ian 2011, 11:19:52
Intrebare: daca a fost ilegal cum au actionat, atunci si taxele au fost ilegale, le mai putem recupera ? Din cate am inteles, o parte din bani intrau in bugetul local.
Eu asa vad treaba: merg la primarie cu chitanta pt parcare neregulamentara si , clar banii nu-i mai vad inapoi, dar sa scada suma din datoriile care le am eu fata de primarie, impozit, taxe , etc.
Dar na, traim in Romania .