Membrii Ansamblului folcloric „Poieniţa” din Poiana Stampei au făcut o surpriza plăcută recent locuitorilor comunei dar şi unor turişti din Republica Moldova care s-au aflat în această comună pentru a petrece sărbătorile pe stil vechi. Aceştia au încântat asistenţa cu un program de obiceiuri de Anul Nou, urături, sorcovă, cântece şi dansuri populare româneşti din această zonă folclorică.
După ce au străbătut ţara în lung şi-n lat, şi au colindat şi la mai multe televiziuni, membrii Ansamblului „Poieniţa” s-au întors acasă. Aşa cum am aflat de la directorul Ansamblului, Petrică Chiforescu, este un obicei de a organiza în fiecare an la Roşia, Sărbătoarea Ansamblului „Poieniţa”. Este un moment în care se face şi un bilanţ al activităţii după un an de zile de spectacole.
„Suntem invitaţii domnului Petrică Creţu, un prieten al acestui ansamblu şi care are doi copii ce activează în ansamblu, de cinci ani. Un om cu o deosebită deschidere pentru activitatea culturală, un om de la care am primit spijin când am avut nevoie şi ne-a ajutat de fiecare dată, nu numai financiar, ci şi moral”, a spus Petrică Chiforescu.
Şi pentru Petrică Creţu a fost o mare bucurie să-i aibă acasă pe membrii Ansamblului Poieniţa, care au oferit cu această ocazie şi primul spectacol din noul an, în locaţia din apropierea Rezervaţiei Tinovul Mare. Un spectacol care, pe lângă obiceiuri tradiţionale din localitatea Poiana Stampei, cântece şi dansuri populare, a mai inclus un foc de artificii şi un foc de tabără în jurul căruia s-a cântat şi s-a dansat.
„Fără obiceiurile de iarnă nu ar exista sărbători”
Neculai Marcel Rusu este unul dintre „veteranii” Ansamblului din Poiana Stampei, remarcându-se în spectacole prin scenele umoristice.
„De mic particip la activităţi culturale, îmi plac obiceiurile de iarnă, îmi place să distrez publicul, scriu urături, sorcove. Mă inspir din viaţa de zi cu zi, din viaţa reală, dar preluăm şi de la bătrâni folclorul şi predăm celor mici ştafeta. Am doi copii în Ansamblu, Iulian şi Liliana – Angela care iubesc folclorul, urăturile, tradiţiile din Poiana Stampei, au înclinaţii spre folclor. Îmi doresc ca atunci când eu voi fi mai în vârstă să-mi urmeze exemplul şi să ducă tradiţia mai departe. Interesul este să nu se piardă obiceiurile de iarnă. Fără obiceiurile de iarnă nu ar exista sărbători”, ne-a mărturisit Neculai Rusu.
Referindu-se la versurile urăturii de la sfârşitul anului 2010, Neculai Rusu a precizat că acestea au avut referiri la personalităţi ale comunei sau ale ţării, iar „unele prind bine, altele nu, pe unii îi distrează, pe alţii îi corectează, dar toţi le acceptă”, a spus Neculai Rusu, care a compus o sorcovă care începe aşa: „Sorcova, vesela/ Să trăiţi că aţi votat/ Nu-i nimic de câştigat/ Domnul să vă aibă mila/ De aţi pus sau nu ştampila/ Fie Băsescu sau Geoană/ Nu vă vor da de pomană/ Votu-i vot şi atâta-i tot/ Pe ei tot îi doare-n cot/ Că avem noi traista goală/ Sau că-i criză financiară/ Ei au maşina la scară/ Gărzi de corp în apărare/ Vile şi conturi bancare/ Dar nu ca a noastre goale/.....La anul şi la mulţi ani!”.